DOCUMENT Statul vrea să se împrumute de la copii. Sunt luaţi în calcul şi orfanii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul va deschide circa 4,17 milioane de conturi la Trezorerie, în numele tuturor copiilor din România, unde părinţii sau tutorii pot depune cel puţin 1.200 lei/an, bani pe care să nu-i folosească până când vor împlini vârsta de 18 ani. Pentru fiecare astfel de cont, Executivul este dispus să acorde o primă de stat de 600 lei pe an, plus o dobândă de 3% la toată suma economisită.

Guvernul a iniţiat un proiect de ordonanţă prin care propune stimularea financiară a copiilor de până la 18 ani care-şi deschid conturi de economii, aceştia urmând să primească o primă de stat de 600 lei până la majorat, dacă depun anual cel puţin 1.200 lei. Proiectul a fost trimis spre dezbatere Consilului Economic şi Social la data de 12 octombrie.

„Se aprobă Programul guvernamental gROwth – Contul individual de economii Junior care are ca obiect introducerea unui cont special de economisire sub formă de depozit. Titularul contului poate fi orice copil care este cetăţean român şi are sub 18 ani. Contul se deschide pe numele copilului, automat la unităţile Trezoreriei Statului, fără a fi necesară o cerere din partea unuia dintre părinţi, a altui reprezentant legal al copilului sau împuternicitului acestora”, se arată în document

Primă de stat de 600 lei pe an

Începâd cu anul 2019, titlularii de cont beneficiază de o primă de stat în valoare de 600 lei anual până la vârsta de 18 ani, cu condiţia ca suma depusă în anul respectiv în cont să fie de minim 1.200 lei. 

În cazul în care la finele anului calendaristic suma depusă în anul respectiv este mai mică decât suma minimă de 1.200 de lei, titularul contului nu beneficiază de prima de stat, dar pentru soldul contului se acordă dobândă.

Sumele depuse anual în cont nu vor putea depăşi un plafon maxim reprezentând echivalentul în lei a valorii de 100.000 euro, calculat la cursul de schimb din ultima zi a anului precedent. Titularul contului beneficiază de prima de stat numai pentru suma minimă de 1.200 lei.

La soldul contului se aplică o rată anuală de dobândă al cărui nivel se stabileşte la 3% pe an. Dobânda se calculează şi se plăteşte când titularul contului împlineşte vârsta de 18 ani. Aceasta se va plăti prin bugetul Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză.

Depunerile pot începe din luna decembrie 2018, Ministerul Finanţelor urmând să publice pa site-ul său numărul de cont şi cum se pot vira banii pentru fiecare copil în parte.

Dacă nu retragi banii la 18 ani, pierzi prima şi dobânzile

Sumele pot fi retrase mai devreme doar în cazul în care apar situaţii excepţionale, cum ar fi cheltuieli de sănătate pentru tratarea minorului în cazul bolilor cu risc de deces ale acestuia şi în cazul decesului, se arată la alin. (5) al art. 2 din Ordonanţă. 

În aceste situaţii, prima de stat se acordă pentru anii în care s-au efectuat depuneri, inclusiv pentru anul în care a intervenit situaţia excepţională şi dobânda aferentă.

„La împlinirea vârtsie de 18 ani şi în situaţiile excepţionale prevăzute la alin (5), titularului contului sau reprezentantul legal al acestuia, după caz, poate afectua retragerea totală a sumelor din cont. Dacă nu se solicită retagerea sumelor din cont, acestea nu beneficiază de condiţiile din acest program”, se arată la alin. (8) şi (9).

Pe de altă parte, proiectul de ordonanţă prevede că prima de stat, calculată pentru toţi anii în care s-au făcut depuneri, plus dobânda, se va plăti în termen de 15 zile de la scadenţa depozitului.

Pentru orfani, banii sunt depuşi de autorităţile tutelare

Executivul nu i-a omis din acest program nici pe copiii orfani. „În cazul copiilor ocrotiţi de serviciile publice specializate pentru protecţia copilului, depunerea anuală minimă de 1.200 lei se efectuează de către autoritatea tutelară din sume alocate în acest scop de ordonatorul principal de credite. (...) În cazul în care aceşti copii se înfiază, plata sumei anuale de transferă către părinţi”, se arată în documentul citat.

Proiect OUG GROwth Contul de Economii Junior

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite