Plantele viitorului crescute în România: Ce efecte are Acmella oleracea sau planta care curentează: „Este valoroasă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
buzau

Pentru proprietăţile sale terapeutice, acmella oleracea, o plantă exotică, se află în curs de omologare la Staţiunea de Cercetare şi Dezvoltare pentru Legumicultură Buzău. Cercetătorii o numesc ”planta care curentează”, aceasta fiind senzaţia pe care o generează frunzele sau florile mestecate. Are şi rol decorativ atunci când înfloreşte.

Frunzele şi florile acmella oleracea au un gust ierbos, urmat de o senzaţie puternică de furnicătură sau senzaţie de amorţeală şi de multe ori o salivare excesivă, cu o senzaţie de răcire în gât. 

Pentru efectul său, în mai multe ţări de pe glob, mugurii de acmella oleracea sunt cunoscuţi sub numele de "butoane electrice".

”Este o plantă valoroasă căreia putem să-i spunem popular planta care curentează. Dacă rupi o frunză din aceasta micuţă şi o mănânci, în câteva secunde simţi aşa ca şi cum ţi-a fost pus curent electric pe limbă. După încă vreo 30 de secunde, îţi amorţeşte gura”, spune Costel Vânătoru, de la Staţiunea de Cercetare şi Dezvoltare pentru Legumicultură Buzău.

Extractul mai este descris ca având un iz de plante tropicale sau de mucegai, cate generează o senzaţie de răceală, furnicătură, amorţeală sau efervescentă. 

image

Un decoct sau infuzie de frunze şi flori este un remediu tradiţional pentru dureri de dinţi şi stomatite.

”Cu ea tratăm durerea de măsea, ale oaselor feţei, este o plantă care ajută foarte mult la respiraţie. Practic, după ce o astfel de frunzuliţă este mestecată precum guma de mestecat simţi aroma şi starea de bine. Nu are efecte adverse. Acmella oleracea nu are denumire populară”, spune cercetătorul buzoian.

”Este la noi de mulţi ani în cultură şi suntem bucuroşi că am fost pionieri. Cu mulţi ani în urmă ne-am străduit cu aducerea seminţelor, cu ameliorarea însă nu i-am făcut încă documentaţia în vederea omologării; poate în anii următori, în funcţie de fonduri.” Costel Vânătoru, cercetător
buzau

Efectul analgezic al plantei este atribuit prezenţei spilantolului, un agent care stimulează salivarea. Acest constituent este absorbit de organism prin piele şi prin mucoasa bucală. 

În plus faţă de capsaicina din ardeiul iute, spilantolul din această plantă are capacitatea de a induce senzaţia de salivare.

”Este un analgezic natural şi cu siguranţă în viitor vom vedea medicamente naturale extrase din această plantă care să nu aibă repercusiunile analgezicelor care sunt folosite acum”, declară cercetătorul buzoian.

În scopuri culinare, cantităţi mici de frunze proaspete mărunţite se spune că adaugă un gust unic salatelor. Frunzele fierte îşi pierd aroma puternică şi pot fi folosite ca verdeaţă cu frunze. Acestea sunt combinate cu chilli şi usturoi pentru a adăuga aroma şi vitamine altor alimente.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite