FOTO VIDEO Spioni pentru Moscova: Principalele cârtiţe din serviciile secrete americane şi britanice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhivă
FOTO Arhivă

Cazul colonelului austriac suspectat că a spionat timp de 30 de ani pentru Moscova nu este singular. Agenţi americani şi britanici au procedat la fel, fie din lăcomie, fie mânaţi de idealuri. AFP prezintă câteva cazuri emblematice.

Hanssen, cârtiţa din FBI

Robert Hanssen, născut pe 18 aprilie 1944, la Chicago, statul Illinois, a lucrat timp de 27 de ani pentru FBI, fiind, la apogeul carierei, unul dintre responsabilii diviziei de „securitate naţională“. A fost arestat în 2001, în timp ce se pregătea să lase documente secrete pentru agenţii ruşi într-un parc din Virginia.

În perioada 1979-1999, a transmis Moscovei aproximativ 6.000 de pagini cu informaţii secrete. A primit în schimb 1,4 milioane de dolari şi diamante. În 1985, le-a dat sovieticilor numele a doi agenţi KGB care spionau şi pentru Statele Unite.

Robert Hanssen FOTO EPA

Robert Hanssen FOTO EPA

Hanssen a recunoscut că a operat pentru Moscova din lăcomie. A scăpat de pedeapsa cu moartea acceptând să colaboreze cu anchetatorii. După 200 de ore de interogare, a fost condamnat în 2002 la închisoare pe viaţă.

Nicholson, agentul dublu cu cel mai înalt grad

Harold Nicholson, născut pe 17 noiembrie, la Woodburn, statul Oregon, este agentul CIA cu cel mai înalt grad prins spionând pentru sovietici şi ruşi. A lucrat timp de 16 ani în CIA, activând în principal în Asia. În perioada 1990-1992, a condus biroul CIA de la Bucureşti.

Începând din 1994, a dezvăluit identitatea unor agenţi secreţi şi a contribuit la destructurarea unor operaţiuni clandestine. Ar fi primit 300.000 de dolari pentru aceste informaţii.

Harold Nicholson FOTO Wikipedia

Harold Nicholson FOTO Wikipedia

A fost arestat în 1996, la Washington, în timp ce se pregătea să urce la bordul unui avion cu destinaţia Elveţia, unde era aşteptat de contacte din Rusia. După ce a picat testul cu detectorul de minciuni, a pledat vinovat în scopul de a evita închisoarea pe viaţă. A fost condamnat în 1997 la 23 de ani de închisoare.

Ames, vicleanul

Aldrich Ames, născut pe 26 mai 1941, la River Falls, statul Wisconsin, a fost agent CIA timp de 31 de ani şi a ajuns până în centrul contraspionajului american. Împreună cu soţia sa Rosario, a transmis informaţii Moscovei din 1985 până în 1993, primind în schimb 2,5 milioane de dolari. Stilul său de viaţă luxos a atras suspiciuni destul de târziu.

Aldrich Ames Captura YouTube

Aldrich Ames Captură YouTube

A fost demascat în 1994 şi condamnat la închisoare pe viaţă. Potrivit Departamentului american al Justiţiei, Ames a compromis zeci de operaţiuni secrete şi este responsabil de moartea a zeci de agenţi dubli.

„Grupul din Cambridge“

Kim Philby, un fost număr 2 al contraspionajului britanic, a fost demascat în 1963. A făcut parte din „Cambridge Five“, o reţea activă în Marea Britanie în anii ’40.

Uniunea Sovietică i-a recrutat pe membrii acestei reţele în anii ’30. Ei au deţinut posturi atât în serviciile de informaţii interne (MI5), cât şi în cele externe (MI6).

Descoperit, Philby a fugit în Uniunea Sovietică, unde a murit în 1988.

O înregistrare video din 1981 (video mai jos) îl arată explicând tehnicile sale de spionaj unor membri ai Stasi, poliţia politică a fostei Republici Democrate Germane.

Blake, idealistul

George Blake, născut George Behar pe 11 noiembrie 1922, la Rotterdam (Olanda), este un fost agent britanic şi colaborator al KGB. El s-a autopropus sovieticilor în anii ’50, după ce a fost martor la bombardamentele efectuate de americani asupra unor civili din Coreea.

A turnat sute de agenţi KGB şi a dezvăluit existenţa unui tunel secret în Berlinul de Est utilizat pentru spionarea sovieticilor.

Denunţat de un agent dublu polonez, Blake a fost condamnat în 1961 la 42 de ani de detenţie în Marea Britanie. A evadat din închisoare cinci ani mai târziu.

George Blake FOTO EPA

George Blake FOTO EPA

Anul trecut, la a 95-a aniversare a sa, sărbătorită în Rusia, a dat asigurări că este încă fidel idealurilor socialiste.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite