Cercetătorii au descoperit cel mai bătrân chiparos chel: are 2624 de ani şi creşte într-o mlaştină din Carolina de Nord

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cercetătorii care căutau indicii ale schimbărilor climatice în copacii din mlaştinile unei rezervaţii din Carolina de Nord au descoperit un chiparos chel care creşte de cel puţin 2.624 de ani.

Astfel el devine cel mai bătrân arbore non-clonal (care se reproduce sexual) din lume -  spre deosebire de arborii non- clonali, cei clonali, identici din punct de vedere genetic sunt arbori în mod special longevivi.

Cercetătorii au descoperit chiparosul chel în timp ce studiau inele de copaci în mlaştinile Three Sisters din rezervaţia naturală Râul Negru (Carolina de Nord) în scopul de a recompune istoria climatică a Estului Statelor Unite. Inelele de copac dau seama de perioadele de creştere a unui copac, oferind indicii în legătură cu vârsta  unui copac, dar şi cu privire la sezoanele ploioase şi secetoase (prin culoarea şi lăţimea lor) .

   

Potrivit noului studiu publicat în Environmental Research Communications chiparoşii cheli sunt mai longevivi decât s-a crezut; în aceeaşi mlaştină se mai află un copac de 2088 de ani şi e posibil să fie mai mulţi arbori de vechime comparabilă, cred autorii studiului.

Aceeaşi echipă de cercetători mai făcuse studii în mlaşinile Three Sisters şi descoperise deja exemplare având între 1000 şi 1650 de ani.

Cercetătorii scriu că până în prezent au studiat (prin forarea în trunchi cu un fel de burghiu pentru extragerea miezului) doar 110 chiparoşi din zonă –din cei  zeci de mii de arbori din aceste locuri umede ce se întind pe aproximativ 100 de kilometri de-a lungul Râului Negru, astfel că se aşteaptă să mai descopere  şi alţii care depăşesc două mii de ani.

   

 Studiul confirmă faptul că chiparoşii cheli sunt cea mai veche specie de arbori care cresc în zone umede de pe pământ. Totodată, descoperirea clasează aceşti arbori pe locul 5 în topul celor mai vechi specii de copaci non-clonali, aceştia fiind ienupărul Sierra, giganţii arbori sequoia,  chiparoşii Alerce din Anzi şi pinii ghimpaţi din Marele Bazin (zonă deşertică din vestul Statelor Unite).

Cel mai bătrân arbore din lume , pinul ghimpat din Munţii Albi ai Californiei, are cam dublul vârstei chiparosului chel descoperit în Carolina de Nord: 5.066 de ani.

    

Copacii bătrâni la care face referire studiul cresc pe o porţiune protejată aflată sub tutela Nature Conservancy, însă existenţa lor e ameninţată de exploatările forestiere şi activităţile agricole (tăierea copacilor pentru obţinerea de îngrăşăminte), ca şi de poluare industrială şi schimbări climatice. 

Potrivit autorilor studiului mlaştina se află 2 metri peste media nivelului mării, zona fiind în pericol să fie inundată de creşteri ale nivelului mării generate de încălzirea globală antropogenă

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite