FOTO VIDEO Primarul din Râmnicu Vâlcea vrea să amenajeze un deal după modelul unui proiect din Cracovia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Administraţia din Râmnicu Vâlcea îşi doreşte să transforme Dealul Capela după modelul parcurilor din Cracovia, Foto: Adevărul
Administraţia din Râmnicu Vâlcea îşi doreşte să transforme Dealul Capela după modelul parcurilor din Cracovia, Foto: Adevărul

De ani de zile municipalitatea din Râmnicu Vâlcea îşi doreşte să amenajeze Dealul Capela, la poalele căruia a apărut oraşul. Ideea administraţiei locale a întâmpinat însă o puternică opoziţie. Contestatarii ideii sunt ferm convişi că în spatele acestui demers se ascund interese imobiliare pentru cea mai ofertantă şi pitorească zonă a oraşului.

Dealul Capela din Râmnicu Vâlcea este acoperit în cea mai mare parte de păduri care se află în administrarea Regiei Naţionale a Pădurilor Romsilva, Direcţia Silvică Vâlcea. 

Conducerea Primăriei Râmnicu Vâlcea a declarat recent că a obţinut acordul de principiu din partea Romsilvei de a prelua 33 de hectare de pădure, cu titlu gratuit. Se doreşte transformarea acestui deal, cu o istorie bogată de pe vremea romanilor, într-o uriaşă zonă de agrement. 

„Vom prelua 33 de hectare de teren de la Romsilva cu titlu gratuit, pe care le vom transforma în pădure - parc. Asta înseamnă că nu vor fi permise construcţiile masive, ci doar alei, piste de biciclete, locuri de picnic, parc de aventură...”, a declarat edilul Mircia Gutău, recunoscând că are drept sursă de inspiraţie un proiect implementat în Cracovia – Polonia. 

„Am văzut o investiţie cu 12 milioane de euro cu fonduri europene şi deşi sunt umblat prin lume, aceasta m-a lăsat mut. Ne-am dus dimineaţa la ora 9.00, au o parcare imensă şi după nici o oră nu mai era nici un loc liber. Pădurea - parc de care vă povestesc este de fapt un parc combinat cu grădină zoologică. La fiecare alee vedeai girafe care erau hrănite cu ajutorul scripeţilor, ca să nu fie nevoite să se aplece. Animalele beneficiau de condiţii ca la un hotel de patru stele. Lângă fiecare adăpost erau copaci care înfloreau în funcţie de anotimp. Au defrişat pentru parcare la nici 50 de metri de parc. La ei se poate. Este un loc fabulos, cu locuri de joacă, restaurante mici şi cochete...”, a mai spus primarul din Râmnicu Vâlcea în speranţa că va obţine cât mai multă susţinere în sprijinul implementării ideii sale.

Există însă o opoziţie deloc de neglijat în Râmnicu Vâlcea când vine vorba despre proiectele controversate care implică zonele verzi are oraşului, care pleacă de la experienţele din trecut ale primarului care a câştigat alegerile ca şi candidat din partea Partidului Ecologist. 

Într-un alt mandat al lui Mircia Gutău, un parc din centrul oraşului a fost ras pentru a se construi pe locul lui un mall, în buricul târgului. Recent, s-a dat o autorizaţie de construcţie a unei clădiri de birouri şi apartamente pe faleza râului Olăneşti, pe un loc în care a existat timp de decenii un alt mic părculeţ, cu fântâni arteziene, care a fost lăsat în paragină tocmai pentru a se justifica schimbarea destinaţiei acestuia, ca şi parcul pe care s-a construit mall-ul, ambele în centrul oraşului, despărţite de Calea lui Traian. 

Susţinătorii administraţiei locale amintesc însă că s-au construit în mandatele primarului PER şi alte mici oaze de verdeaţă, dar în alte cartiere ale Râmnicului. 

Proiectul după care doreşte să se inspire primarul vâlcean vine dintr-un oraş considerat inima culturală şi artistică a Poloniei. Un oraş cu 40 de parcuri, grădini şi păduri, precum şi cu cinci rezervaţii naturale, care acoperă peste 350 de hectare în interiorul oraşului. Parcul Planty, spre exemplu, cel mai cunoscut dintre parcuri, are o istorie de două secole şi formează o centură verde în jurul Oraşului Vechi, în locul vechilor ziduri. Un alt parc, Krakowski, vechi de peste un secol, care era cea mai populară destinaţie în secolul al XIX-lea, a scăzut între timp mult din dimensiuni din cauza dezvoltării proiectelor imobiliare.

Grădina Zoologică de care pomenea primarul Râmnicului se află în inima unui parc naţional aflat chiar în centrul Cracoviei. Şi aceasta are o istorie de aproape un secol, găzduind 1500 de animale din 260 de specii, de la hipopotami pitici, la cai mongoli sălbatici, elefanţi şi antilope rare. Videoclipul de mai jos, găsit pe YouTube, prezintă porţiunea pe care a fost construită Grădina Zoologică din Cracovia.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite