VIDEO Rusia, cu ochii pe baza de la Deveselu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Baza de la Deveselu
Baza de la Deveselu

Rusia urmăreşte cu atenţie amplasarea sistemului THAAD în România şi lucrările care se efectuează pe obiectivele militare americane din această ţară, a declarat viceministrului rus de Externe, Aleksandr Gruşko.

Moscova urmăreşte cu atenţie amplasarea sistemelor de apărare antirachetă a SUA THAAD în România, Rusia are mai multe semne de întrebare în legătură cu scopurile acestei desfăşurari, a declarat viceministrul rus al Afacerilor Externe, Aleksndr Gruşko, citat de RIA Novosti.

“Urmărim cu mare atenţie. Există o vorbă rusească – nu-i nimic mai permanent decât temporarul. Avem mai multe întrebări – cu ce scop este amplasat sistemul THAAD şi în ce constă modernizarea obiectivelor din România”, a declarat Gruşko jurnaliştilor.

Potrivit oficialului rus, la Moscova s-a afirmat la toate nivelurile că amplasarea sistemului antirachetă pe obiectivele din România îşi propune exclusiv prevenirea unor ameninţări cu rachete din afara spaţiului euroatlantic şi că “prin caracteristicile lor nu au capacitatea de a intercepta mijloacele strategice aflate în dotarea Rusiei”.

“Apar nişte întrebări cu referire la lucrările efectuate pe obiectivele din România, pentru că se ştie că astăzi Statele Unite lucrează asupra perfecţionării tehnologiei de interceptare a rachetelor şi deja mulţi nu mai ascund faptul că scutul antirachetă al SUA, inclusiv segmentul lui european, integrat în NATO, trebuie să aibă capacitatea de a intercepta rachetele din dotarea Rusiei”, a subliniat viceministrul rus de Externe.

 La solicitarea NATO, SUA vor amplasa vara aceasta în România sistemul de apărare antirachetă THAAD în perioada lucrărilor tehnice şi modernizare a sistemului existent Aegis Ashore, se spune într-un comunicat emis joi de comandamentul militar al SUA din Europa.

“La solicitarea NATO, ministrul Apărării va amplasa sistemul american THAAD (Terminal High Altitude Area Defense) în România în această vară pentru asigurarea apărării antirachetă a NATO”, se spune în comunicat.

În plus, cel de-al 32-lea comandament al apărării antiaeriene şi antirachetă al forţelor terestre a SUA, dislocat în Texas, din cadrul celei de-a 69-a brigade antiaeriană de artilerie, va fi integrată în arhitectura existentă a Scutului Antirachetă pe o perioadă limitată pentru efectuarea lucrărilor tehnice şi modernizare a sistemului "Aegis Ashore" în România, în această vară.

THAAD este un element terestru al sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice. Este mobil şi are o capacitate rapidă de a intercepta şi distruge rachete balistice în interiorul sau în afara atmosferei în timpul fazei lor finale sau terminale de zbor. Această capacitate de a intercepta rachetele inamice la altitudini mari atenuează efectele înainte ca acestea să ajungă la sol.

Mosccova va răspunde simetric la creşterea prezenţei militare a NATO în Marea Neagră 

În plus, Gruşko a avertizat că Rusia va răspunde "proporţional" creşterii prezenţei militare a NATO în Marea Neagră deoarece este atacată securitatea regională.

"Bineînţeles, vom lua toate măsurile necesare pentru a neutraliza ameninţările legate de creşterea activităţii NATO în această regiune", a afirmat Gruşko la o reuniune a Consiliului rus pentru politică externă şi de apărare.

În opinia diplomatului rus, creşterea prezenţei militare a Alianţei în zonă "nu contribuie la consolidarea securităţii acesteia, ci ameninţă stabilitatea regională".

"Vom reacţiona corespunzător", a promis Gruşko şi a evidenţiat că securitatea Mării Negre ar trebui să fie garantată de ţările din regiune.

Cei 29 de miniştri de externe ai statelor membre NATO au aprobat săptămâna trecută un pachet de măsuri ce urmăreşte creşterea prezenţei militare a Alianţei în Marea Neagră pentru a contracara influenţa Rusiei în această regiune.

Proiectul promovat de SUA vizează pregătirea forţelor maritime şi de coastă ale Georgiei şi Ucrainei, vizite în porturi, exerciţii militare şi intensificarea schimbului de informaţii.

Tensiunile din Marea Neagră au crescut în noiembrie anul trecut, când Moscova a capturat trei nave şi a luat prizonieri 24 de marinari ucraineni în timp ce aceştia încercau să treacă prin strâmtoarea Kerci, care face legătura cu Marea de Azov. Marinarii continuă să se afle în custodia autorităţilor ruse.

Potrivit versiunii Moscovei, navele au fost reţinute în apele ruseşti ale Mării Negre. Kiev susţine însă că această capturare a avut loc în apele internaţionale şi acuză Rusia că obstrucţionează traficul maritim în zonă. 

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite