Medic: „Depistat la timp, melanomul se poate vindeca“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cancerul de piele este un tip frecvent de afecţiune malignă. Conform cifrelor furnizate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, aproape 3 milioane de persoane fac anual o formă de cancer cutanat, din care peste 130.000 sunt melanoame. Care sunt sfaturile medicilor specialişti acum, când sezonul cald se apropie.

Pentru că sezonul cald se apropie, se reînnoiesc şi avertismentele dermatologilor în ceea ce priveşte protecţia pielii: folosiţi creme cu SPF, indiferent de vreme, nu vă expuneţi excesiv la soare între 10.00 şi 18.00, aveţi grijă de pielea fragilă a copiilor. Şi nu rataţi controlul anual al aluniţelor.

Melanomul este cel mai periculos cancer de piele şi este asociat cu câţiva factori de risc, precum sexul  - bărbaţii sunt mai predispuşi la melanom, dar mai ales expunerea la ultraviolete.

„Acestea sunt extrem de periculoase mai ales în copilărie, iar riscul de cancer sociat cu arsurile cauzate de expunerea la soare, cu eritemul care durează mai mult de 3 zile, creşte de 7,5 ori şi îl depăşeşte pe cel dat de moştenirea genetică. E de ajuns o singură expunere de acest fel în copilărie pentru a avea un risc crescut de melanom. Dacă un adult face melanom, şi copiii acestuia au un risc, dar mult mai mic decât cel dat de expunerea la ultraviolete. De asemenea, există anumite mutaţii genetice, cele de tip CDKN2A, care pot fi asociate cu melanomul, dar şi cu alte tipuri de cancer precum cel pancreatic. Însă procentul persoanelor care fac melanom şi au aceste mutaţii este mic, de 1-2%. Alţi factori de risc sunt imunosupresia ca urmare a unor terapii sau afecţiuni. De asemenea, contează tipul de piele, răspunsul tegumentului la expunerea la soare, precum înroşirea cu sau fără bronzare. Există 6 fenotipuri pentru piele, iar pielea albă fenotip 1 sau 2, care se înroşeşte, fără să se bronzeze, este un factor de risc crescut pentru melanom“, descrie tabloul factorilor de risc conf. dr. Gamze Erfan, dermatolog la spotalul Acibadem din Turcia.

„Feriţi copiii de soare până la un an“

Expertul este de păree că bebeluşii trebuie feriţi de soare. La un an, părinţii trebuie să aibă grijă la aplicarea cremelor cu SPF şi la purtarea hainelor de protecţie adecvate. Obiceiul aplicării cremelor se păstrează toată viaţa, la fel şi un gest extrem de banal pe care ar trebui să-l facă oricine acasă.

„Le recomand pacienţilor mei să-şi analizeze pielea de pe tot corpul în oglindă, iar orice pată, leziune, modificare care nu trec trebuie semnalate unui dermatolog. Pe lângă aceasta, se recomandă consultul dermatologic anual. Lumea află frecvent informaţii despre cancerul de sân, despre cel de prostată, şi apelează la mamografii, la evaluarea PSA  - antigenul specific prostatic. Dar ar trebui să ştie şi faptul că între 20 şi 35 de ani, cel mai frecvent tip de cancer diagnosticat în SUA este melanomul. Este un tip de cancer foarte grav care apare în special la vârstă tânără. Aşa că nu trebuie ratate autoexaminarea periodică, vizita anuală la dermatolog, de două ori pe an ar fi ideal. Dacă există factori de risc, se fac dermatoscopie şi follow-up-ul digital. Dacă există situaţii aparte precum un număr mai mare de 100 de aluniţe pe corp sau mai mult de 5 nevi atipici, dacă există un istoric de melanom, un istoric familial de melanom sau o expunere masivă la soare în copilărie, atunci vizitele la dermatolog trebuie să fie mai frecvente”, adaugă specialistul.

De ce este nevoie de o hartă a nevilor

Depistat la timp, melanomul malign se poate trata cu succes, iar la ora actuală, printre terapii se numără excizia chirurgicală, imunoterapia, tratamentele targetate şi radioterapia, în funcţie de stadiu şi de tipul de melanom.

„Se spune că fiecare medicament oncologic este testat mai întâi pentru melanom, ca urmare a complexităţii acestui tip de cancer. Din fericire, avem multe modalităţi de tratament în ultima decadă. Cel puţin, s-a descoperit cum pot fi gestionate unele mutaţii şi astfel, au fost dezvoltate terapiile targetate. Există mai multe tipuri de mutaţii în melanom. În plus, acestea diferă în funcţie de tipul clinic de melanom: cel cu diseminare superficială are o rată mai mare de mutaţii BRAF. În melanomul acral, există mutaţii NRAS. Terapiile targetate sunt disponibile doar pentru melanoamele cu mutaţii BRAF. Pentru celelalte, până la ora actuală avem doar terapiile clasice. Dacă un melanom malign este depistat devreme, se poate vindeca. Nu poţi face această afirmaţie pentru alte tipuri de cancer. Dacă avem o adâncime mai mică de 0,8 milimetri, putem spune pacientului că este vindecat, follow-up-ul se face la 5 ani pentru un potenţial risc de a face un al doilea melanom, iar pacienţii sunt în perfectă siguranţă. Acest lucru este sută la sută adevărat, chiar dacă vorbim despre cancer. Dar dacă adâncimea este mai mare de 0,8 milimetri, intervin problemele majore şi există o rată de supravieţuire mult mică”, completează conf. dr. Gamze Erfan.

Orice suspiciune de melanom trebuie gestionată de un medic dermatolog cu experienţă în tratamentul cancerului cutanat.

„Dacă e vorba de un pacient special, cu un istoric familial sau cu un melanom, cu expuneri masive la soare şi cu toţi factorii de risc pentru melanom, atunci trebuie mers la un medic supraspecializat în cancere cutanate pentru o fotografiere a întregului corp, o hartă a nevilor, follow up digital prin dermatoscopie care durează şi 2 ore. În cazul unui pacient cu un număr mare de aluniţe atipice, examinarea poate dura şi 4 ore. Nu examinăm fiecare aluniţă la follow-up-ul digital: facem dermatoscopia iniţială şi apoi monitorizăm aluniţele cu probleme, în funcţie de fiecare caz în parte şi de factorii de risc ai pacientului. E nevoie de o practică zilnică de 3 ani pentru a face dermatoscopia şi pentru a pune un diagnostic diferenţiat de melanom malign faţă de o keratoză seboreică care apare ca urmare a îmbătrânirii, a acumulării de pigment în piele.“

Semne la nivelul unghiilor, scalpului sau mucoaselor

De asemenea, orice persoană ar trebui să fie atentă nu doar la piele, ci şi la semnele care apar la nivelul unghiilor, scalpului sau mucoaselor. Orice leziune neagră, albastră, gri, roşie sau chiar roz trebuie evaluată de un medic.

Diagnosticul de certitudine se pune prin biopsie, care trebuie făcută de un anatomopatolog cu experienţă în problemele pielii. Asta pentru că există peste 3.600 de afecţiuni cutanate, iar diagnosticul precis necesită vizita la un specialist cu mulţi ani de practică în spate.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite