DOCUMENT Infractorul de drept comun, aşa-zis „deţinut politic“, care îl acuză pe Augustin Lazăr. Cum a furat Ioan Muntean un pistol mitralieră

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cea de-a doua aşa zisă victimă, ”deţinut politic”, a Procurorului General Augustin Lazăr de pe vremea când conducea comisia de liberări condiţionate de la Penitenciarul Aiud, este, de fapt, un infractor de drept comun. Ioan Muntean a fost condamnat pentru tâlnărie şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiei, după ce a atacat un grănicer şi i-a luat acestuia pistolul mitralieră şi 30 de cartuşe.

GALERIE FOTO

În plus, Ioan Muntean nu era la prima condamnare, acesta fiind condamnat anterior la pedepse cuprinse între 7 luni şi 4 ani pentru abuz în serviciu, ucidere din culpă şi neglijenţă în serviciu. Potrivit G4Media, în hotărârile judecătoreşti era descris drept „element cu antecedente penale, fire de aventurier, căruia nu-i plăcea să muncească”, faptele sale fiind considerate cu „risc social sporit”.

În cauza în care ar fi fost refuzat la liberare condiţionată de comisia condusă de Augustin Lazăr, Ioan Muntean a fost judecat de instanţele militare, pentru tâlhărie în paguba avutului obştesc şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiei. Pentru aceste fapte a fost condamnat în anul 1980 la 8 ani de închisoare. 

Instanţa a reţinut în hotărâre că, în data de 4 iulie 1980, inculpatul Ioan Muntean a sustras prin violenţă de la un militar grănicer o armă mitralieră cu încărcător şi 30 de cartuşe, după care a fugit spre frontiera de stat a României, fiind reţinut, ulterior, de către mai mulţi militari. La momentul respectiv, Ioan Muntean intenţiona să treacă în Iugoslavia împreună cu alte două persoane, care, însă, au fost reţinute la frontieră.

image

În timpul anchetei, a declarat că a renunţat la intenţiile de a trece ilegal în ţara vecină şi s-a întors la Timişoara. ”În timp ce aştepta un autobuz într-o staţie ITA din localitatea Groni, a fost legitimiat de un militar grănicer., Acesta l-a invitat apoi la pichet. Arată inculpatul că nu s-a opus invitaţiei militarului şi în timp ce se deplasau spre pichet, care era în altă localitate, având în mână o plasă cu două cutii de conserve, după ce au ieşit pe câmp, cum mergea înaintea militarului, la un moment dat l-a lovit puternic pe acesta peste faţă. L-a trântit la pământ şi pentru a-l imobiliza l-a strâns cu mâna de gât, reuşind astfel să-i ia pistolul mitralieră şi încărcătorul cu 30 de cartuşe. Recunoaşte inculpatul că după ce l-a dezarmat pe militar, având asupra sa pistolul mitralieră şi cele 30 de cartuşe a fugit spre frontieră”, se precizează în hotătârea de condamnare a Tribunalului Timiş, din 26 iulie 1980.

Ioan Muntean a fost reţinut în aceeaşi zi, după câteva ore, într-o mlaştină din zona frontierei. Scena agresiunii a fost descrisă şi de către victimă: ”În timp ce-l escorta, după ce a ieşit din localitatea Greoni - fiind pe câmp - inculpatul având în mână o plasă cu nişte cutii de conserve, la un moment dat l-a lovit cu aceatsa peste faţă. Apoi a sărit asupra sa, pentru a-i lua arma, trântindu-se amândoi în şanţul şoselei, urmând o luptă între ie. Văzând că nu reuşeşte să-i ia arma, inculpatul l-a prins de gât, timp în care i-a smuls pistolul mitralieră cu încărcătorul şi cele 30 de cartuşe cu cealaltă mână şi a fugit. Înainte de apleca de lângă el, l-a ameninţa că-l împuşcă dacă strigă după ajutor”.

image

După analiza probelor din dosar, instanţa a decis să îl condamne pe inculpatul Ioan Muntean, în vârstă de 34 de ani la momentul respectiv, domiciliat în Sibiu, la 8 ani de închisoare pentru infracţiunea de tâlhărie în paguba avutul obştesc. De asemenea, a fost condamnat la 5 ani de închisoare pentru infracţiunea de nerespectare a regimului armelor şi muniţiei. Prin contopire, s-a stabilit să execute pedeapsa cea mai mare, de 8 ani de închisoare.

În horărâre se face referire şi la pedepsele anterioare ale bărbatului. ”La data comiterii faptelor se afla în stare

image

de recidivă - fiind condamnat la pedepse între 7 luni închisoare şi 1 an şi 9 luni închisoare în perioada anilor 1971 - 1973 - aşa cum rezultă din fişa de cazier aflată la dosarul cauzei, pedepse pe care le-a executat în perioada 11 mai 1972 - 22 septembrie 1976”, se precizează în document. Ioan Muntean l-a acuzat recent, la postul de televiziune Antena 3, pe actualul procuror general că i-a refuzat de două ori eliberarea condiţionată şi l-a trimis la carceră timp de 10 zile pentru o poezie. Potrivit acestuia, Lazăr obişnuia să primească bricege de la deţinuţi, ca mici „atenţii“ pentru a-i obţine favorurile în comisia de eliberări condiţionate.

Procurorul Augustin Lazăr a respins acuzaţiile şi a completat că întreaga campanie pornită împotirva sa se datorează depunerii candidaturii pentru un nou mandat la conducerea Ministerului Public. ”Sancţionarea disciplinară a condamnaţilor, emiterea acelor rapoarte de pedepsire aşa cum erau denumite, se realiza în temeiul art. 21 din Legea nr.23/1969 pentru executarea pedepselor exclusiv de către administraţia penitenciarului, la acea dată unitate militară în subordinea Ministerului de Interne. Nu pot să nu constat cu amărăciune cum drama unor foşti deţinuţi politici este folosită de persoane interesate pentru denigrarea mea, evident în contextul în care mi-am depus candidatura pentru un nou mandat de procuror general. Prin astfel de acţiuni se urmăreşte influenţarea desemnării pentru următorii trei ani a procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie”, a precizat Augustin Lazăr.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite