Somnul de amiază menţine tensiunea arterială scăzută. Studiu prezentat la un congres de cardiologie din SUA

0
Publicat:
Ultima actualizare:
somn foto pexels

Somnul de amiază este asociat cu scăderi ale tensiunii arteriale similare din punct de vedere al efectelor cu cele produse de medicamente. Studiul a fost prezentat la cea de-a 68-a sesiune ştiinţifică anuală a Colegiului American de Cardiologie.

Se pare că somnul de amiază are şi alte efecte în plus faţă de restabilirea nivelului de energie şi îmbunătăţirea stării de spirit. Noi studii prezentate la cea de-a 68-a sesiune ştiinţifică anuală a Colegiului American de Cardiologie au constatat că persoanele care au profitat de o pauză de somn în mijlocul zilei au avut mai multe şanse de a avea o scădere semnificativă a tensiunii arteriale în comparaţie cu cei care nu au dormit.

Efect similar cu cel al medicamentelor 

„Somnul de amiază pare să reducă nivelul tensiunii arteriale la aceeaşi amploare ca şi alte modificări ale stilului de viaţă. De exemplu, reducerea consumului de sare şi alcool poate duce la scăderea tensiunii arteriale cu 3 până la 5 mm Hg (milimetri de mercur)-nr”, a declarat Manolis Kallistratos, cardiolog la Asklepieion General Spitalul din Voula, Grecia, şi unul dintre co-autorii studiului, adăugând că medicamentele antihipertensive în doze mici scad, de obicei, tensiunea arterială cu 5-7 mm Hg, în medie.

In general, un pui de somn în timpul zilei a fost asociat cu o scădere medie a tensiunii arteriale de 5 mm Hg. Efectul este similar, spun cercetătorii, cu ceea ce ar fi de aşteptat de la alte intervenţii cunoscute de scădere a tensiunii arteriale. În plus, pentru fiecare 60 de minute de somn de amiază, tensiunea arterială sistolică medie pe 24 de ore a scăzut cu 3 mm Hg.

Aceste constatări sunt importante, deoarece o scădere a tensiunii arteriale de 2 mm Hg poate reduce riscul de evenimente cardiovasculare, cum ar fi atac de cord cu până la 10 la suta, a spus Kallistratos. „Pe baza constatărilor noastre, dacă cineva are luxul de a trage un pui de somn în timpul zilei, poate avea de asemenea beneficii pentru tensiunea arterială ridicată. Somnul de amiază poate fi uşor adoptat şi de obicei nu costă nimic".

Acesta este primul studiu care evaluează modul în care somnul de amiază afectează nivelul tensiunii arteriale în rândul persoanelor a căror tensiune arterială este controlată în mod rezonabil, potrivit cercetătorilor. Aceeaşi echipă de cercetare a descoperit că somnul din timpul zilei este asociat cu niveluri reduse de tensiune arterială şi cu mai puţine medicamente antihipertensive prescrise în rândul persoanelor cu presiune arteriala foarte ridicată.

„Cu cât sunt mai mari nivelurile de tensiune arterială, cu atât mai pronunţat este orice efort de a o reduce. Prin includerea persoanelor cu tensiune arteriala relativ bine controlată, putem fi mai încrezători că orice diferenţe semnificative de tensiune arterială sunt probabil datorate somnului de amiază”, a spus Kallistratos.

Studiu pe 212 persoane 

Studiul a inclus 212 de persoane cu o valoare medie a tensiunii arteriale de 129,9 mm Hg. Aveau 62 de ani în medie şi puţin peste jumătate erau femei. Aproximativ 1 din 4 participanţi au fost fumători şi / sau au prezentat diabet de tip 2. Grupurile au fost similare din punct de vedere al factorilor de risc pentru bolile de inima, cu exceptia faptului ca existau mai mulţi fumători în grupul celor care au dormit de amiază. Cercetătorii au evaluat şi au înregistrat tensiunea arterială timp de 24 de ore consecutiv, timpul de somn la mijlocul zilei (durata medie a fost de 49 de minute), obiceiurile care privesc stilul de viaţă (de exemplu consumul de alcool, cafea şi sare, nivelurile de activitate fizică) şi pulsul în artere. Participanţii purtau un monitor de tensiune arteriala pentru a măsura şi urmări tensiunea arteriala la intervale regulate în timpul traiului zilnic. La recrutarea voluntarilor, aceştia au făcut, de asemenea, o ecocardiogramă, care arată cu ajutorul ultrasunetelor structura şi funcţia sa.

Rezultate

Rezultatele analizele au fost adaptate în funcţie de factorii care influenţează nivelurile de tensiune arterială, incluzând vârsta, sexul, stilul de viaţă şi medicamentele luate. Nu au existat diferenţe în ceea ce priveşte numărul de medicamente antihipertensive administrate între cele două grupuri, iar testele privind pulsul şi ecocardiogramele au fost similare.

În general, tensiunea arterială sistolică medie pe 24 ore a fost mai mică cu 5,3 mm Hg în comparaţie cu cei care nu au dormit de amiază. (127,6 mm Hg vs 132,9 mm Hg). La examinarea ambelor valori ale tensiunii arteriale, persoanele care au dormit în timpul zilei au prezentat citiri mai favorabile (128,7 / 76,2 vs 134,5 / 79,5 mm Hg). De asemenea, a apărut o relaţie directă liniară între timpul adormit şi tensiunea arterială; după cum s-a raportat, pentru fiecare oră de somn, tensiunea arterială sistolică medie pe 24 de ore a scăzut cu 3 mm Hg.

Somnul şi dieta mediteraneană 

„Desigur, nu dorim să încurajăm oamenii să doarmă ore întregi în timpul zilei, dar, pe de altă parte, nu ar trebui să se simtă vinovaţi dacă pot trage un pui de somn scurt, având în vedere beneficiile potenţiale pentru sănătate”, a spus Kallistratos.

„Chiar dacă ambele grupuri au primit acelaşi număr de medicamente şi tensiunea arteriala a fost bine controlată, a existat o scădere semnificativă a tensiunii arteriale în rândul celor care au dormit în timpul amiezii”, a explicat cercetătorul.

Specialiştii au susţinut că sunt necesare cercetări suplimentare pentru a valida aceste constatări. Deşi nu se încadrează în acest studiu, cercetătorii au spus ca se poate specula că, împreună cu dieta mediteraneană sănătoasă pentru inimă, acceptarea culturala a somnului de amiază poate avea un rol în longevitatea şi starea de sănătate bună la persoanele din zona Mării Mediterane.

Citeşte şi


Somnul suficient reduce riscul apariţiei afecţiunilor cardiovasculare. Cercetătorii americani au descoperit mecanismul

Efectul nociv asupra sănătăţii cauzat de folosirea îndelungată a telefonului inteligent

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite