Cât îi costă pe români creşterea salariului de la 1 ianuarie. Cât ajunge la stat şi cât le mai rămâne angajaţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bani lei FOTO Adevărul

Mult controversatele creşteri ale veniturilor românilor, respectiv a salariului minim şi a pensiilor, vor intra în vigoare anul viitor, chiar dacă acestea vor adânci şi mai mult deficitul bugetar.

Creşterea salariului minim brut garantat în plată ar urma să intre în vigoare la 1 ianuarie, aşa cum s-a convenit deja cu sindicatele şi patronatele, atrăgând însă după sine şi creşterea considerabilă a contribuţiilor către bugetul de stat.

Impactul majorării salariului minim pe economie asupra angajatorilor este greu de suportat pentru cei aproximativ 688.000 de angajatori din mediul privat, ridicându-se la aproximativ 4 miliarde de lei pe an, din care la stat vor ajunge 1,9 miliarde de lei, sume aferente doar majorării salariale.

Potrivit Legii privind salariul minim pe economie, de la 1 ianuarie, salariile vor creşte de la 1.900 lei în prezent, la 2.080 lei pentru persoanele cu studii medii, şi la 2.350 lei pentru angajaţii cu studii superioare care au cel puţin un an vechime în domeniul în care s-au specializat.

Patronii vor vira statului stat aproape 2 miliarde de lei, doar din majorare

De aceste creşteri ar putea beneficia 1.029.785 de angajaţi cu studii medii şi 350.000 de angajaţi cu studii superioare.

 „Astfel, o persoană angajată cu salariul minim va obţine un salariu net majorat la 1263 lei faţă de 1162 cât este în prezent, respectiv va obţine cu 101 lei mai mult, iar pentru această diferenţă angajatorul va fi nevoit să suporte un cost suplimentar de 184 lei, de la 1943 lei la 2127 lei.

În cazul celor cu studii superioare, salariatul va încasa un salariu net de 1413 lei, cu 251 lei mai mult decât în 2018, iar angajatorul va plăti cu 460 lei mai mult comparativ cu anul curent”, a declarat pentru „Adevărul” Andreea Păun, Payroll Supervisor, Accace România. 

Un simplu calcul arată că impactul creşterii salariului minim pe economie asupra firmelor va fi de aproximativ 4 miliarde de lei pe an, din care la stat vor ajunge 1,9 miliarde de lei, sume aferente doar majorării salariale.

În ce priveşte contribuţiile fiecărui angajat, şi acestea vor creşte de la 475 lei pentru fondul de pensii publice (25% din venitul brut), la 520 lei, iar contribuţiile pentru sănătate (10%) vor ajunge de la 190 lei lunar, la 208 lei lunar.

Amenzi uriaşe pentru angajatorii care nu cresc salariile

Creşterea salariului minim garantat în plată de la 1 ianuarie trebuie operată de toţi angajatorii din România, inclusiv cei din mediul privat, în caz contrar aceştia riscând amenzi usturătoare.

 Potrivit Legii nr. 53/2003 – Codul muncii republicat, angajatorii care stabilesc în contractul individual de muncă salarii sub nivelul minim legal riscă amenzi cuprinse între 300 şi 2.000 lei.

 Totodată, neînregistrarea modificărilor în Registrul general de evidenţă a salariaţilor în termenele legale atrage după sine amenzi de la 5.000 la 8.000 lei, astfel cum este prevăzut la art. 8, alin. 2, lit. e din HG nr. 905/2017.

Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se fac de către inspectorii de muncă.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite