FOTO Românul devenit ghid turistic în gheţarii Islandei: „Când am ajuns acolo am fost şocat de cât de scump este totul”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Andrei Boghean. FOTO: Facebook/Andrei Boghean
Andrei Boghean. FOTO: Facebook/Andrei Boghean

Andrei Boghean este stabilit de doi ani în oraşul Hofn, din Islanda. Este ghid turistic şi lucrează pentru o mică agenţie de turism locală. I s-au alăturat în Islanda soţia, Maria, şi băieţelul, Alexandru Valeriu. Acolo a reuşit să-şi ducă şi superbii câini rasa Akita, după câteva dificultăţi care-l făcuseră la un moment dat să se gândească să lase tot şi să se întoarcă în România.

Andrei Boghean are 34 de ani şi s-a născut în Câmpulung Moldovenesc, judeţul Suceava, dar s-a mutat împreună cu familia în oraşul-staţiune Vatra Dornei, unde a devenit instructor de schi şi de snowborad. Andrei este căsătorit cu Maria, iar cei doi au împreună un băieţel pe nume Alexandru Valeriu.

În urmă cu doi ani, Andrei şi Maria au simţit nevoia unei schimbări şi au decis să se mute în Islanda, ţara gheţarilor, unde vremea este capricioasă şi unde natura îi recompensează pe localnici cu peisaje superbe.

Tânărul este vorbitor de limba engleză şi pentru că este îndrăgostit de munte şi de sporturile de iarnă a decis să îşi caute un loc de muncă în turism.

„Am avut nişte discuţii cu un prieten fotograf din Vatra Dornei, care merge în Islanda în fiecare an. El mi-a arătat nişte fotografii. Mi-a spus că a întâlnit români acolo. Aveam impresia că este greu să ajungi în Islanda, că este greu să obţii viza, pentru că ei nu sunt în Uniunea Europeană, dar lucrurile nu stau aşa. Au acorduri cu ţările din UE. Poţi să mergi cu buletinul. Sunt câteva sute de români care stau acolo”, a spus Andrei în cadrul emisiunii „Acasă în diaspora”, de la televiziunea regională Intermedia.

romanul ghid turistic in islanda

Dorneanul a avut un şoc când a ajuns în Islanda. Dincolo de vremea schimbătoare, preţurile sunt foarte mari în comparaţie cu cele practicate în statele membre ale Uniunii Europene. S-a cazat într-un hostel, unde pentru patul dintr-o cameră a plătit cât pentru un loc de cazare într-un hotel de trei sau chiar patru stele în România.

Şi-a găsit destul de repede un loc de muncă. S-a angajat ca ghid pentru tururi pe un gheţar cu snowmobilul. A muncit din greu, pentru că job-ul nu era deloc uşor. Avea o responsabilitate uriaşă. L-a ajutat şi faptul că avea permis de conducere pentru categoria D, pentru că trebuia să preia turiştii cu un mijloc de transport ca să îi ducă până pe gheţar, să se asigure că au echipamente corespunzătoare şi abia apoi să îi ghideze pe uriaşul de gheaţă.

romanul ghid turistic in islanda

La scurt timp, şi-a adus şi soţia în Islanda. Şi-a schimbat locul de muncă. S-a angajat la o altă companie şi lucrurile mergeau binişor. Totuşi, a vrut să se întoarcă la un moment dat în ţară, pentru că islandezii nu îi permiteau să îşi aducă şi cei doi câini din rasa Akita.

romanul ghid turistic in islanda

„Am aplicat ca să-i aducem şi ne-au răspuns că rasa nu a fost permisă pentru a fi importată. Ne făceam planuri să ne întoarcem acasă. Le-am spus deja celor de la companie că urmează să plec în România din cauza asta. Munca era grea, m-au ajuns oboseala şi stresul”, a completat Andrei.

La îndemnul unui coleg, tânărul a mai depus o solicitare ca să îşi aducă în Islanda căţeii din România şi de această dată i s-a cerut să le facă teste de agresivitate, lucru care s-a şi întâmplat. Căţeii au fost duşi la un medic veterinar şi filmaţi în timp ce erau provocaţi de oameni şi pisici. Înregistrările video i-au convins pe islandezi şi astfel cei doi Akita au ajuns lângă stăpânii lor.

Andrei povesteşte că s-a adaptat greu în Islanda. Spune că localnicii sunt timizi, mâncarea diferită şi limba foarte grea. A învăţat să pronunţe doar denumirile gheţarilor, dar şi-a propus să studieze mai mult.

romanul ghid turistic in islanda

Întrebat cum este aurora boreală, românul a răspuns că uneori îi dă senzaţia privitorului că se află pe o altă planetă, datorită culorilor intense şi alteori colorează doar puţin norii, spre marea dezamăgire a turiştilor din întreaga lume, care vin să vadă cu ochii lor fenomenul. Andrei a mai povestit că islandezii sunt mari consumatori de carne de oaie şi că, spre surprinderea lui, magazinele cu peşte proaspăt sunt o raritate. În general, peştele se vinde congelat. La fel şi legumele.

Tânărul le povesteşte turiştilor săi despre ţara noastră. A încercat să-i convingă pe unii să viziteze România. Îi lipsesc familia, prietenii şi mâncarea de acasă, dar spune că este conştient că nu poate să le aibă pe toate. „Acolo este dorul, dar aici nu-ţi permiţi atât de multe”, a conchis Andrei.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite