FOTO Lecţii prin Skype cu unul dintre cei mai buni profesori de chitară din lume. „În România sunt foarte mulţi copii deosebit de talentaţi, în multe domenii“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alexandru Mare  FOTO: arhivă personală
Alexandru Mare  FOTO: arhivă personală

Alexandru Mare, un puşti talentat de doar 14 ani, din Cluj, ia lecţii de chitară clasică prin Skype de la Denis Azabagic, unul dintre cei mai apreciaţi dascăli de chitară clasică de pe glob.

„Incredibil talent“, i-a zis Denis Azabagic tatălui lui Alexandru Mare, un puşti de doar 14 ani, din Cluj, care în doar trei ani a câştigat zeci de premii şi trofee la concursuri naţionale şi internaţionale de chitară clasică. Afirmaţia, rostită într-o şcoală de vară din Bosnia şi Herţegovina, îi aparţine unuia dintre cei mai buni dascăli de chitară clasică din lume. Azabagic are 46 de ani şi e unul dintre cei mai apreciaţi chitarişti din lume. O spune şi puştiul pe care l-a lăudat în Bosnia:

„Profesional este un colos, dar coboară la nivelul elevului până acesta reuşeşte să înţeleagă şi rezolvă tema“.

Moştenirea Tuzlei

În al treilea oraş ca mărime al Bosniei şi Herţegovinei, Tuzla, se năştea, în urmă cu mai bine de 70 de ani, Predrag Stanković, cunoscut în lumea muzicii azi drept „vrăjitorul pedagog al chitarei“. S-a apucat de cântat la chitară când avea abia 13 ani, iar în timp a cules zeci de premii şi distincţii. În Tuzla natală a creat „Casa Tinerilor/Home of the Youth“ în 1973, unde se descoperă tainele chitarei clasice.

Rezultatele nu au încetat să apară, notează guitarunitedfest.com: peste 160 de premii câştigate de tinerii şcoliţi acolo. Munca sa nu s-a oprit aici. În 1996 a fondat „Centrul de Artă pentru Tineri/Youth Art Center“ pentru copii talentaţi. Iar azi, potrivit sursei amintite, Pedrag a dat lumii mari chitarişti şi dascăli de chitară clasică precum Denis Azabagić, Dejan Ivanović, Boris Tesić şi Sanel Redžić.

„Ştiam prea puţine lucruri despre tabăra de chitară din Bosnia. Când am ajuns, am văzut că sunt trei profesori de chitară: Predrag Stankovic şi doi dintre foştii săi elevi, ajunşi profesori, Sanel Redzic şi Denis Azabagic“, povesteşte Alexandru Mare.

Acolo şi-a petrecut ultima săptămână din iulie. S-a întâlnit cu 18 tineri din 6 ţări, cu vârste între 10 şi 21 de ani. S-a numărat printre cei mai tineri învăţăcei ai ediţiei din acest an ai Şcolii de Vară de Chitară din Tuzla/Ljetna Skola Gitare Tuzla. „Ideea de a merge în tabăra de chitară din Bosnia a încolţit în grupul de părinţi, care ne întâlnim la diferite concursuri ale copiilor. Aveam doar informaţii foarte generale despre ceea ce s-ar putea întâmpla acolo. Ştiam, însă, cu certitudine, că şcoala de chitară este printre cele mai bune din lume“, mărturiseşte tatăl lui Alexandru. Şi s-au dus.

Fiecare dintre cei 18 putea să-şi aleagă profesorul cu care să studieze. Alexandru l-a ales pe Denis în prima zi. „Mi-a plăcut mult cum a decurs ora şi a doua zi am ales la fel. Ora a trecut pe nesimţite. A treia si a patra zi m-a îndrumat tot Denis Azabagic“, povesteşte puştiul. Apoi au urmat două zile de tabără de studiu cu ceilalţi profesori. „În ultima zi, a şaptea, am lucrat tot cu Denis Azabagic şi mi-a părut rău că tabăra s-a încheiat“, adaugă Alexandru.

chitaristul alexandru mare foto arhiva personala

Competiţia internaţională ”Alirio Diaz” de la Roma, unde Alexandru s-a întrecut pe sine la ediţia din acest an  FOTO: arhivă personală

Muzică fără frontiere

O discuţie dintre faimosul profesor şi părinţii lui Alexandru avea să-i pună pe gânduri.

„Denis Azabagic ne-a întrebat dacă Alex e bun la învăţătura. I-am răspuns că, la examenul de capacitate, după finalizarea gimnaziului, a obţinut media 9,50, iar media celor 4 ani de gimnaziu a fost de 9,91, fără să recurgă la ore suplimentare de pregătire“, i-a spus tatăl. Azabagic le-a zis părinţilor că Alexandru are un talent incredibil şi că ar fi interesat să-i îndrume paşii. Cererea nu doar că i-a luat prin surprindere, ci i-a şi flatat. Au zis „da“. Însemna un alt început pentru fiul lor care tocmai a intrat în primul an de liceu la Şcoala Elf din Cluj.

Dacă până acum, Alex a fost pregătit de asistentul universitar Ştefan Trifan de la Academia de Muzică „Gheorghe Dima“ din Cluj, de la sfârşitul verii ia lecţii de chitară clasică de la Denis Azabagic, şeful Departamentului de Chitară Clasică al Universităţii Roosvelt din Chicago. Iar modul în care i se predau lecţiile este atipic de stilul în care se studiază muzica în şcolile româneşti: pe Skype.

Faimosul dascăl e cel care stabileşte când au loc orele online şi îi dă indicaţiile de care are nevoie ca să progreseze.

„Lucrul pe Skype nu e ca în realitate, ca şi cum aş fi faţă în faţă cu profesorul, dar problemele nu sunt majore şi pot fi depăşite“, afirmă Alexandru.

Mărturiseşte că are încredere deplină în noul său profesor şi e convins că se poate lucra în condiţii bune şi pe Skype: „Fără această aplicaţie mi-ar fi imposibil să fiu îndrumat de un profesor care reprezintă enorm pentru chitara clasică mondială. Apreciez la el, în primul rând, modestia“.

Şi-a depăşit propriul record

O dovadă în acest sens e rezultatul excepţional obţinut de Alexandru la concursul internaţional pentru tinerii chitarişti „Alirio Diaz“ din Roma, din 3-4 septembrie. Ca şi acum 3 ani, puştiul a concurat la două categorii diferite de vârstă şi, în ciuda faptului că printre competitori se aflau şi studenţi la Conservator, a câştigat două premii. Acum – două premii I la categoriile B ce însumează concurenţii cu vârste cuprinse între 12 şi 16 ani, respectiv C - tineri cu vârste între 17 şi 21 de ani. În urmă cu 3 ani – un premiu I şi un premiu III la categoriile A şi B.

„A fost singurul concurent care a participat la două categorii de vârstă“, adaugă tatăl lui Alex. A interpretat patru piese: „Variaţiuni pe teme de Bellini“ de Napoleon Coste, „Fantezia ungară“ de Johan Kaspar Mertz, „En los trigales“ de Joachin Rodrigo şi „Nostalgia“ de Rodrigo Riera. Nu e prima dată când Emil Mare observă cum chitara fiului său impresionează auditoriul, nu doar juriul la concursuri. Cel din Roma era compus din specialişti de pe mai multe continente. Preşedintele a fost Ahmeth Kanneci din Turcia, iar membri: Gabriel Guillen din Austria, Pablo Cruz Concejal din Venezuela, Salvatore Danielle Pidone, Domenico Lafasciano, Roberto Fabbri şi Maurizio Bacchini din Italia.

„Fantezia ungară“ a lui Mertz, interpretată de Alexandru Mare, s-a auzit şi la Gala laureaţilor, desfăşurată la Institutul Italo-Latino American din Roma, de faţă fiind şi reprezentantul cultural al Ambasadei Venezuela. Despre această piesă, pe care Alex a interpretat-o fără probleme, un tânăr ce se pregătea să dea admitere la Conservator, i-ar fi mărturisit lui Alexandru, în tabăra de muzică din Bosnia şi Herţegovina, că şi el a încercat să interpreteze respectiva piesă, dar că nu a reuşit şi s-a lăsat păgubaş.

chitaristul alexandru mare foto arhiva personala
chitaristul alexandru mare foto arhiva personala

Alexandru Mare cu reprezentantul cultural al Ambasadei Venezuelei. Imagine din 2015 în stânga şi o altă poză din 2018 în dreapta  FOTO: arhivă personală

„În România sunt foarte mulţi copii deosebit de talentaţi, în multiple domenii, inclusiv în chitară clasică. Nu ştim cât de talentat este Alex. Cuvintele formulate la adresa lui şi propunerea profesorului Denis Azabagic de a lucra cu el constituie nişte premise, dar nu garanţii sau, cu atât mai puţin, certitudini. Lui Alex i s-a deschis, în mod miraculos, o uşă spre performanţă. Noi, familia lui, îl vom sprijini cât vom putea. Doar viitorul ne va da răspunsul la întrebarea: unde va ajunge Alex în chitara clasică?“.  

Vă mai recomandăm:

Puştiul din Cluj care pe unde ajunge obţine trofee. Talentul uimitor al unui elev care respiră muzică

Pasiunea nu are limite, nu ţine cont de vârstă şi nu se măsoară în premii. Asta spun performanţele obţinute de micul chitarist Alexandru Mare. Are 12 ani, învaţă la Şcoala Elf din Cluj şi chitara e o extensie a fiinţei sale.

Micul chitarist Mare din Cluj. La 12 ani, are câştigate peste 20 de premii. A depăşit concurenţi cu 7 ani mai în vârstă

Alexandru Mare este un copil de 12 ani din Cluj care a reuşit o performanţă surprinzătoare: a luat trei premii la un concurs naţional de chitară, unul la categoria sa de vârstă şi două la 14-16 ani, respectiv 17-19 ani.

Alexandru cel Mare al chitarei, puştiul talentat care cucereşte premiu după premiu: „Vreau să fiu vultur, nu găină“

Mare, cum îi zic prietenii, e un băiat de 11 ani care pe lângă Matematică, Română şi alte materii învaţă cum să fie cel mai bun la chitară clasică. Şi e deja un nume printre cei care studiază acest instrument în România.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite