VIDEO Cum i-am fermecat pe britanici în anii '60. „Ursuza Românie este, de fapt, o tânără vivace ce flirtează cu Occidentul“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine din documentarul realizat de studiourile British Pathe
Imagine din documentarul realizat de studiourile British Pathe

În plină ascensiune a regimului comunist, România era văzută ca o destinaţie turistică atractivă pentru vest-europeni.

România era o prezenţă constantă la târgurile internaţionale de turism de la începutul anilor ’60, o ţară din spaţiul comunist care încerca să-şi promoveze imaginea cu ajutorul moştenirii tradiţionale (portul popular, obiceiurile şi datinile, bucatele tradiţionale, etc.). Aşa începe un film documentar realizat în anul 1964 de cunoscuta companie British Pathe despre ţara aflată după „cortina de fier“.  

Britanicii au trimis o echipă care să surprindă în imagini frumuseţile României, aşa cum erau promovate la târgurile de turism, rezultând un film documentar (Rumania 1964), material difuzat ulterior în sălile de cinematografe vest-europene, în care se prezentau, printre altele şi locurile de interes pentru turiştii interesaţi să viziteze aceste ţinuturi. 

„Suspect, însă ursuza Românie este, de fapt, o tânără vivace, care flirtează cu ideile occidentale şi îndeamnă turistul să vină mai aproape, în căutare de distracţie şi lumini strălucitoare. Pentru unii ar putea fi dragoste la prima vedere”, concluzionau realizatorii documentarului realizat de studiourile British Pathe.

Între destinaţiile de vacanţă promovate în materialul documentar, britanicii au prezentat cadre cu Poiana Braşov, Hotelul Sport, telefericul din Postăvaru (atracţii reprezentative pentru staţiunile montane din ţară), plaja de la Mamaia, sau Cheile Bicazului.  

„Oriunde te-ai uita, România are acele panorame care te fac să admiri împrejurimile din nou şi din nou...România poate părea o ţară blocată în mister, în spatele Cortinei de Fier, dar veţi descoperi o ţară care trece peste preconcepţii. Ce ar fi mai vestic decât nişte vaci care traversează un râu într-un canion?”, comentează britanicii cu umor.   

În filmul pe care îl puteţi urmări mai jos, nu aveau cum să fie inserate informaţii despre regimul opresiv care se instaurase în acea perioadă, imaginile oferind o perspectivă idilică asupra ţării.   

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite