Un studiu arată că decesele astronauţilor nu pot fi puse pe seama radiaţiilor spaţiale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO via NASA
FOTO via NASA

Până acum, una dintre concepţiile generale cu privire la călătoria în spaţiu era că astronauţii riscă să contracte cancer şi boli ale inimii ca urmare a unei expuneri prelungite la razele Soarelui. Un studiu nou arată însă că aceştia nu mor prematur, deşi misiunile de lungă durată pot avea consecinţe serioase asupra lor.

Studiul publicat în Scientific Reports nu a reuşit să asocieze expunerea la radiaţii spaţiale cu un risc crescut al unei morţi cauzate de cancer sau boli cardiovasculare printre astronauţi şi cosmonauţi. Rezultatul este surprinzător şi, într-o oarecare măsură, încurajator, ţinând cont de faptul că, până acum, se credea că radiaţia îi va afecta pe astronauţii plecaţi în misiuni şi le va scurta viaţa acestora.

Pentru acest studiu, oamenii de ştiinţă din cadrul Mortality Research & Consulting, Inc. din California au luat în calcul un total de 418 persoane care au călătorit în spaţiu, 301 astronauţi şi 117 cosmonauţi, practic toţi astronauţii NASA care au călătorit în spaţiu din 1959 până în iulie 2018 şi toţi cosmonauţii sovietici/ruşi care au călătorit în spaţiu din 1961 până în decembrie 2017.

În total, 89 dintre aceştia au murit, 53 de astronauţi şi 36 de cosmonauţi. Cercetătorii au fost însă interesaţi numai de decesele cauzate de cancer sau de boli ale inimii, acestea fiind de obicei asociate cu expunerea la radiaţii. Dintre astronauţi, 30% au murit de cancer, iar mai puţin de 15% din cauza unor afecţiuni ale inimii, în timp ce la cosmonauţi situaţia a fost diferită. Jumătate dintre ei au murit din cauza unor boli ale inimii, iar 28 de procente din cauza cancerului.

Statisticile par îngrijorătoare, însă cercetătorii asigură că nu sunt un motiv de panică, nefiind ieşite din comun. Aceştia nu au detectat nicio cauză comună a morţilor, cum ar fi expunerea la radiaţii. ”Dacă radiaţia are un efect asupra riscului de deces ca urmare a cancerului şi bolilor cardiovasculare, atunci acesta nu este unul dramatic” concluzionează studiul.

Oamenii de ştiinţă avertizează însă că o perioadă mai lungă de şedere în spaţiu ar putea avea totuşi efecte extrem de periculoase asupra duratei de viaţă a astronauţilor. De exemplu, o misiune spre Marte ar putea să o reducă cu câţiva ani, datorită faptului că astronauţii ar fi ”bombardaţi” cu radiaţii echivalente cu o cantitatea la care ar fi expuşi dacă ar face o scanare cu computerul tomograf pe săptămână, pentru un an întreg.

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite