Clujul va avea autobuze electrice de un milion de euro. Se încarcă din mers şi au o autonomie remarcabilă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Autobuzele electrice sunt tot mai apreciate, în special în ţările nordice. FOTO: cleantechnica.com
Autobuzele electrice sunt tot mai apreciate, în special în ţările nordice. FOTO: cleantechnica.com

Municipalitatea clujeană intenţionează să achiziţioneze 25 de autobuze articolate electrice, lungi de 18 metri, pentru care este gata să plătească 115 milioane de lei. Vehiculele vor reprezenta o premieră pentru România şi dispun de o tehnologie de ultimă oră. Acest lucru se reflectă şi în preţul lor, un singur autobuz urmând să coste un milion de euro.

Clujul este primul oraş din România care deţine autobuze electrice şi va fi şi primul care va avea autobuze electrice cu o tehnologie sofisticată, de ultimă oră. Spre deosebire de celelalte autobuze electrice, aceste vehicule vor dispune de o tehnologie care le permite să-şi încarce bateriile chiar în timp ce se deplasează, captând curentul electric din liniile de troleibuz. Noile mijloace de transport public vor avea la bord baterii de înmagazinare a energiei electrice care le vor permite o autonomie de 30 de kilometri pentru a acoperi distanţele fără linie de contact. Astfel de autobuze circulă în prezent în numai câteva oraşe europene.

Joi, 1 noiembrie, Consiliul Local Cluj a aprobat un proiect care vizează achiziţionarea a 25 de astfel de autobuze. 

„Primăria Cluj-Napoca a luat decizia de a avea un transport ecologic, verde, nepoluant, pentru ca sănătarea locuitorilor să nu fie pusă în pericol. Suntem singurul oraş din România care are în circulaţie autobuze electrice şi, continuând pe aceeaşi linie, Consiliul Local Cluj-Napoca a aprobat achiziţia a 25 de autobuze electrice articulate cu încărcare din mers pe linia de troleibuze, acestea fiind considerate cele mai performante mijloace de transport electric unde există linie de troleibuze. Acest tip de autobuz îmbină calităţile troleibuzului şi autobuzului electric fiind superior fiecăruia dintre ele luate în parte. Investiţia se ridică la 115,7 milioane de lei, din care 80% se asigură de Autoritatea Fondului de Mediu”, a anunţat primarul Emil Boc.

Clujul are deja 11 autobuze electrice

Compania de Transport Public dispune în acest moment de 11 autobuze electrice nearticulate, iar până la finalul anului mai aşteaptă încă 12 astfel de vehicule. Alte 17 autobuze electrice ar urma să ajungă la Cluj în 2019, astfel că numărul lor va ajunge la 40. Acestora li se vor adăuga cele 25 de autobuze electrice articulate, care vor putea să transporte aproape de două ori mai mulţi călători decât unul obişnuit.

Şi preţul va fi diferit. Dacă autobuzele elctrice care circulă în prezent la Cluj au costat 600.000 de euro bucata, cele articulate sunt mai scumpe, ajungând la un milion de euro. Licitaţia pentru acest lot de mijloace de transport va fi organizată la începutul anului viitor.

Primăria lansează la începutul lunii studiul de prefezabilitate pentru metrou

Fostul premier a confirmat că municipalitatea va lansa în următoarele zile anunţul pentru licitaţia privind studiul de prefezabilitate al viitorului metrou. Emil Boc susţine că metroul clujean va beneficia de cea mai nouă tehnologie. 

„Sper ca în prima parte a lunii noiembrie, chiar în primele 10 zile, să fim în măsură să lansăm în licitaţie publică pentru studiul de prefezabilitate. Pentru investiţii mai mari de 75 milioane de euro este nevoie şi de studiu de prefezabilitate şi de studiu de fezabilitate. Este o cerinţă legală. Avem caietul de sarcini şi în câteva zile vom porni licitaţia. Evident, după aceea va continua cu licitaţia de execuţie”, a mai spus Boc.

Citeşte şi 

Boc a anunţat data la care va fi gata Centura Metropolitană a Clujului. Noua şosea va costa 150 de milioane de euro şi va fi construită din fonduri europene

Cum va funcţiona metroul de ultimă generaţie proiectat la Cluj: „Nu va avea captatoare electrice, ci va fi cu baterii

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite