Guvernul japonez a aprobat finanţarea unei cercetări care poate duce la crearea de hibrizi om-animal

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Într-o decizie  controversată, guvernul de la Tokyo a aprobat un program de cercetare prin care hibrizi om-animal vor fi dezvoltaţi în formă embrionară. În timp ce susţinătorii acestei decizii argumentează că programul de cercetare se poate dovedi crucial pentru creşterea de organe care pot fi transplantate oamenilor, criticii avertizează că oamenii de ştiinţă se joacă, într-un mod periculos, ”de-a Dumnezeu”.

Într-o cadrul mai multor experimente care vor avea la Universitatea din Tokyo, echipa condusă de Hiromitsu Nakauchi, un cunoscut genetician, va creşte, într-o prima etapă, celule umane în embrioni de şoareci şi şobolani, urmând ca apoi să transplanteze aceşti embrioni în animale surogat pentru a se dezvolta complet. Scopul ultim al acestor demersuri ştiinţifice este crearea de animale cu organe constituite din celule umane, care pot fi, apoi, transplantate oamenilor, anunţă Nature.

Aprobarea cercetărilor conduse de Nakauchi vine după ce guvernul japonez a eliminat, în martie, reglementarea care interzicea creşterea dincolo de 14 zile a embrionilor de animal care conţin celule umane, precum şi transplantarea unor astfel de embrioni în utere surogate. Chiar dacă au mai avut loc experimente în acest domeniu, cadrul legal constituit de noile reglementări introduse de guvernul japonez după eliminarea interdicţiilor permite ca cercetarea să fie dusă mult mai departe decât  până acum. Mai exact, noul cadru legal din Japonia permite inclusiv naşterea animalelor care au organe formate din celule umane.

Susţinătorii spun că cercetările, dacă vor fi încununate de succes, pot fi cruciale pentru creşterea de organe ce pot fi transplantate oamenilor, în contextul în care doar în Statele Unite existe 116.000 de pacienţi pe lista de aşteptare pentru a beneficia de un transplant. Oponenţii acestei decizii atrag atenţia asupra elementele problematice din punct de vedere moral ale unui astfel de demers ştiinţific, principala îngrijorare a acestora fiind că celule umane pot ajunge dincolo de organele pe care cercetătorii intenţionează să le creeze, în alte părţi ale animalului, ducând la ceea ce ei consideră a fi o creatură hibridă, al cărui statut – parte animal, parte persoană – este incert.

Având în vedere obiecţiile ridicate unui astfel de program de cercetare, Nakautchi a declarat că procesul ştiinţific va fi unul lent, caracterizat de prudenţă. Mai exact, echipa sa de cercetare nu va permite iniţial naşterea niciunui animal care să aibă organe formate din celule umane, ci va creşte embrioni hibrizi de şoarece până la 14 zile şi jumătate, când organele animalului sunt aproape complet formate. Acelaşi experiment va avea loc şi pe şobolani, urmând ca Nakautchi să aplice pentru aprobare din partea guvernului să crească embrioni hibrizi în uterul porcilor timp de 70 de zile.

”Nu ne aşteptăm să creăm organe umane imediat, dar cercetarea ne permite să avansăm cercetarea pe baza know-how-ului pe care-l avem până acum”, a declarat acesta pentru publicaţia Asahi Shimbun.

”Este bine că se avansează cu prudenţă. Lucrul acesta face posibil dialogul cu publicul larg,  care are diferite anxietăţi şi îngrijorări faţă de astfel de experimente”, a declarat Tetsuya Ishii, cercetător la Universitatea Hokkaido.

Cel mai mediatizat caz de crearea a unei himere, termenul ştiinţific pentru organismele formate din celule aparţinând unor specii diferite, a avut loc în 2017, în Statele Unite. Atunci, un grup de oamenii de ştiinţă de la Institutul Salk pentru Studii Biologice a creat fetuşi hibrizi din celule umane şi porcine. Cercetarea s-a bazat exclusiv pe finanţarea privată, având în vedere că finanţarea publică a acestor experimente este interzisă în SUA.

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite