Stare de război în Ucraina după încidentul cu Rusia din Marea Neagră

0
Publicat:
Ultima actualizare:
nave ucrainene

Secretarul Consiliului Suprem de Securitate şi Apărare al Ucrainei, Aleksandr Turcinov, a declarat că membrii Consiliului au votat, în unanimitate, pentru declararea stării de război pe teritoriul ţării timp de 60 de zile.

Decizia, ca să intre în vigoare, trebuie să fie confirmată de parlamentul ucrainean – Rada Supremă. Aceasta are deja anunţată o şedinţă pentru ora 16:00, transmite RIA Novosti.

“Să-i propunem preşedintelui Ucrainei să instituie stare de război în Ucraina pe o perioadă de 60 de zile, vă rog să mă susţineţi”, a declarat secretarul Consiliului Suprem de Securitate şi Apărare, Aleksandr Turcinov, la şedinţa Consiliului.

La rândul său, preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, a declarat că posibila anunţare a stării de război nu înseamnă că Kievul renunţă la mijloacele politice şi diplomatice de „eliberare a teritoriilor ucrainene”.

“Noi intenţionăm să continuăm să respectăm toate obligaţiunile internaţionale, inclusiv înţelegerile de la Minsk”, a declarant Poroşenko.

De asemenea el a menţionat că decizia nu restricţionează drepturile şi libertărţile cetăţenilor. Totodată, anunţarea stării de război nu presupune mobilizarea imediată, în acest caz vor fi instruiţi cei supuşi militar.

“Trebuie ca în cel mai scurt timp să facem totul pentru a apăra statul”, a spus Poroşenko.

Luni Poroşenko intenţionează să poarte tratative cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, şi cu liderii altor state.

Ambasadorul Statelor Unite la ONU, Nikki Haley, a anunţat că va avea loc o reuniune de urgenţă a Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite, după ce Rusia a capturat trei nave ucrainene în Marea Neagră, relatează site-ul postului ABC.

Consiliul de Securitate al ONU se va reuni de urgenţă pe fondul incidentului din Marea Neagră

Nikki Haley a informat pe platforma de microblogging Twitter că întâlnirea va avea loc luni la ora 11.00 (18.00 ora României).

Marina ucraineană a informat că navele de patrulă ale Rusiei au atacat şi capturat trei nave ucrainene în apropierea Peninsulei Crimeea. Cel puţin doi marinari ucraineni au fost răniţi în urma incidentului.

Reprezentanţii FSB au declarat că au demarat această acţiune deoarece navele ucrainene au intrat ilegal în apele sale teritoriale, ignorând avertismentele.

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a declarat luni că va propune Parlamentului de la Kiev să instaureze legea marţială, după ce forţele militare ruse au atacat şi capturat trei nave ale Ucrainei în Marea Neagră, relatează site-ul agenţiei Reuters. Poroşenko a informat că Parlamentul va decide luni dacă va aproba legea marţială.

Rusia şi Ucraina se acuză reciproc că au încălcat legile maritime internaţionale duminică, după ce autorităţile ruse au încercat să oprească două nave de luptă şi un remorcher din Ucraina să navigheze în jurul Crimeei în drumul spre un port ucrainean. Cel puţin doi marinari ucraineni au fost răniţi în urma incidentului.

Serviciile Secrete ruse (FSB) au confirmat luni dimineaţă că navele sale de patrulă la frontieră au capturat trei nave ucrainene în Marea Neagră, duminică, după ce au folosit arme de foc pentru a le opri, a informat agenţia RIA, citată de Reuters.

Agenţia RIA a mai relatat că trei marinari ucraineni au fost răniţi în urma incidentului.

Ucraina a făcut un pas important către declararea legii marţiale, după capturarea prin forţă militară de către Rusia a trei nave aparţinând Marinei ucrainene, soldate cu răniţi, în Strâmtoarea Kerci, ce asigură un acces la Marea Azov, care a provocat o escaladare fără precedent în această zonă sensibilă, relatează AFP.

În noaptea de duminică spre luni, Consiliul de Securitate şi de Apărare ucrainean, reunit de urgenţă, i-a propus preşedintelui Petro Poroşenko să introducă legea marţială ”pe o perioadă de 60 de zile”, a anunţat secretarul acestei structuri.

Această decizie urmează să fie aprobată de Parlamentul ucrainean, care se reuneşte în sesiune extraordinară luni după-amiaza, însă un vot favorabil este departe de a fi garantat.

În cadrul reuniunii Consiliului de Securitate ucrainean, preşedintele Proroşenko a denunţat un ”act nebun al Rusiei contra Ucrainei”, dând asigurări că ”atacul” a fost ”premeditat”.

”Legea marţială nu înseamnă a declara război” Rusiei, ”ea va fi introdusă numai pentru apărare”, a dat el asigurări.

Tensiunile între Ucraina şi Rusia la Marea Azov s-au intensificat brusc duminică, după ce Kievul a acuzat Rusia că a lovit o navă ucraineană şi i-a blocat accesul în această mare mică, situată între Crimeea – anexată în 2014 de Moscova, şi estul Ucrainei – teatrul unui război civil cu separatişti proruşi.

Situaţia s-a degradat rapid, iar Ucraina a acuzat duminică seara Rusia că a capturat aceste nave, după ce a deschis focul asupra lor în această zonă strategică.

Navele – două vedete blindate, Berdiansk şi Nikopol, şi remorcherul Iani Kapu – încercau să intre din Marea Neagră în Strâmtoarea Kerci, care desparte Crimeea de Rusia şi marchează accesul în Marea Azov.

Din totalul de 23 de militari de la bord, şase au fost răniţi, dintre care doi grav, potrivit armatei ucrainene.

Rusia a confirmat imobilizarea în vederea inspecţiei la bord şi ”utilizarea unor arme”, acuzând navele ucrainene ”că efectuează acţiuni ilrgale în apele teritoriale ruse” şi anunţând rănirea a trei ucraineni.

O purtătoare de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova, a denunţat ”metodele de bandiţi la drumul mare” ale Ucrainei, într-o declaraţie transmisă AFP: ”mai întâi provocări, apoi presiuni puternice, apoi acuzaţii de agresiune”.

Marina ucraineană dă asigurări însă că a avertizat Rusia în avans de itinerariul navelor sale.

Potrivit acesteia, navele sale au petrecut mai multe ore în faţa Strâmtorii Kerci, în contextul în care o navă petrolieră plasată sub Podul Crimeei, peste Strâmtoarea Kerci, bloca accesul în strâmtoare.

Această strâmtoare – singura cale maritimă între Marea Neagră şi Marea Azov – este o axă strategică de primă importanţă atât pentru Rusia, cât şi pentru Ucraina.

”Noi aşteptăm de la Rusia ca ea să restaureze libertatea traversării Strâmtorii Kerci şi îndemnăm părţile să acţioneze cu maximum de reţinere, pentru a se ajunge la o dezescaladare imediată a situaţiei”, a îndemnat Uniunea Europeană (UE).

NATO a îndemnat, de asemenea, la ”reţinere şi dezescaladare”.

Ministrul ucrainean de Externe Pavlo Klimkin a îndemnat Occidentul ”să formeze o coaliţie clară pentru a se opune actelor de agresiune ale Rusiei”.

”La instrucţiunile preşedintelui Poroşenko, noi facem imediat apel la Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite”, a subliniat Volodimir Ielşenko, reprezentantul permanent al Ucrainei la ONU.

Rusia revendică controlulu apelor în largul Crimeei după anexarea peninsulei. Kievul şi Occidentul acuză Moscova că ”obstrucţionează” în mod deliberat navigaţia navelor comerciale prin Strâmtoarea Kerci.

Aceste dificultăţi au apărut după ce Moscova a construit un pod foarte controversat, de 19 kilometri lungime, în Strâmtoarea Kerci. Instalarea arcadelor podului, în 2017, împiedică trecerea unei părţi a navelor. Anul acesta, grăniceri ruşi au început să reţină nave – oficial pentru a le controla.

Kievul apreciază că Moscova ar putea să meargă până la a pregăti o ofensivă împotriva Mariupolului, ultimul mare oraş aflat sub controlul Kievului în estul ţării.

Apele puţin adânci ale Mării Azov scaldă sudul Donbasului – regiunea ucraineană în care războiul cu separatiştii proruşi s-a soldat cu peste 10.000 de morţi în patru ani.

Kievul şi Occidentul acuză Rusia că-i susţine militar pe separatişti, ceea ce Moscova dezminte, în pofida a numeroase probe în acest sens.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite