FOTO 10 medii de 10 la Evaluarea Naţională, în Vâlcea. „Cei patru fantastici“ de la CNI Matei Basarab şi pasiunile care i-au ajutat să performeze

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cei patru fantastici ai Colegiului Naţional de Informatică Matei Basarab din Râmnicu Vâlcea cu media 10 la Evaluarea Naţională, de la stânga la dreapta: Adina Ţaiga, Alexia Matei, Andrei Sărdărescu şi Maria Hopîrtean; Foto colaj
Cei patru fantastici ai Colegiului Naţional de Informatică Matei Basarab din Râmnicu Vâlcea cu media 10 la Evaluarea Naţională, de la stânga la dreapta: Adina Ţaiga, Alexia Matei, Andrei Sărdărescu şi Maria Hopîrtean; Foto colaj

Zece absolvenţi de clasa a VIII-a au reuşit să obţină nota maximă la ambele materii ale examenului de Evaluare Naţională, în comparaţie cu anul trecut, când numai trei elevi au obţinut media 10. Patru dintre ei provin de la Colegiul Naţional de Informatică Matei Basarab  din Râmnicu Vâlcea şi au poveşti fantastice de spus despre cum au reuşit această performanţă.

Colegiul Naţional de Informatică „Matei Basarab” din Râmnicu Vâlcea este şcoala care a dat cele mai multe medii de 10 la examenul de capacitate din acest an. 

Interesant este că trei dintre „cei patru fantastici” sunt colegi de clasă. Toţi recunosc că au avut parte de o pregătire constantă pe parcursul celor patru ani de şcoală, dar pentru rezultatele obţinute a fost nevoie şi de muncă suplimentară, inclusiv prin meditaţii, la ambele materii. 

Toţi „copiii de 10” de la CNI „Matei Basarab” ne-au mărturisit că nu intenţionează să schimbe şcoala, fiind vorba de o instituţie şi cu ciclu liceal. Doi dintre ei vor să urmeze profilul „Mate - info”, iar ceilalţi „Ştiinţele Naturii”.

„Reţeta body-building-ului am aplicat-o şi în pregătirea pentru examenul de Evaluare Naţională”

Andrei Sărdărescu este singurul băiat din grupul „celor patru fantastici” - copiii de 10 ai CNI Matei Basarab. Extrem de dezinvolt, capabil să-şi exprime destul de clar gândurile şi sentimentele, Andrei este pasionat de un sport mai puţin promovat în România - body-building - o pasiune, care spune el, l-a condus spre performanţă, în toate domeniile.

„Acum doi ani a început pasiunea pentru bodybuilding, un sport care m-a disciplinat şi m-a învăţat ce înseamnă să pleci de la zero şi să ajungi în vârf prin perseverenţă şi seriozitate, reţetă pe care am aplicat-o şi în pregătirea pentru examenul de Evaluare Naţională. Este un drum pe care nu toţi oamenii se încumetă să-l urmeze. Deşi este un sport care se practică individual, motivaţia pe care mi-o oferă cei din jur este cheia succesului”, susţine elevul „de aur” al şcolii care a obţinut rezultate excelente la toate concursurile la care a participat până acum.

De nedespărţit: provin şi vor fi şi pe viitor în aceeaşi clasă

Din aceeaşi clasă cu Andrei, au mai obţinut media 10 la Evaluarea Naţională încă două colege: Adina Ţaiga şi Alexia Matei. Întâmplător sau nu ele vor fi colege în aceeaşi clasă şi pe viitor, pentru că, aşa cum ne-au declarat, s-au decis să se înscrie la „Ştiinţele Naturii”. Iar o altă coincidenţă care le leagă pe cele două fete este că ambele vor să urmeze Facultatea de Medicină, după ce vor termina liceul.

„Îmi place foarte mult să citesc, să-mi petrec timpul cu prietenii şi să cânt. Pentru examenul de Evaluare Naţională m-am pregătit pe parcursul celor patru ani de gimnaziu, învăţând la toate materiile şi lucrând suplimentar la matematică şi la limba şi literatura română”, ne-a spus Adina Ţaiga, printre altele.

„Sunt o adolescentă activă şi îmi împart timpul între studiu şi hobby-uri. Îmi place să călătoresc, să descopăr locuri noi şi să citesc. Pentru acest examen m-am pregătit constant, la toate materiile, pe parcursul anilor de gimnaziu si nu numai, fiindcă eu cred că şi munca depusă în primele patru clase a avut un aport important la evoluţia mea”, recunoaşte Alexia Matei, o altă elevă de 10 de la CNI „Matei Basarab”.

Muzica, sportul şi cititul - pasiuni care-i leagă între ei pe „copiii de 10”

Chiar dacă nu a fost în clasă cu cei trei amintiţi până acum, Mara Elena Hopîrtean este bună prietenă cu ei. Şi s-a numărat şi ea printre „cei patru fantastici”. 

„Fac activităţi ca orice copil: ascult muzică, mă uit la seriale/filme, etc. Hobby-urile mele sunt: cititul şi voleiul. Pregătirea mea pentru examen a constat în înţelegerea şi acumularea cât mai multor cunoştinţe legate de matematică şi de limba şi literatura română de-a lungul claselor 5 - 8. Personal, cred că fiecare elev şi-a început această pregătire chiar din clasa a cincea pentru că materia care se dă la examen este cea din gimnaziu”, a recunoscut adolescenta care visează ca într-o bună zi să devină arhitect.

10 copii de nota 10, în Vâlcea

Şi nu doar ei au obţinut nota maximă la capacitate. Şcoala Take Ionescu din Râmnicu Vâlcea se laudă cu „cele trei fete de 10”, după ce trei eleve au luat maxim la Evaluarea Naţională. Alţi doi elevi provin de la Şcoala Gimnazială „Anton Pann” (Şcoala nr. 9) din Râmnicu Vâlcea şi unul de la Şcoala Gimnazială „Tudor Vladimirescu” din Drăgăşani. 

Peste 100 de note de 10 la una sau ambele materii şi mai bine de 300 de copii cu media peste 9

Peste 150 de elevi vâlceni au avut media peste 9,50 la examenul de Evaluare Naţională şi 331 peste media 9. Cele mai multe note de 10 au fost obţinute la Limba şi literatura română - 57, în comparaţie cu 44 la matematică. 

Cea mai frapantă diferenţă de note între cele două materii a obţinut-o un absolvent al Şcolii Gimnaziale Anton Pann din Râmnicu Vâlcea care obţinut nota 10 la română şi 5,20 la matematică. 

Din cei 2.699 de copii înscrişi automat la examene, anul acesta au absentat la una sau ambele materii 62 de copii.

Au existat şi cinci elevi care au obţinut nota 1 la ambele materii, ceea ce înseamnă că fie nu au scris nimic, fie au fost prinşi copiind. Toţi provin de la şcoli din Câineni, Brezoi, Horezu şi Valea Mare.

Peste 74% dintre elevii înscrişi la examenul de evaluare au avut media peste 5.00. Dar mai bine de 650 de copii nu au reuşit să treacă acest prag. 

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite