Cât de periculos trăiesc angajaţii Primăriei Focşani. Sporurile de condiţii grele care le „ridică“ salariile cu sute lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Funcţionarii din Primăria Focşani s-au umplut de sporuri
Funcţionarii din Primăria Focşani s-au umplut de sporuri

Potrivit listei de funcţii din Primăria Focşani, sunt şase tipuri de sporuri pe care le primesc funcţionarii. În plus, la acestea se adaugă venituri de 50% pentru cei care lucrează cu fonduri europene.

Cei peste 170 de angajaţi ai Primăriei Focşani vin zilnic la muncă cu teama de a nu li se întâmpla ceva rău. Cel puţin aşa deducem din consultarea statului lunar de plată, care ne arată că funcţionarii, de la mic la mare, sunt beneficiarii unui spor consistent pentru condiţii periculoase sau vătămătoare de muncă.

Ce-i drept, primarul municipiului, respectiv şeful lor direct, s-a dovedit destul de exigent cu angajaţii încă de la preluarea mandatului, dar nu aceasta este motivul care le aduce oamenilor din subordine un ban în plus în buzunare.

La armata de funcţionari s-a gândit legiuitorul, care a dat Legea 153, intrată în vigoare la 1 ianuarie, prin care sunt stabilite sporuri pentru condiţii de muncă în administraţia publică. Sporul pentru condiţii periculoase sau vătămătoare de muncă are valoare de retribuire cuprinsă între 6,1% şi 10% din salariul de bază, pentru personalul care îşi desfăşoară activitatea sub influenţa a patru factori de risc din cei prevăzuţi în lege.

Iar legea enumeră care sunt cei mai importanţi factori de risc, şi anume: “existenţa factorilor nocivi şi  mecanismul de acţiune a acestora faţă de organism; intensitatea de acţiune a factorilor nocivi sau asocierea acestor factori, durata de expunere la acţiunea factorilor nocivi, existenţa unor condiţii de muncă ce implică o suprasolicitare nervoasă, care determină un risc de îmbolnăvire sau accidentare”.

Este o descriere destul de ambiguă, din care trebuie să tragem neapărat concluzia că este riscant să fii funcţionar public. În Primăria Focşani toţi funcţionarii, fie că sunt directori sau şefi de servicii, până la şofer, primesc un spor de 10% de condiţii vătămătoare.

Concert, un director executiv îşi mai adaugă la salariul de bază de 12.160 încă 940 de lei spor de condiţii vătămătoare, iar un şef de serviciu care primeşte un salariu de 10.450 de lei/lună, încasează de la instituţie şi un spor de 1.045 de lei. Cel mai mic spor îl încasează şoferul,  271 de lei pe lună, pentru un salariu de bază de 3.785 de lei. Sumele nu sunt însă deloc de neglijat, având în vedere că anul trecut salariile personalului din administraţia locală au crescut de mai multe ori.

functionari

Dacă eşti şef de serviciu în Primăria Focşani, cu atribuţii financiare, mai primeşti un alt spor, de 1.045 de lei/lună, reprezentând spor control financiar-preventiv, conform aceleaşi legi. Din fericire pentru bugetul local, de acest spor beneficiază un număr redus de funcţionari, adică doar 5. Alte sporuri pe care le încasează unii dintre angajaţii Primăriei Focşani sunt pentru funcţionarii care fac parte din comisiile de concurs, în valoare de 10% din salariul de bază şi pentru membrii comisiilor de evaluare a managementului din instituţiile de cultură, spor care a avut o valoare cuprinsă între 1.710 lei şi 5.130 de lei pentru un număr de opt funcţionari.

Şi membrii comisiei de disciplină au avut parte de o indemnizaţie, ce-i  drept mult mai mică, doar 1% din salariul de bază.

Edilii se pot îmbogăţi dacă atrag fonduri europene

Nu doar funcţionarii au parte de o creştere a veniturilor, ci şi primarul şi cei doi viceprimari, care au voie, tot prin lege, să-şi majoreze cu 15% indemnizaţia lunară, în funcţie de numărul proiectelor finanţate din fonduri europene nerambursabile aflate în implementare.

Până acum, Primăria Focşani nu se poate lăuda decât cu un singur proiect finanţat de UE, astfel că nu au intrat prea mulţi bani în buzunarele edililor.

Totuşi, în luna august, pe lângă cei 17.100 de lei reprezentând indemnizaţia de primar, edilul Cristi Misăilă a mai încasat încă 2.565 de lei pentru proiectul privind modernizarea sistemului de termoficare din Cartierul Bahne, lucrare care nu a început încă.

misaila

La rândul lor, cei doi viceprimari, Ionuţ Mersoiu şi Marius Iorga, au avut o indemnizaţie lunară  de 15.200 de lei ca viceprimari şi au mai primit încă 2.280 de lei graţie implementării acestui proiect european.

Cei trei oficiali nu sunt singurii din Primăria Focşani care primesc sume suplimentare din proiecte europene. Prin semnarea contractului de finanţare pentru etapa a doua de termoficare, echipa din proiect primeşte un salariu mărit cu 50%. 

Din echipă fac parte şefii de la Serviciile Investiţii, Juridic, Contabilitate şi Proiecte, care deja aveau salarii consistente, de 10.000 de lei pe lună, la care se adaugă acum încă 50% în plus. Ceea ce este curios în acest caz îl reprezintă faptul că proiectul este făcut de o societate de consultanţă, aceeaşi care a lucrat şi în prima etapă în exerciţiul financiar trecut al Uniunii Europene, societate care este plătită din bugetul proiectului. Echipa de proiect din Primăria Focşani este însă plătită de la bugetul local, membrii echipei pontându-se cu 12 ore de activitate pe zi.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite