Cât de sănătoase sunt băuturile cu proteine

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Băuturile cu proteine nu trebuie să fie singura sursă de energie a organismului
Băuturile cu proteine nu trebuie să fie singura sursă de energie a organismului

Ca în orice altceva în viaţă, şi în nutriţie, regula de aur care ar trebui respectată este variaţia şi moderaţia. Specialiştii explică ce înseamnă asta.

Sunt sănătoase băuturile proteice şi batoanele de slăbit atunci când vrei să scapi de colăceii de grăsime şi să ai o musculatură de invidiat? Pentru a avea o perspectivă mi bună trebuie să facem un pas înapoi şi să ne mai gândim odată este invitaţia adresată şi influencerilor de pe reţelele de socializare de specialiştii site-ului iflscience.com.

Aminoacizii – cărămizile din care sunt construite proteinele – sunt esenţiali pentru viaţă şi în mod special importante atunci când vine vorba despre o creşterea în volum a musculaturii. În orice caz, un nou studiu realizat pe şoareci de laborator a pus în evidenţă anumite efecte negative ale supraconsumului de suplimente bogate în proteine.

Cercetarea publicată în Nature Metabolism sugerează că un supraconsum de aminoacizi cu catenă ramificată – BCAAs – o componentă comună în băuturile proteice şi în alte suplimente pentru creşterea masei musculare, ducve de fapt la o creştere în greutate nedorită, afectează dispoziţia şi chiar scurtează durata vieţii.

La fel ca în orice ltceva, şi în nutriţie, regula de aur este cea a variaţiei şi a moderaţiei. Autorii cercetării argumentează că studiul lor pune în lumină importanţa mixării surselor de proteine pentru a obţine o varietate de aminioacizi esenţiali.

Carnea şi lactatele, surse naturale importante

BCAAs se găsesc din abundenţă în carnea roşie şi produse lactate, dar şi în carnea de pui, peşte şi ouă. Vegetarienii pot obţine niveluri bune de BCAAs din fasole, linte, nuci şi soia. Pe lângă vitamine şi minerale, aceste surse naturale de proteine conţin şi o gamă largă de aminoacizi esenţiali pentru viaţă şi creşterea musculară.

În timp ce dietele bogate în proteine şi sărace în carbohidraţi s-au arătat benefice pentru funcţiile reproductive, au avut totodată efecte negative asupra sănătăţii la persoanele aflate la jumătatea vieţii şi a condus de asemenea la scurtarea speranţei de viaţă, a declarat dr. Samantha Solon-Biet, de la Charles Perkins Centre din cadrul Universităţii din Sydney, Australia.

„Ceea ce aduce nou această cercetare este faptul că echilibrul aminoacizilor este important în organism şi este bine să variaţi sursele de proteine pentru a vă asigura această balanţă“.

Pentru a ajunge la aceste concluzii, cercetătorii au hrănit grupuri de şoareci cu cantităţi diferite de BCAAs: unii au primit cantitate dublă faţă de aportul tipic, alţii cantitatea standard, alţii jumătate din cantitatea normală sau o concime din această cantitate. Şoarecii care au urmat o dietă cu o cantitate dublă de BCAAs au ajuns să sufere de obezitate şi au murit mai repede.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite