VIDEO Şoseaua Atlanticului, după trei decenii. Videoclipul viral cu cel mai spectaculos drum din lume, proiectat iniţial să fie cale ferată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şoseaua Atlanticului din Norvegia Foto visitnorway com
Şoseaua Atlanticului din Norvegia Foto visitnorway com

Imaginile cu o şosea care străbate Oceanul Atlantic în nord-vestul Europei au devenit rapid virale pe Facebook, adunând într-o lună peste 2,5 milioane de vizualizări. Deşi nu este vorba despre vreo construcţie nouă, drumul continuă să impresioneze şi după trei decenii de când a fost construit. În urmă cu 14 ani, a fost votat drept „construcţia secolului” în Norvegia.

 GALERIE FOTO

Votată drept „capodopera inginerească a secolului” în Norvegia, în 2005, Şoseaua Atlanticului - „The Atlantic Road” este, potrivit site-ului „visitnorway.com”, deopotrivă, „cel mai spectaculos drum din lume”. Este vorba, de fapt, despre un drum care anul acesta împlineşte trei decenii de când a fost construit. Drumul leagă insula Averøy de continent printr-o serie de insuliţe, dar şi opt poduri care se întind pe o lungime de peste 8.274 de metri. 

Şoseaua Atlanticului are statut de Traseu Turistic Naţional şi, potrivit aceleiaşi surse, „întreaga întindere dintre Bud şi Kristiansund este o experienţă continuă înţesată cu peisaje, cultură şi istorie”. Contrastele dintre o excursie într-o zi de vară liniştită şi o călătorie spumoasă în timpul furtunii sunt uimitoare, mai susţin gazdele.

De-a lungul uimitorului drum există o serie de popasuri pe insuliţe care îţi oferă posibilitatea de a te opri ca să te bucuri de magnifica privelişte, indiferent că este o zi senină sau una furtunoasă.

Cea mai bună excursie din lume

Drumul care traversează această "infamă zonă de ocean" a fost ales de ziarul „The Guardian”, în 2006, drept cea mai bună destinaţie de pe glob pentru o călătorie cu maşina, clasându-l înaintea mai multor drumuri faimoase, precum cele din Australia şi Himalaya.

Un an mai târziu, în 2007, o cunoscută publicaţie norvegiană „Aftenposten” a făcut un studiu printre cititori, în urma căruia a reieşit că reprezintă a doua destinaţie turistică iconică a Norvegiei, la categoria „cea mai frumoasă călătorie cu maşina”, după Trollstigen - un Transfăgărăşan al norvegienilor.

Cel mai bun drum din lume pentru testarea maşinilor

În 2010, a fost votat drept cel mai pitoresc traseu de ciclism al Norvegiei. Deşi popular printre biciclişti, nu este recomandat în sezonul de vârf, din mai până în septembrie, din cauza tranzitului intens din această perioadă.

Un an mai târziu, în 2011, emisiunea „Fifth Gear” a informat milioane de spectatori că Drumul Atlantic este cel mai bun loc din lume pentru testarea maşinilor. Mai toate mărcile de maşini din lume au folosit sau folosesc Roadul Atlantic ca locaţie pentru filmarea spoturilor publicitare.

Peisaje spectaculoase cu păsări, foci şi balene

Priveliştea oferită când apele sunt calme este spectaculoasă, fiind animată de o varietate de păsări, foci şi chiar balene. Vizitatorii folosesc frecvent drumul pentru a merge la pescuitul de cod şi alţi peşti direct de pe poduri. Una dintre punţi este special concepută pentru pescuit. 

Vremea din zonă este, de asemenea, imprevizibilă şi dură, alternanţele fiind rapide, de la o zi senină se poate ajunge în câteva minute la vânturi puternice şi căderi bruşte de temperatură. Nu durează prea mult timp ca strălucirea soarelui să fie înlocuită de ninsori. 

Conceput iniţial pentru a fi cale ferată, are unghiuri care-ţi lasă impresia că vei pica în mare

Nu este recomandat celor slabi de inimă, susţine un site dedicat celor mai periculoase drumuri din lume „dangerousroads.org” pentru că este plin de serpentine, poduri abrupte şi, cum trece printr-una dintre cele mai furtunoase zone, deseori valurile se „sparg” peste maşini. 

Podul Storseisundet, cel mai înalt dintre cele opt existente pe traseu, are curbe dramatice şi anumite unghiuri, că îţi lasă impresia că vei pica direct în mare. A  fost botezat de jurnaliştii de la „Daily Mail” drept „drumul spre nicăieri”, fiindcă la un moment dat ai senzaţia că urmează să sfârşeşti într-o prăpastie. I se mai spune şi „podul beat” din cauza răsucirilor, arcadelor şi a coborârilor abrupte.

Cel mai mare pericol îl reprezintă vântul, care de multe ori depăşeşte 30 de mile pe oră. Drumul Atlanticului se întinde pe marginea oceanului, de la o insulă la alta, de-a lungul podurilor şi al stâncilor.

O idee veche de peste un secol, o capodoperă de inginerie şi arhitectură

Încă din 1909 s-au făcut planuri de conectare a insulei Averøy de continent, dar uraganele au împiedicat concretizarea acestei idei. Abia în anii 1970 s-a demarat proiectarea lucrării. 

Construcţia drumului a durat şase ani şi a început în 1983. În timpul construcţiei, zona a fost lovită de 12 uragane. Drumul a fost deschis pe 7 iulie 1989. În primii zece ani, şoferii au fost nevoiţi să plătească o taxă de tranzit la care s-a renunţat în 1999. Uimitoarea destinaţie a fost iniţial concepută ca o cale ferată, dar planurile nu au reuşit niciodată să se materializeze. 

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite