Cum poţi salva viaţa unui bolnav de cancer de sânge? Este o procedură foarte simplă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Celulele stem salvează vieţile copiilor şi adulţilor bolnavi de cancer de sânge. În România, însă, numărul donatorilor este prea mic, deşi procesul de donare este unul simplu. Aflăm la ce sunt bune celulele stem şi cum putem dona la Adevărul Live de la dr. Aurora Dragomirişeanu, directorul Registrului Naţional al Donatorilor de Celule Stem, de la un donator şi de la pacienţi care au beneficiat de ele.

INTRĂ ÎN DISCUŢIE şi urmăreşte emisiunea în modulul Adevărul Live

Ce sunt celulele stem hematopoietice? De ce avem nevoie de ele?

Sunt celule de origine pentru toate celulele organismului nostru, dar care sunt determinate genetic să se transforme în celule adulte ale sângelui. Eritrocitele care duc oxigenul în corp şi leucocitele, celulele albe, sunt cele care ne apără, care creează anticorpi, trombocitele – celulele care atunci când avem o tăietură se aglomerează şi stopează hemoragia.Sunt celule pe care cu toţii le avem în sânge.

Se găsesc într-o cantitate mare în măduva oaselor şi într-o cantitate mică în sângele circulant.

Avem un registru de celule stem hematopoietice din 2011.

Transplantul de celule stem hematopoietice este cel mai bun tratament în unele cancere de sânge, dacă este făcut la timp.

Care au fost progresele făcute din 2011 şi până acum? Au existat donatori înscrişi?

Dialogul dintre pacient şi donator este anonimizat şi se poartă prin intermediul registrului. Dacă unul este din România, iar altul din altă ţară, dialogul se poartă între cele două registre. Totul se face pe standarde comune, la nivel internaţional.

Am depăşit 64.000 de donatori înscrişi în registru.

Pentru peste 200 de pacienţi din România am facilitat transplantul.

Donatorului i se face o evaluare medicală completă, astfel încât dacă are probleme de sănătate fie şi minore, ele trebuie rezolvate.

Doar în remisia bolii este posibil ca un transplant de celule stem să vindece. Altfel, nu are niciun efect.

Transplantul este o transfuzie de sânge concentrat în celule stem hematopoietice recoltate de la donator.

Dacă donatorul este din altă ţară trebuie organizat transplantul în aşa fel încât să nu treacă un interval mai mare de 24 de ore.

Avem 30 de pacienţi în aşteptarea donării.

Pacient Radu Creangă: După ce mi s-a confirmat tipul de leucemie de care sufăr, în septembrie 2015, am fost spitalizat şi am făcut chimioterapie. A durat 6-8 luni după care s-a constatat că boala este în remisie şi s-a dat avizul de transplant. M-am îmbolnăvit la 40 de ani, acum am 45. Am făcut şi radioterapie.

În cazul meu a fost un donator din Germania.

Cât timp a trecut între înscrierea în registru şi găsirea donatorului?

Maximum 2-3 luni. Este un noroc să găseşti un geamăn genetic. După transplant există o perioadă de verificare dacă s-au adaptat celulele. A durat cam 6 luni.

Astăzi, analizele mele sunt în regulă. Sunt pe recuperare pentru că în urma acestor tratamente corpul este afectat foarte puternic. Am slăbit foarte mult şi mi-am pierdut capacitatea musculară.

Cu ajutorul kinetoterapiei reuşesc să am o viaţă 70% normală.

Donatorul Cărălin Rădulescu: Am ajuns în registru dintr-o întâmplare pot să spun. Din 64.000 de donatori înscrişi în registru, 17 au donat. Eu am avut nr. 17. Trebuie să fie mulţi înscrişi în registru pentru ca atunci când este nevoie, contra cronometru să găsim geamănul genetic. Nu ştim când are nevoie, nu ştim când primeşti un astfel de diagnostic.

Eram în parc cu soţia în 2013 şi era o caravană. M-am înscris în 2013 când am aflat că pot să salvez viaţa unui om. Am zis: hai, că mă bag. Mi s-a luat atunci o analiză de sânge după care am uitat că am devenit donator.

Anul trecut prin mai am primit un telefon de la o doamnă doctor, m-am întâlnit cu dumneaei, mi-a explicat în ce constă procedura în sine, aveam o vacanţă care a decalat un pic procesul, am mers apoi la Fundeni, am făcut analize complete şi, prin octombrie, am donat. Procesul în sine e foarte ok. Doctorii te sperie cu nişte dureri de oase ca efect secundar al injecţiilor cu factor de creştere. În cazul meu, au fost nişte dureri suportabile.

Medic: Numărul de donatori înregistraţi pe care îl au majoritatea ţărilor din Europa ajunge la 500.000. Registrul din Germania are aproape 8 milioane de donatori.

Pacient Adrian Mandache: Eram într-un moment al vieţii în care mă pregăteam să cer o fată de soţie. Am avut o durere de oase. Nu m-am gândit că e ceva grav. Am mers la Fundeni pentru mai multe investigaţii. Asistenta de pe ambulanţă mi-a pus dosarul în braţe şi de acolo am aflat că am leucemie. Aveam 28 de ani. Se întâmpla în 2014. A fost un şoc foarte mare.

La Fundeni, m-au băgat direct pe chimioterapie. Eu asociam cancerul cu moartea. Am avut gânduri de suicid. Trebuie să ai susţinere din partea tuturor pentru a trece peste greutăţi şi a avea succes.

Am intrat în remisie cu boala şi mi s-a gasit donator tot din Germania. În urma transplantului am făcut nişte complicaţii. Dar am trecut. Asta vreau să ştie toată lumea: că nu este de netrecut. Oamenii sunt puternici şi ne adaptăm. După câteva săptămâni, leucocitele mele au început să crească. În noiembrie fac 5 ani de la transpant.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite