Primar PSD exclus din partid după ce a refuzat să achite o factură de 25.000 de lei emisă de un consilier judeţean PSD

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Avocatul Vladimir Mătuşan, care face parte din conducerea PSD Cluj, a trimis o factură de 25.000 de lei primarului PSD din comuna Baciu. FOTO: Arhiva personală
Avocatul Vladimir Mătuşan, care face parte din conducerea PSD Cluj, a trimis o factură de 25.000 de lei primarului PSD din comuna Baciu. FOTO: Arhiva personală

25.000 de lei a facturat avocatul Vladimir Mătuşan, consilier judeţean şi membru în Biroul permanent judeţean al PSD Cluj, pentru redactarea a două hotărâri de consiliu local. Primarul social-democrat al comunei clujene Baciu, Janos Balazs, a fost exclus din PSD la o zi după ce a declarat public că refuză să plătească, deoarece avocatul „nu a făcut nimic”.

Primarul interimar al comunei Baciu, János Balázs, a fost exclus, joi, din PSD, la o zi după ce a declarat pentru o publicaţie clujeană că nu va achita factura de 25.000 de lei emisă de avocatul Vladimir Mătuşan, consilier judeţean şi membru în conducerea judeţeană a partidului, pe motiv că acesta „nu a făcut nimic”.
 

Decizia a fost luată de Biroul Organizaţiei locale PSD Baciu, care a invocat articolul 30 alin 6 şi 7 din Statutul PSD, în care se vorbeşte despre obligaţiile membrilor Partidului Social Democrat. 


Art. 30 alin. 6: 

„Să nu exprime în public, în numele partidului, păreri care contravin politicii şi strategiei partidului sau hotărârilor sale”
 

Art.30 alin. 7: 

„să respecte disciplina de partid şi caracterul confidenţial al unor documente sau informaţii de partid;”


A existat o legătură între refuzul primarului János Balázs de a plăti onorariul cerul de avocatul care face parte din conducerea judeţeană a PSD, Vladimir Mătuşan şi excluderea lui din partid?


Primarul nu a dorit să comenteze acest aspect şi ne-a indicat să luăm legătura cu preşedintele PSD Baciu, Ferenţ Leone. Întrebat de ce a fost exclus János Balázs, creându-se astfel posibilitatea ca PSD să piardă conducerea Primăriei din localitate, Ferenţ a susţinut: „a fost exclus pentru că nu a păstrat legătura cu organele de conducere”. Când i s-au cerut mai multe detalii, preşedintele PSD Baciu ne-a recomandat să vorbim cu conducerea judeţeană a partidului: „ei ştiu mai multe”.


Avocatul Vladimir Mătuşan, consilier judeţean şi membru în Biroul permanent judeţean al PSD Cluj, l-a contrazis pe preşedintele PSD Baciu, arătând că decizia a aparţinut organizaţiei locale şi nu celei judeţene: „Nu a fost exclus de organizaţia judeţeană, ci de organizaţia din care face parte”. 

Mătuşan a mai susţinut că este o coincidenţă faptul că la o zi după ce a declarat public că refuză să-i plătească onorariul, primarul din Baciu a fost exclus din filială: „Nu cred că există o legătură între excluderea primarului şi faptul că a refuzat să-mi plătească onorariul.”

Deputat PSD: „cred că procurorii de la DNA Cluj ar trebui să arunce o privire pe această situaţie”  

Deputatul PSD Horia Nasra a susţinut pentru Adevărul: „Nu înţeleg motivele pentru care a fost exclus primarul din Baciu, dar dacă a fost exclus în urma articolului din Actual de Cluj, cred că procurorii de la DNA Cluj ar trebui să arunce o privire pe această situaţie. Mi se pare dubios ca la fix o zi după acel articol să fie luată această decizie”.  Deputatul susţine că din ce a citit în presă au fost invocate aliniatele 6 şi 7 din Statutul PSD, care se referă la „obligaţia de a respecta disciplina de partid şi caracterul confidenţial al documentelor şi informaţiilor de partid. Problema este că aici vorbim despre contracte publice care nu au legătură cu PSD. Cu această ocazie solicit conducerii naţionale să analizeze această speţă şi să o rezolve de îndată”.

Nasra a mai susţinut că „în ultimele 24 de ore, cei 3 intruşi cocoţaţi nestatutar în fruntea organizaţiei PSD Cluj au reuşit să distrugă o munca de 10 ani a colegilor din PSD Cluj, nereuşind să înţeleagă realităţile comunei Baciu şi ale organizaţiei PSD Baciu, practic provocând pierderea primăriei de către PSD”. El a mai precizat că statutul PSD prevede că doar CEX-ul poate exclude un membru din partid, astfel excluderea primarului din Baciu ar fi nestatutară. 

cluj contract matusan. foto actual de cluj

 

Fotografia contractului încheiat între Mătuşan şi Primăria Baciu publicată de Actual de Cluj. 

Problemă de partid, rezolvată cu bani ai comunei 


 

 Scandalul a pornit după ce publicaţia Actual de Cluj a publicat o fotografie a unui contract încheiat în 21 octombrie între Primăria Baciu şi avocatul Vladimir Mătuşan.
 

Obiectul contractului este acordarea de consultanţă juridică pentru pregătirea şedinţei de Consiliu local al comunei din 24 octombrie precum şi a şedinţei comisiilor de specialitate, cu privire la două proiecte de hotărâre care vizau înlocuirea viceprimarului localităţii.

Localitatea Baciu a rămas fără primar din primăvara acestui an după ce Florin Mureşan a fost declarat incompatibil. Atribuţiile lui au fost preluate de colegul său de partid, viceprimarul în funcţie, Janos Balazs. A rămas astfel vacant un post de viceprimar lăsat de Janos, explică Actual de Cluj. PNL a reuşit să-şi impună omul pe post cu ajutorul unui social-democrat care a „trădat”. Trădătorul a fost apoi forţat să demisioneze şi PSD Baciu încearcă din august să-şi repună un viceprimar de la partid. În această problemă ar fi avut nevoie social-democraţii din PSD Baciu, nu Primăria Baciu, de ajutorul lui Mătuşan. Înlocuirea unui viceprimar PNL cu unul din partea PSD nu intră în atribuţiile aparatului administrativ al unei Primării.  

„A facturat 25.000 de lei pentru nimic”  

Actual de Cluj a relatat că, practic, primarul comunei a semnat contractul de consultanţă juridică fără să fi urmat vreo procedură administrativă. Janos Balazs a declarat pentru publicaţia amintită:

El, Mătuşan a venit singur, pur şi simplu, şi s-a oferit să reprezinte Primăria, că avem aici situaţia aceasta de desemnare a consilierului cu atribuţii de viceprimar. Domnul Mătuşan s-a angajat că va elabora o documentaţie, că va scrie nişte proiecte de Hotărâre, dar nu a scris nimic. Chiar dacă eu am semnat contractul, nu am de ce să plătesc. Pentru că el oricum nu a respectat ce scrie în contract. Poate să ceară cât vrea el, eu nu am cum să plătesc”, a spus Janos Balazs.

Consilierii PNL din Baciu au povestit pentru Actual de Cluj: „Noi l-am întrebat pe Mătuşan dacă a venit în şedinţă în  calitate de consilier judeţean, pentru că şedinţele sunt publice, şi avea tot dreptul să fie acolo în această calitate. Surpriza a fost când a răspuns că n-a venit în calitate de consilier judeţean, ci în calitate de avocat, pentru că are încheiat un contract cu Primăria. Noi nu ştiam lucrul acesta şi chiar i-am citit paragraful din lege care spunea în ce condiţii poate fi angajată consultanţa juridică de către Primărie, dar nu cred că i-a păsat foarte mult”. 
 

Şedinţa a fost suspendată deoarece proiectele de hotărâre nu puteau fi introduse pe ordinea de zi. „La câteva zile distanţă, a venit şi factura pentru Primărie. Suma solicitată de Mătuşan pentru că s-a deplasat la Primăria din Baciu, 25.000 de lei”, conchide Actual de Cluj. 

Mătuşan: „am contract cu Primăria Baciu, dar este confidenţial”

Vladimir Mătuşan a susţinut, pentru „Adevărul” că are contract de consultanţă juridică cu Primăria Baciu, dar a refuzat să precizeze dacă a taxat Primăria cu 25.000 de lei pentru redactarea a două hotărâri de Consiliu local care nu au fost dezbătute.
 

„Nu am verificat bine fotografia din Actual de Cluj, nu ştiu dacă este contractul pe care l-am încheiat cu Primăria Baciu. Din punctul meu de vedere, orice contract de asistenţă juridică nu poate fi dezvăluit decât cu acordul părţilor. Există un contract semnat de mine cu Primăria Baciu. Clauzele şi tot sunt confidenţiale. Puteţi să faceţi cerere pe baza 544 şi să solicitaţi primăriei.”

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite