Nutriţionist britanic: trecerea la dietele bazate pe plante riscă să înrăutăţească deficienţa de nutrienţi necesari pentru sănătatea creierului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dietă uşoară de primăvară. Slăbeşti 8 kg într-o singură lună!

Mişcarea de trecere la diete bazate pe plante şi vegane pentru sustenabilitatea planetei este lăudabilă, dar riscă să afecteze sănătatea creierului, avertizează un nutriţionist britanic.

Trendul trecerii la dieta bazată pe plante şi la dieta vegană pentru binele planetei este lăudabil, dar riscă să agraveze un aport deja scăzut de nutrienţi esenţiali implicaţi în sănătatea creierului, avertizează un nutriţionist britanic în jurnalul online BMJ Nutrition, Prevention & Health, citat de Science Daily.

Pentru a înrăutăţi lucrurile, guvernul britanic nu a reuşit să recomande sau să monitorizeze nivelurile dietetice ale acestui nutrient – colina (amină care face parte din complexul vitaminei B-nr) - găsit predominant în alimentele de origine animală, spune dr. Emma Derbyshire, de la „Nutritional Insight”, o firmă de consultanţă specializată în nutriţie şi ştiinţe biomedicale.

Colina este un nutrient esenţial, dar cantitatea produsă de ficat nu este suficientă pentru a satisface cerinţele organismului uman. Colina este esenţială pentru sănătatea creierului, în special în timpul dezvoltării fetale. De asemenea, influenţează funcţia hepatică, scrie Derbyshire.

Unde găsim colina


 

Sursele primare de colină se găsesc în carnea de vită, ouă, produse lactate, peşte şi pui, cu niveluri mult mai mici găsite în nuci, fasole şi legume crucifere, cum ar fi broccoli.

În 1998, recunoscând importanţa colinei, Institutul de Medicină din SUA a recomandat aporturi zilnice minime. Acestea variază de la 425 mg / zi pentru femei la 550 mg / zi pentru bărbaţi şi 450 mg / zi şi 550 mg / zi pentru femeile însărcinate şi care alăptează, datorită rolului esenţial pe care îl are nutrientul în dezvoltarea fătului.

În 2016, Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentelor a publicat cerinţe zilnice similare. Cu toate acestea, sondajele naţionale dietetice în America de Nord, Australia şi Europa arată că, în medie, consumul obişnuit de colină este insuficient.

„Acest lucru este ... îngrijorător având în vedere tendinţele actuale de reducere a consumului de carne şi dietele bazate pe plante", spune dr. Derbyshire.

Specialista laudă primul raport (EAT-Lancet) pentru elaborarea unui plan alimentar sănătos bazat pe promovarea sustenabilităţii mediului, dar sugerează că aporturile restricţionate de lapte integral, ouă şi proteine animale pe care le recomandă ar putea afecta aportul de colină.

Colina, exclusă din ghidurile alimentare



Derbyshire nu înţelege de ce colina nu este prezentată în recomandarea dietetică transmisă de autorităţile din Marea Britanie sau în datele naţionale de monitorizare a populaţiei.

„Având în vedere rolurile fiziologice importante ale colinei este discutabil de ce a fost trecută cu vederea atât de mult timp în Marea Britanie”, scrie ea. „Colina este în prezent exclusă din bazele de date privind compoziţia alimentelor din Marea Britanie, din sondajele dietetice majore şi din ghidurile alimentare", adaugă ea. S-ar putea să fie momentul pentru ca Comitetul consultativ ştiinţific independent pentru nutriţie al guvernului britanic să schimbe acest aspect, sugerează ea, în special având în vedere dovezile din ce în ce mai importante cu privire la importanţa colinei pentru sănătatea umană şi a preocupărilor tot mai mari cu privire la sustenabilitatea producţiei alimentare a planetei.

„Trebuie să se facă mai multe pentru educarea profesioniştilor din domeniul sănătăţii şi a consumatorilor despre importanţa unei diete bogate în colină şi cum se poate realiza acest lucru”, scrie ea.

„Dacă colina nu este obţinută în nivelurile necesare din surse dietetice per se, atunci vor fi necesare strategii de suplimentare, în special în ceea ce priveşte etapele cheie ale ciclului de viaţă, cum ar fi sarcina, când aporturile de colină sunt esenţiale pentru dezvoltarea sugarului”, concluzionează ea.

Citeşte şi


Cum poţi să previi obezitatea fără a-ţi schimba major dieta. Descoperirile făcute de cercetători în legătură cu postul

Sindromul metabolic, „bomba cu ceas“ care afecteză 25 la sută din populaţia lumii. De ce nu este diagnosticat în România

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite