FOTO Chemarea spre pictură, după 20 de ani în sistemul bancar. Povestea pictorului „Goia de România“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Autoportret Tiberiu Goia
Autoportret Tiberiu Goia

Tiberiu Goia, absolvent de două facultăţi în Timişoara, Politehnica şi Ştiinţe Economice, s-a apucat de pictat la 46 de ani. A avut deja trei expoziţii, în 2017, 2018 şi 2019, toate la galeria de artă a Primăriei Timişoara.

Francisco Goya (1746- 1828) a fost un important pictor şi creator de gravuri spaniol, la răspântia secolelor al XVIII-lea şi al XIX-lea. Tiberiu Goia este din Timişoara, are 50 de ani, şi pictează de puţin timp. Dragostea pentru pictură s-a instalat brusc şi întâmplător, la 46 de ani. Dorea să decoreze pereţii unei camere.

Singurele sale amintiri despre desen erau cele de la orele de desen tehnic din cadrul Politehnicii. I se mai întâmpla ca atunci când trebuia să îşi decline identitatea, atunci când se prezenta, să spun că că-l cheamă Goia, “exact ca pe pictorul spaniol”. Destinul a făcut ca el însuşi să devină pictor, iar în foarte scurt timp să expună şi să vândă. 

“Avem o cameră pe care o foloseam ca depozit şi uscător de haine. La un moment dat am luat o decizie să o amenajez. Fiind o cameră mică am zis că o canapea e de ajuns acolo. Am pus canapeaua, dar mi-am dat seama că mai lipseşte ceva. Ceva pe perete. Am căutat pe Internet ceva tablouri imprimate pe pânză, ceva care să se potrivească cu canapeaua. Nu am găsit aşa că am zis că mi-l fac singur. Au apărut în magazinul Lidl, la raionul de hobby, unelte şi pânze pentru cei care vor să măzgălească un pic”, începe să povestească Goia. 

Tiberiu Goia

Tiberiu Goia în timp ce pictează
 

“Singura mea legătura cu pensulele era când vopseam tocurile de la uşi”

Şi-a procurat materialul de “mic pictor” de la supermarket şi s-a apucat de treabă. Prima dată a reprodus un model care să se potrivească cu canapeaua. Aşa a început, în 2016, cariera de pictor al lui Goia de România. De atunci aproape că nu există zi să nu pună mâna pe pensulă. 

“Până atunci nu am pictat niciodată. Singura mea legătura cu pensulele era când vopseam tocurile de la uşi. O fostă colegă din şcoala generală, când a văzut picturile, mi-a zis că atunci când trebuia să facem desene, eu desenam şi pentru ea. Chiar nu-mi aduceam aminte. Când am fost student la Electrotehnică, prin anul II, am avut nişte cursuri de desen tehnic, în care a trebuit să învăţăm despre cum facem o lucrare în 3D, cum prezentăm în secţiune. Cam de acolo mi-am amintit anumite lucruri în redarea perspectivei pe care o folosesc în tablourile mele. A fost de folos”, a mai povestit Goia.

Goia


 

“Îmi place foarte mult jocul de lumini şi umbre”

În paralel cu pictatul a început să studieze istoria artei, a picturii în special. Spune că l-au fascinat perioadele Renaşterii târzii şi Baroc. Li se păreau cele mai înfloritoare perioade din istoria picturii. În picturile lui Goia apar personaje, feţe, expresii, gesturi. 

“Îmi place foarte mult jocul de lumini şi umbre. Înainte să încep să pictez, când am amenajat apartamentul în care stau, am dat o importanţă la becuri, la cum pică lumina prin casă, exact la jocul de lumini şi la umbre. Ideea încolţise în mine, dar nu ştiam încă. Pictorul meu favorit e Caravaggio. E cel care a iniţiat barocul, a dus pictura la alt nivel”, a explicat Goia. 

Goia

20 de ani în sistemul bancar

Imediat după ce a terminat “Electro” a făcut şi facultatea de Ştiinţe Economice, iar în ultimii 20 de ani, Goia a lucrat în sistemul bancar. Din decembrie 2018 s-a lăsat de job pentru a se dedica picturii.

“Eram fascinat de cifre şi de calcule financiare. După a doua facultate imediat m-am angajat la firme pe domeniul financiar. Ziua mergeam la bancă şi seara pictam, era un pic ciudat. Dar îmi plac contrastele. Iar contrastele se văd şi în pictură”, a mai declarat Tiberiu Goia. 

Goia


 

A avut deja trei expoziţii, în 2017, 2018 şi 2019, toate la galeria de artă a Primăriei Timişoara. Şi, desigur, a început să vândă. 

“Eu am luat-o pe un drum care nu a fost bătătorit în România. Sunt câteva picturi care sunt neoclasice, baroce, dar puţine. Preţurile obţinute pe ele sunt destul de bune. Dar este şi multă muncă. La fiecare tablou am lucrat cam şase săptămâni”, a spus artistul. 
 

"Fiecare tablou are un tâlc, un mesaj”

Mai are ce din destinul lui Franceso Goya, care în preajma vârstei de 50 de ani, după ce surzeşte, porneşte într-o incursiune în străfundurile misterioase şi zbuciumate le sufletului omenesc. 

“Goya a avut două perioada distincte în viaţa lui. Prima perioadă, până la 46 a pictat strict ceea ce in se cerea la curtea regelui. La 46 de ani l-a apucat un soi de nebunie, pe fondul problemelor medicale, şi a început să picteze ce vrea el. Atunci a intervenit o răscruce în viaţa lui. Tablourile mele nu sunt doar nişte simple reprezentări estetice, ci fiecare are un tâlc, un mesaj”, a mai afirmat Tiberiu Goia.

Goia


 

Puteţi să vedeţi aici lucrările lui Tiberiu Goia într-un album realizat recent la editura Banat-media. 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite