Căpăceala, produsul minune obţinut de apicultori. Ce afecţiuni pot fi tratate cu leacul natural

0
Publicat:
Ultima actualizare:
calarasi fagure

Căpăceala este un produs apicol mai puţin cunoscut, dar cu reale beneficii pentru sănătate. Este practic capacul de la fagure, cu care albinele ”sigilează” mierea depusă în fiecare celulă a stupului.

Când albinele aduc nectarul în stup, acesta conţine multă apă. Prin trecerea mierii de albine din celulă în celulă, ea este vânturată şi îmbogăţită cu o serie de enzime, până când proporţia de apă scade la un procent de circa 17-18% şi nectarul se transformă în miere. 

Pentru a putea păstra mierea (perioade de timp foarte îndelungate), albinele acoperă fiecare celulă din fagure cu un căpăcel format din straturi succesive de ceară şi propolis. Rolul propolisului este de a steriliza mierea, iar rolul cerii este acela de a asigura etanşarea şi de a împiedica pătrunderea aerului. Astfel, mierea se păstrează cu toate calităţile ei, şi termenul de valabilitate devine nelimitat. Când fagurele este căpăcit în proporţie de 2/3, apicultorul ştie că mierea este matură şi poate fi recoltată. Cu ajutorul unui instrument special se îndepărtează aceste capace, iar produsul rezultat se numeşte căpăceală. Pe lângă ceară şi propolis, căpăceala mai conţine şi miere, enzime, dar şi alte substanţe, care au rol de antibiotic sau de conservant.

În funcţie de calităţile genetice ale rasei de albine, căpăceala poate fi uscată (cu un procent de miere mai redus deoarece între căpăceală şi miere se lasă şi o perna de aer) şi umedă (cu mai multă miere). Acest ”medicament", realizat de albine în farmacia stupului, are o aromă deosebită şi păstrează proprietăţile terapeutice ale elementelor active din compoziţia sa: mierea, ceara, propolisul, enzimele şi antibioticele naturale. Datorită compoziţiei sale, căpăceala are proprietăţi terapeutice şi curative deosebite.

Se recomandă folosirea căpăcelii în următoarele situaţii:

- afecţiuni ale stomacului (mai ales ulcere)

- afecţiuni ale ficatului

- afecţiuni ale cavităţii bucale (stomatită, paradontoză)

- afecţiuni respiratorii (faringite, laringite, astm, etc.)

- infecţii- datorită efectului antibiotic

- afecţiuni cardiace- stimulează activitatea cordului

- stimulează activitatea sistemului imunitar - este un bactericid puternic

- are efect de lubrefiere a vaselor de sânge şi de aceea este foarte utilă în cazul persoanelor care au probleme cu aparatul circulator.

Se consumă prin mestecare până când ceara se topeşte în gură. În acest fel asigură şi o igienă orală deosebită, iar efectele sale sunt mai puternice. Specialiştii recomandă o cură de minimum 14 zile, urmată de 1 lună pauză, după care, se poate relua. Căpăceala trebuie ţinută într-un loc uscat, întunecos şi răcoros.

Citiţi şi:

 

FOTO Icoană descoperită neatinsă după un incendiu care a distrus locuinţa unor bătrâni din Apuseni

 

FOTO Apocalipsa din Apuseni. Culorile dezastrului de la Valea Şesei, barajul uriaş de steril al combinatului de cupru

 

DOCUMENT Infractorul de drept comun, aşa-zis „deţinut politic“, care îl acuză pe Augustin Lazăr. Cum a furat Ioan Muntean un pistol mitralieră

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite