De ce nu e bine să recompensezi copiii cu timp petrecut în faţa tabletei sau a televizorului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cercetătorii canadieni au analizat cum influenţează părinţii timpul petrecut în faţa ecranului de către copii între 18 luni şi 5 ani, vârsta în sunt formate care obiceiurile, care au tendinţa de a se păstra pe tot parcursul vieţii.

Premierea copiilor pentru comportamentul lor bun prin acordarea unui timp suplimentar de petrecut pe tabletă, telefon, computer sau la TV nu este cea mai bună idee, conform unui nou studiu al Universităţii din Guelph, din Canada, citat de Science Daily.

Cercetătorii au descoperit că copiii ai căror părinţi folosesc timpul în ecranului ca o recompensă sau ca pe o pedeapsă prin interzicerea vizionării, petrec mai mult timp pe smartphone, tabletă, computer sau în faţa televizorului decât copiii ai căror părinţi nu recurg la astfel de procedee.

„Este similar cu modul în care nu ar trebui să folosim dulcuirile ca recompense deoarece, prin aceasta, putem să atragem atenţia asupra lor”, a spus profesorul de nutriţie şi de relaţii de familie Jess Haines, care a lucrat la studiul cu Lisa Tang. „Când oferiţi mâncarea ca o recompensă, copiilor le va plăcea tortul mai mult şi morcovul mai puţin. Acelaşi lucru se întâmplă cu timpul petrecut în faţa ecranului.”

Studiu pe 62 de copii

Publicat în revista „BMC Obezitatea”, studiul a investigat impactul practicilor de parenting asupra timpului pe care copiii îl petrec în faţa ecranelor. Studiul a implicat 62 de copii între 18 luni şi cinci ani şi 68 de părinţi.

„Am vrut sa investigam impactul practicilor de educare folosite de părinţi asupra copiilor şi a preşcolarilor, deoarece aceasta este vârsta în care obiceiurile şi rutina sunt formate şi au tendinţa de a continua pe tot parcursul vieţii”, a spus Tang. „De asemenea, utilizarea de dispozitive mobile, cum ar fi tablete şi smartphone-uri, a crescut în popularitate în rândul acestui grup de vârstă în ultimii ani”.
 

În prezent, doar 15% din preşcolarii canadieni îndeplinesc liniile directoare canadiene de comportament sedentar de mai puţin de o oră petrecută în faţa ecranului în scop de divertisment. Copiii sub doi ani nu ar trebui să petreacă timp în faţa ecranului, a adăugat ea.


Ca parte a studiului, părinţilor li s-au pus întrebări despre modul în care monitorizează timpul copiilor lor, când copiii au acces la diferite dispozitive sau televizor şi dacă părinţii petrec timp în faţa unui ecran atunci când copiii lor sunt prezenţi.


Rezultatele arată că, în medie, copiii petrec aproape o oră şi jumătate în faţa unui ecran în timpul săptămânii şi puţin peste două ore pe zi în weekend. Părinţii petrec două ore pe zi, în medie, în faţa unui ecran în timpul săptămânii şi puţin peste două ore şi jumătate pe zi în weekend.

Mai mult timp în faţa ecranului

Timpul petrecut de copii în faţa ecranului a fost influenţat, de câţiva factori, inclusiv de folosirea acestuia ca recompensă. Studiul a constatat că majoritatea părinţilor au raportat utilizarea timpului petrecut în faţa ecranului ca modalitate de a control a comportamentului, în special la sfârşit de săptămână. Consecinţa - copiii petrec în medie peste 20 de minute pe zi în weekend în faţa unui ecran.
 

„Credem că timpul petrecut în faţa ecranului este mai mare la sfârşitul săptămânii, deoarece copiii sunt acasă şi, de obicei, au mai multă interacţiune cu părinţii”, a spus Haines.


Dacă părinţii petrec timp în faţa unui ecran atunci când sunt în jurul copiilor, aceştia, de asemenea, petrec mai mult timp în faţa ecranului. Acest lucru era mai pronunţat atunci când mama era cea care petrecea timpul în faţa unui ecran.


„Este posibil ca părintele să permită copilului să se stea în faţa unui ecran în timp ce el însuşi face aceeaşi activitate”, a spus Haines. „Pentru părinţii copiilor mai mici, acest lucru nu este atât de comun, deoarece părinţii pot să se uite la un ecran în timp ce copiii dorm sau stau în pătuţ, dar, pe măsură ce copiii devin mai în vârstă, dorm din ce în ce mai puţin şi se culcă mai târziu, devenind tot mai greu pentru părinţi să-şi petreacă timpul în faţa unui ecran fără copii în jur”.

Fără televizor la masă

În cele din urmă, studiul a constatat că copiii, cărora le-a fost permis să petreacă timp în faţa ecranului în timpul meselor, au petrecut şi mai mult timp în faţa ecranului. „Nu credem că la masă familia ar trebui să se uite la televizor sau la alte dispozitive, pentru că este un moment bun pentru ca familia să se conecteze”, a spus Haines. „Şi părinţii trebuie să-şi amintească dacă îşi restricţionează copiii să nu privească la televizor în timpul meselor, atunci trebuie să fie consecvenţi şi să urmeze ei înşişi această restricţie".

„Este important să înţelegem factorii care influenţează creşterea timpului petrecut de copii în faţa ecranului, deoarece aceasta activitate sedentară este asociată cu un risc mai mare de obezitate, precum şi mai puţine abilităţi academice şi sociale mai târziu în viaţă”, a spus Tang. „Ecranele îi îndepărtează pe copii de alte interacţiuni care îi ajută să dezvolte abilităţi sociale şi academice. Speranţa noastră este că aceste descoperiri pot motive părinţii care intră într-o lume în care ecranele sunt omniprezente", concluzionează cercetătorul. 

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite