Anchetă la spitalul din Vaslui unde o pacientă a murit după ce a fost infectată cu bacteria ucigaşă Clostridium Difficile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
medici operatie

O femeie de 77 de ani internată la Spitalul Judeţean de Urgenţă Vaslui a murit după ce a contactat o infecţie nosocomială în urma unei intervenţii chirurgicale.

Poliţiştii din Vaslui au deschis un dosar penal în acest caz pentru moarte suspectă, sesizarea fiind făcută de către reprezentanţii spitalului. La rândul lor, reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Vaslui au primit două sesizări din partea fiicei femeii decedate. 

Una dintre plângeri a fost înaintată pe 12 iunie, în timp ce bătrâna era internată în spital. Fiica acesteia reclama condiţiile igienico sanitare şi calitatea precară a lenjeriilor din secţia de Terapie Intensivă. Potrivit directorului DSP Vaslui, încă din ziua în care a fost înregistrată sesizarea o echipă de inspectori s-a deplasat la Spitalul Judeţean. 

În urma verificărilor, nu au fost descoperite abateri de la protocoale sau condiţii igienico sanitare necorespunzătoare, susţine Mihaela Vlada, directorul DSP Vaslui. La doar o săptămână, pacienta a murit. 

Cauza decesului, spun medicii legişti, şocul septic provocat de infecţia cu bacteria Clostridium Difficile, o infecţie nosocomială supranumită şi ”bacteria ucigaşă”.

Şi-a rupt mâna şi piciorul în timp ce era internată. 10 ore nu a văzut-o niciun ortoped

Cazul pacientei este unul revoltător. Femeia diagnosticată cu mai multe afecţiuni cronice, printre care o pronhopneumonopatie cronică, respectiv cardiopatie ischemică cronică. În a cincea zi de internare, bătrâna şi-a rupt o mână şi un picior, în urma unui accident stupid. Femeia a coborât din pat, pentru a închide fereastra de la salon, lăsată deschisă de infirmiera care igienizase încăperea. Slăbită fiind, pacienta s-a dezechilibrat şi a căzut, suferind o fractură la mâna şi piciorul stâng. Deşi era internată în spital, a trebuit să aştepte 10 ore până a consultat-o un ortoped.

Cele două fracturi i-au afectat starea de sănătate a femeii, deja şubrezită. Iniţial, medicii din Vaslui au refuzat să o opereze pe bătrână pentru a-i stabiliza fractura, spunând rudelor femeii că aceasta nu va face faţă anesteziei şi operaţiei.

Într-un final, fiicele bătrânei şi-au dat acordul în scris că doresc ca mama lor să fie operată de medicul ortoped. Bătrâna nu doar că a trecut cu bine peste operaţie, dar a şi avut o evoluţie postoperatorie favorabilă. Subit, însă, s-a deteriorat intrând în comă. Fiicele pacientei au aflat pe căi neoficiale că mama lor ar fi contactat o infecţie nosocomială, însă medicii au contrazis-o. 

”Pe 17 iunie, la trei zile după operaţie, era de gardă doctoriţa Puiu. A venit în salon, la patul mamei, care se simtea din ce în ce mai bine. Doamna doctor ne-a zis că e posibil ca mama să plece pe picioarele ei din spital. Mă uitam la ea si nu-mi venea să cred ce aud, deşi mă bucura foarte mult aceastã veste. Pe 18 iunie, de la ATI ni s-a transmis că mama are o infectie şi că se simte foarte rău, fără a ni se spune despre ce fel de infecţie este vorba. Pe alte căi am aflat că în rezultatele analizelor a apărut virusul clostridium difficile. Când i-am spus doamnei doctor de la ATI despre acest virus m-a întrebat de unde ştiu despre el, apoi mi-a zis că nu e nimic adevărat. În seara acelei zile, pe la ora 19:00, mama făcuse tensiune 9. Mi-au spus că nu mai pot intra să o văd pentru că nu mai e conştientă şi că trebuie intubată. Atunci mi s-au tăiat picioarele, nu mai vedeam nimic înaintea ochilor. Ştiam de infecţia asta, dar nu mă asteptam să fie atât de gravă. Pe 19 iunie mama a murit”, a relatat fiica bătrânei, citată de Vremea Nouă. 

Iniţial medicul curant nu a considerat că este o infecţie nosocomială

Reprezentanţii DSP Vaslui susţin că, în urma verificărilor efectuate, nu au fost descoperite abateri de la protocol, în că cazul infecţiei cu bacteria Clostridium Dificile, patologia pacientei, vârsta înaintată a acesteia, imunitatea scăzută, au favorizat contactarea infecţiei.

”Nouă nu ni s-a comunicat confirmarea infecţiei cu bacteria Clostridium Dificile, spitalul având obligaţia de a raporta cazurile de infecţii nosocomiale pentru luna trecută până pe data de 15 ale lunii. Colegele de la Inspecţieie în control în aceeaşi zi în care a fost înregistrată plângerea. Aspectele sesizate nu s-au confirmat. Initial medicul curant nu a considerat ca este o infectie nosocomială, ci a considerat că este o reacţie la un atibiotic”, a precizat Mihaela Vlada, directorul DSP Vaslui. 

Clostridium difficile, cunoscută ca „bacteria ucigaşă“ este o infecţie agresivă care se manifestă prin febră şi diaree apoasă, boală ce apare la persoane care au stat în spitale şi au făcut tratament excesiv cu antibiotic. Toxina este letală în 20% din cazuri. În urmă cu doi ani, cinci pacienţi şi o infirmieră de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Vaslui au fost depistaţi cu Clostridium Difficile. Cazurile au avut o evoluţie favorabilă.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite