Ebola poate fi vindecată, spun oamenii de ştiinţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ebola nu mai poate fi numită boală incurabilă, susţin oamenii de ştiinţă, după ce două dintre cele patru medicamente folosite experimental într-un focar major din Republica Democratică Congo (RDC) s-au dovedit a reduce semnificativ rata de deces, scrie The Guardian.

Medicamentul ZMapp, utilizat în timpul epidemiei masive de Ebola din Sierra Leone, Liberia şi Guineea, dar şi medicamentul Remdesivir au fost abandonate, după ce doi anticorpi monoclonali, care blochează virusul, au avut un efect substanţial mai mare, au anunţat Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi Institutul Naţional pentru Alergii şi Boli Infecţioase din SUA, instituţii care au fost co-sponsori ai experimentului.

Experimentul din RDC, care a început în noiembrie, a fost oprit acum. Toate unităţile de tratament Ebola vor folosi acum cele două medicamente cu anticorpi monoclonali.

„De acum înainte nu vom mai spune că Ebola este incurabilă”, a declarat profesorul Jean-Jacques Muyembe, directorul general al Institutului National de Cercetare Biomedicală din RDC, care a supravegheat procesul. „Aceste progrese vor ajuta la salvarea a mii de vieţi”, a adăugat el.

Unul dintre cele mai mari obstacole în lupta împotriva focarului de Ebola din RDC, cel de-al doilea ca mărime, ce numără acum 2.800 de cazuri, a fost reticenţa celor care se îmbolnăvesc să solicite tratament.

Nici faptul că şansele de supravieţuire au fost mici nu au ajutat. Până la 70% din cei infectaţi în RDC au murit. Au existat numeroşi oameni care şi-au văzut membrii familiei intrând într-un centru de tratament pentru Ebola şi ieşind de acolo morţi.

„Acum că 90% din pacienţii care vor merge în centrul de tratament vor ieşi complet vindecaţi, oamenii vor începe să creadă, ceea ce va crea încredere în populaţie şi comunitate”, spun specialiştii.

Mortalitatea totală a celor cărora le-a fost administrat ZMapp în cursul experimentului, în cele patru centre, a fost de 49%, în timp ce cea cu Remdesivir a fost de 53%, a declarat Anthony Fauci, directorul Institutului Naţional pentru Alergii şi Boli Infecţioase din SUA.

Un medicament anticorp monoclonal produs de Regeneron a avut cea mai mică rată de deces totală, de 29%, în timp ce anticorpul monoclonal 114 produs de Ridgeback Biotherapeutics a avut o rată a mortalităţii de 34%.

De asemenea, rezultatele analizelor la persoanele care au ajuns la un centru de tratament la scurt timp după ce s-au îmbolnăvit, în loc să rămână acasă, au fost şi mai impresionante: ratele de deces au fost de numai 24% la ZMapp, 33% la Remdesivir, 11% la 114 şi doar 6% la medicamentul Regeneron.

În medie, persoanele care se îmbolnăvesc stau departe de un centru de tratament timp de patru zile, a declarat doctorul Michael Ryan de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Acest lucru reduce şansele lor de supravieţuire şi face posibil ca virusul, răspândit prin fluide corporale, să fie transmis familiilor lor. „Numerele s-ar putea schimba”, a spus un alt oficial.

Cei doi anticorpi monoclonali vor fi folosiţi acum în fiecare centru de tratament din RDC.

Acest experiment va salva vieţi, a declarat Jeremy Farrar, coordonator al grupului terapeutic privind Ebola al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Următoarea fază ar trebui să dezvăluie mai multe despre care dintre cele două medicamente funcţionează cel mai bine în anumite circumstanţe.

„Cu cât aflăm mai multe despre aceste două tratamente, cu atât putem ajunge mai aproape de transformarea Ebola dintr-o boală terifiantă într-una tratabilă şi care poate fi prevenită. Nu vom scăpa niciodată de Ebola, dar ar trebui să putem fi capabili să oprim ca aceste focare să se transforme în mari epidemii naţionale şi regionale”, a spus el.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite