SONDAJ De ce nu-şi vaccinează românii copiii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Adevarul
FOTO Adevarul

Doar jumătate din români consideră că micuţii lor pot fi expuşi bolilor care pot fi prevenite prin vaccinare. Concluzia alarmantă aparţine unui studiu făcut de Inscop Research la comanda Societăţii Naţionale de Medicina Familiei (SNMF). „50% din români nu percep în acest moment riscul nevaccinării. Este foarte mult, este peste ceea ce ne aşteptam noi”, a explicat, pentru „Adevărul”, medicul Gindrovel Dumitra, vicepreşedintele SNMF.

Chiar dacă datele sondajului Inscop nu au venit ca o surpriză pentru medicii de familie, în sarcina cărora cade vaccinarea micuţilor cu serurile din programul naţional de imunizare, concluziile i-au îngrijorat pe doctori, care afirmă că lipsa campaniilor de informare şi mesajele militanţilor anti-vaccinare sunt doar câteva dintre motivele pentru care s-a ajuns aici. Concret, de la o acoperire vaccinală de 95%, cât era în 2010 pentru toate vaccinurile din programul naţional, s-a ajuns la o acoperire de 85%, care stagnează în ciuda intervenţiilor punctuale făcute în comunităţile sărace din ţară în 2018. 

Cine a sădit îndoiala în români

Potrivit Inscop, doar 39,7% din respondenţi îşi exprimă acordul faţă de afirmaţia „Am încredere în informaţiile pe care le primesc despre vaccinuri”, în timp ce 9,3% sunt în dezacord iar 46,4% sunt nici în acord, nici în dezacord cu afirmaţia menţionată. De asemenea, femeile şi locuitorii din Banat, Crişana, Maramureş sunt mai încrezătorii în informaţiile primite despre vaccinare decât celelalte categorii, notează cercetarea. 

„Acest sondaj ne aduce o zonă de 10% care refuză vaccinarea şi care consideră ca vaccinurile nu sunt utile pentru copii şi ne arată că peste 40% din români sunt ezitanţi la vaccinare. Ar înţelege că este utilă vaccinarea dar au citit că serurile nu sunt bune şi au îndoieli. Îndoiala a fost sădită de campaniile antivaccinare din ultima perioadă, care au dus la acest procent foarte mare de persoane care nu au încredere totală în vaccinuri. Totuşi, când s-ar pune în discuţie că trebuie să facă accest vaccin, ei consideră că trebuie să primească vaccinul în mod gratuit”, spune medicul de familie Gindrovel Dumitra.

Accesul la vaccin trebuie să fie gratuit

Mai exact, 89% din respondenţi sunt de părere că accesul la vaccin ar trebui să fie gratuit, 7% spun că ar trebui să fie parţial gratuit iar 1% consideră că pentru seruri populaţia ar trebui să plătească, evidenţiază sondajul Inscop. 

„Avem nevoie de susţinere, avem nevoie de campanii de informare la nivel naţional, ţintite pe fiecare vaccin, avem nevoie de sprijinul celorlalte specialităţi. Trebuie să înţelegem ce intervenţii sunt necesare şi ce politici de sănătate trebuie adoptate. Este vorba de percepţia populaţiei care determină comportamente. Obiectivul nostru este ca copiii să nu moară iar comportamentul părinţilor să fie unul adecvat legat de vaccinare. Vaccinurile sunt victimele propriului lor succes. În momentul în care nu mai vezi oameni pe stradă care să sufere de poliomielită, normal că te întrebi dacă mai trebuie să faci vaccinul”, a completat vicepreşedintele SNMF. 

Blocarea legii vaccinării, o greşeală politică

În ceea ce priveşte riscurile, 54,9% din respondenţi sunt de părere că beneficiile sunt mai mari în timp ce 28,7% afirmă că vaccinarea este o problemă complicată ce trebuie evaluată de la caz la caz iar 10,3% sunt de părere că riscurile sunt mai mari decât beneficiile vaccinării. Însă acelaşi sondaj evidenţiază că 62,7% din români consideră că vaccinarea ar trebui să fie obligatorie prin lege, aşa cum este în alte state care s-au confruntat cu probleme similare şi unde rata vaccinării a scăzut sub pragul recomandat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

„Blocarea legii vaccinării în parlament reprezintă o greşeală din punct de vedere politic în condiţiile în care peste 60% din populaţie consideră că vaccinarea ar trebui să fie obligatorie. E destul cât să înţeleagă politicul că în acest moment obligativitatea ar trebui să fie adusă pentru a rezolva ezitarea. Trebuie să se ţină cont de părerea populaţiei”, apreciază medicul Gindrovel Dumitra.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite