UPDATE Dosarul Mineriadei din iunie 1990, retrimis la Parchetul Militar. Curtea Supremă a declarat nul rechizitoriul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Curtea Supremă a retrimis miercuri dosarul Mineriadei la Secţia Militară a Parchetului General, după aproape doi ani în care a stat în camera preliminară a instanţei. Judecătorii au constatat nulitatea rechizitoriului. Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată.

UPDATE Procurorul general interimar Bogdan Licu a confirmat că reluarea anchetei în dosarul Mineriadei din iunie 1990 ar reveni Secţiei de investigare a infracţiunilor din Justiţie, anunţând că a formulat contestaţie împotriva deciziei de restituire a dosarului la Parchet.

Am formulat contestaţie, astăzi, împotriva deciziei de restituire a cauzei la Parchet. Vom vedea mai departe ce este de făcut. Nu pot admite nimic (că dosarul nu a fost bine făcut - n.r.) pentru că nu a venit motivarea. Am luat la cunoştinţă doar despre minută, despre ce a hotărât domnul judecător, vom vedea motivarea şi vom hotărî ce este de făcut. Reluarea anchetei ar reveni, potrivit competenţelor din acest moment, Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie, pentru că în cauză este implicat un magistrat. (...) Nu se pune problema să fie tras cineva la răspundere. Eu sper să nu rămână situaţia aşa, pentru că, după cum ştiţi, dosarul Mineriadei, pe lângă dosarul Revoluţiei, reprezintă o pată neagră pentru Ministerul Public”, a spus Licu, potrivit Agerpres.

UPDATE Avocatul lui Ion Iliescu, Adrian Georgescu, a declarat, după decizia Curţii Supreme de trimitere a dosarului Mineriadei înapoi la procurori, că soluţia este una firească, deoarece au fost semnalate numeroase neregularităţi, menţionând că, în mod sigur, clientul său o să fie bucuros.

„Firesc, este rodul a doi ani de muncă. Un dosar care în cameră preliminară de 2 ani. E soluţie firească, pentru că dosarul de urmărirle penală conţine nenumărate neregularităţi, nelegalităţi pe care le-am semnalat atât noi, apărătorii inculpaţilor, cât şi chiar judecătorii de cameră preliminară. (...) O să fie bucuros de soluţie. (...) Din dosar probabil vor rămâne câteva pagini, în afară de coperte. (...) O chestiune sesizată şi în presă şi pe care o pot confirma este că s-au grăbit. Nu pot să vorbesc despre cei 29 de ani, ci pot vorbi de cei 3 ani pe care şi-i asumă domnul Lazăr”, a declarat pentru Mediafax avocatul Adrian Georgescu apărătorul lui Ion Iliescu în dosarul Mineriadei, dar şi în cel al Revoluţiei.

Potrivit apărătorului, Iliescu avea, în dosar, o situaţie „particulară”: „Niciodată nu fusese pus sub acuzare în vreunul dintre dosarele care compuneau acest dosar pentru fapta descrisă în actul de sesizare. Procurorii au apelat la un artificiu judiciar care s-a dovedit a fi falimentar în momentul în care au realizat urmărirea penală a lui Ion Iliescu”.

 

UPDATE „Din acest dosar lipseşte cam 80% din ceea ce s-a făcut în peioada 2005 – 2007, ei rezumându-se doar la 14 persoane vinovate, dar şi pe acelea nu le-au pus corect sub urmărire, nu au făcut procedura corect. Atunci, sigur, cu un dosar incomplet, judecătorul nu are ce să facă decât să-l dea înapoi. Eu nu-l acuz pe Epure pentru decizia de azi, eu îl acuz pe Constantin Epure, judecător de Înaltă Curte, că şi-a permis să reţină doar el un an şi jumătate dosarul, în detrimentul acestor oameni care au venit cu speranţă la termene, sperând că li se face dreptate, şi au aflat că avem un rechizitoriu bun de aruncat la gunoi“, a declarat, la ieşirea din sediul instanţei, preşedintele Asociaţiei 21 Decembrie, Teodor Mărieş.

Acesta a afirmat că „mai mult ca sigur se va găsi cineva care să facă contestaţie”, iar procedura se va prelungi.

„Dosarul a fost construit prost, trebuie construit bine, trimis cu fundament aici, ca să poată să înceapă odată judecarea. Bătaia de joc pentru victime este imensă. Să ţii un an şi jumătate un dosar care trebuia să stea la Curtea Supremă două luni. În două luni trebuia să-şi formeze judecătorul părerea şi să-l trimită”, a mai declarat Mărieş.

Întrebat ce orizont de timp consideră că este potrivit pentru retrimiterea dosarului în instanţă, Mărieş a spus: „Dacă se aduce procuror de caz care cunoaşte acest dosar, părerea mea este că între patru şi şase luni este prea mult ca acest dosar să fie bine construit şi retrimis către instanţă”.

Dosarul Mineriadei a fost trimis în judecată în luna iunie 2017.

13 persoane, în frunte cu Ion Iliescu, Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu, Virgil Măgureanu, Mugurel Florescu, Miron Cozma, Adrian Sârbu şi Cazimir Ionescu sunt acuzate de infracţiuni contra umanităţii, fapte pedepsite cu închisoare pe viaţă sau cu închisoare de la 15 la 25 de ani.

Potrivit procurorilor militari, în zilele de 11 şi 12 iunie 1990, autorităţile statului au hotărât să declanşeze un atac violent împotriva manifestanţilor aflaţi în Piaţa Universităţii din Bucureşti, care militau în principal pentru adoptarea punctului 8 al Proclamaţiei de la Timişoara şi îşi exprimau, în mod paşnic, opiniile politice în contradicţie cu cele ale majorităţii care forma puterea politică la acel moment. În acest atac au fost implicate, în mod nelegal, forţe ale Ministerului de Interne, Ministerului Apărării Naţionale, Serviciului Român de Informaţii, precum şi peste zece mii de mineri şi alţi muncitori din mai multe zone ale ţării.

Atacul a fost pus în practică în dimineaţa zilei de 13 iunie 1990, având drept consecinţe moartea prin împuşcare a 4 persoane, rănirea altor 1388 de persoane şi privarea de dreptul fundamental la libertate, din motive de ordin politic, a unui număr total de 1250 de persoane

Ulterior,  peste 200 de persoane au fost ridicate şi transportate la o unitate militară a Ministerului de Interne din localitatea Măgurele, unde au fost reţinute până în după amiaza aceleiaşi zile, când au fost lăsate să plece, după o cercetare sumară.

Concomitent, s-a pătruns în forţă, fără drept, în sediul Institutului de Arhitectură şi al Universităţii din Bucureşti, fiind percheziţionate mai multe birouri, iar persoanele aflate în incintă au  fost evacuate prin acte de  violenţă.

Conform hotărârii luate de către preşedintele Consiliului Provizoriu de Uniune Naţională, primul-ministru al Guvernului României, viceprim-ministrul, conducători ai instituţiilor de forţă, precum şi de către persoane din conducerea Frontului Salvării Naţionale, în Piaţa Universităţii au fost aduşi muncitori de la Întreprinderea de Maşini Grele Bucureşti, coordonaţi de directorul acesteia.

Muncitorii s-au manifestat violent, agresând fizic persoanele întâlnite  în zona Institutului de Arhitectură, după care au ocupat Piaţa Universităţii împreună cu forţele de ordine, pentru a împiedica revenirea manifestanţilor.

Acţiunile întreprinse de autorităţile statului au generat o ripostă violentă din partea opozanţilor, astfel că au fost incendiate sediile Poliţiei Capitalei, Ministerului de Interne, Televiziunii Române şi Serviciului Român de Informaţii.

S-a făcut uz de armă cu muniţie de război de către forţele de ordine, în aceste împrejurări fiind împuşcate mortal 4 persoane, iar alte 3 au fost rănite, de asemenea, prin împuşcare.

Represiunea autorităţilor a continuat, în zilele de 14 şi 15 iunie 1990, printr-un atac sistematic desfăşurat împreună cu minerii şi muncitorii  din mai multe judeţe ale ţării, care  deveniseră o adevărată forţă de ordine, paralelă cu cele recunoscute şi organizate potrivit legii.

În acest context, minerii aduşi în Bucureşti au devastat sediile partidelor politice nou înfiinţate sau reînfiinţate după Revoluţia din decembrie 1989 şi care se aflau în opoziţie. De asemenea, au agresat locuitori ai Bucureştiului şi alte persoane având legătură cu manifestaţiile din Piaţa Universităţii, imaginile cu actele de violenţă comise de mineri pe străzile oraşului fiind mediatizate în întreaga lume, mai spun anchetatorii.

Dosarul are 413 volume, iar rechizitoriul întocmit 2.000 de file.

Judecătorul care a dat decizia este Constantin Epure. El a făcut parte şi din completul care l-a condamnat pe Liviu Dragnea, în primă instanţă, în dosarul „Bombonica”, scrie G4Media.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite