Colectarea gunoiului din uşă în uşă se extinde la Galaţi. Scopul final: în câţiva ani se va prelua doar gunoi sortat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhiva Adevărul
FOTO Arhiva Adevărul

Programul pilot (derulat la o singură asociaţie de proprietari) a fost considerat un succes, aşa că autorităţile au extins totul. Deja s-au înscris alte 45 de asociaţii. Practic, oamenii primesc pungi de culori diferite unde pun gunoiul deja sortat, iar angajaţii companiei de salubritate le ridică, după un program prestabilit, de la fiecare scară de bloc.

Primăria municipiului Galaţi a anunţat că doreşte să introducă gradual colectarea selectivă din uşă în uşă în cadrul tuturor asociaţiilor de proprietari din municipiu. De altfel, Serviciul Public de salubritatea SP ECOSAL a invitat toate asociaţiile de proprietari să se înscrie în program, iar până acum 45 de asociaţii şi-au manifestat intenţia de a participa.

Introducerea colectării selective din uşă în uşă se bazează pe experienţa şi peinformaţiile acumulate în timpul proiectului-pilot desfăşurat în cursul anului 2017 în cadrul Asociaţiei de proprietari  nr.758.

Peste 50% dintre membrii asociaţiei au reuşit să facă, în mod consecvent, o colectarea selectivă a deşeurilor, lucru care a oferit iniţiatorilor proiectului speranţa că totul se poate extinde la o scară mult mai mare.

„Invităm asociaţiile de proprietari din municipiu să răspundă iniţiativei noastre pentru a îmbunătăţi gradul de colectare selectivă şi de a da un nou aspect punctelor de colectare selectivă, prin exprimarea interesului de a participa la acest program”, a spus Ionuţ Pucheanu, primarul Galaţiului.

Cum se poate adera la program

Pentru aderarea la programul de colectare selectivă asociaţia de proprietari va transmite o adresă către Serviciul Public (SP) ECOSAL sau un e-mail la adresa : colectare_selectiva@ecosalgl.ro.

Asociaţia de proprietari va întocmi o listă cu numărul total de apartamente, numărul de apartamente locuite, datele de contact ale femeilor de serviciu, şefilor de scară, administratorilor şi a preşedinţilor de asociaţii.

Apoi, asociaţia va semna un contract în care vor fi stipulate obligaţiile de a promova colectarea selectivă, astfel încât să ajungem la un grad de colectare de minim 50% din apartamentele locuite şi implicarea în proiect cu personalul responsabil de curăţenie, implicit distribuirea materialelor predate de SP ECOSAL.

Reprezentanţii ECOSAL vor  stabili împreună cu reprezentanţii asociaţiei ziua în care se face colectarea selectivă în asociaţia respectivă, astfel încât să se sincronizeze şi cu asociaţiile din imediata vecinătate.

În cazul în care asociaţia de proprietari va solicita, se vor introduce două zile de colectare pentru materiale reciclabile. Se vor stabili împreuna cu reprezentanţii asociaţiei şi zilele pentru colectarea DEE şi a deşeurilor voluminoase.

Activitatea fiecărei asociaţii va fi monitorizată prin intermediul ECOSAL care are toată evidenţa cantităţilor colectate. Asociaţia de proprietari va sesiza Poliţia Locală în cazul apariţiei unor fenomene de vandalism sau sustragere de materiale reciclabile de la punctele de colectare a deşeurilor menajere.
 

Galaţi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite