O companie israeliană a descoperit un nou „minereu spaţial” pe suprafaţa Terrei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Creat de exploziile vulcanice de acum câteva milioane de ani, carmeltazitul, după cum a fost botezat, se aseamănă cu safirul şi a fost descoperit de către o societate minieră în nordul israelului, într-o vale sub Muntele Carmel.

Deşi piatra a fost prezentată săptămâna trecută, descoperirea nu este una recentă, pentru că mai mulţi profesori universitari din Australia şi Italia au putut să-i studieze proprietăţile timp de peste trei ani, scrie BBC. 

Acest mineral, de culoare închisă, era conţinut - sub forma unor mici inserţii (materiale conţinute în interiorul altui mineral)  - în safirul Carmel, o piatră preţioasă care deocamdată s-a găsit numai în Israel şi pe care compania Shefa Yamim a depistat-o în râul Kishon. Abraham Taub, CEO-ul companiei israeliene care a făcut descoperirea, a declarat că asemenea pietre au mai fost identificate doar în rocile care proveneau din spaţiul extra-atmosferic. 

Mineralul s-a format în urma exploziilor vulcanice care au avut loc în această zonă în perioada cretacică şi seamănă, de altfel, cu un safir în ceea ce priveşte compoziţia chimică, dar şi la culoare, potrivit Haaretz.

La începutul acestei săptămâni, carmeltazitul a fost omologat şi adăugat pe lista oficială a mineralelor cunoscute de Asociaţia Internaţională de Mineralogie. Pentru ca un mineral să figureze pe această listă, trebuie ca structura sa cristalină, compoziţia şi proprietăţile să fie diferite de cele ale tuturor celorlalte varietăţi existente. 

După o testare a densităţii s-a arătat că carmeltazitul are o duritate mai mare decât cea a diamantului, făcându-l ideal pentru confecţionarea de bijuterii, a adăugat Taub. „Preţurile unor astfel de pietre este dat de raritatea lor”, a mai spus acesta, în timp ce societatea sa a localizat şapte sau opt alte filoane potenţiale de carmeltazit, făcându-l in acest moment o raritate mai mare decât diamantul.

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite