Postul de dopamină: de ce profesioniştii din Silicon Valley se abţin de la mâncare, TV, sex, muzică, sport şi contact vizual

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un nou trend a izbucnit printre profesioniştii înaltei tehnologii din Silicon Valley: abţinerea de la orice ne produce plăcere  şi care a devenit  drogul nostru zilnic, pe o perioadă de 24 de ore, pentru a dezobişnui organismul de dopamină, relatează The Independent.

Postirea de la dopamină este necesară întrucât în fiecare zi suntem suprastimulaţi (de informaţie, posibilitatea de a alege aproape orice mâncare, conţinut etc.) ceea ce ne scade capacitatea de reglare emoţională.

Aceasta este părerea fondatorilor start-up-ului SleepWell, mileniali care muncesc în Silicon Valley. Ei vorbesc despre necesitatea de a posti de la „orice” care ne-ar putea face dependenţi de dopamina eliberată de plăcerea obţinută din activităţi preferate, inclusiv munca.

„Se prea poate să avem la dispoziţie prea multe surse de plăcere”, a explicat psihologul Cameron Sepah, profesor la Universitatea California, şi de aceea să avem nevoie de un post de dopamină: reducerea comportamentelor care „declanşează eliberarea unor cantităţi mari de dopamină” permite „creierului nostru să se refacă, să se reseteze”.

„Ca să-ţi dai seama de la ce trebuie să te abţii, caută acele lucruri problematice sau care îţi produc foarte multă plăcere, lucruri de la care ţi-ar fi folos să iei o pauză”, scrie acesta.

Totuşi, cum excesele sunt la ordinea zilei în ziua de azi, unii oameni au început să pună în practică o variantă extremă a postului de dopamină – pentru 24 de ore aceştia se rup de orice le produce plăcere în mod obişnuit.

Cofondatorul SleepWell, James Sinka, spune că excesul de dopamină obţinut prin prea multe plăceri zilnice ne determină „să vrem mereu şi mai mult”, astfel că sfârşim prin a pierde din intensitatea plăcerii resimţite iniţial.

Iniţiatorii proiectului se abţin de la mâncare, tehnologie, muzică, sport, sex, atingerea pentru orice motiv a altei fiinţe umane, muncă, contact vizual şi comunicare. 

Ei se limitează la a face cele mai simple lucruri: uşoare întinderi ale corpului sau răsfoirea paginilor unei cărţi cu poze.

„Când ţin un post autentic de dopamină, renunţ complet la trei clase de stimuli, comportamentali, de mediu şi biochimici, timp de 24 de ore. Ele includ (la nivel de comportament) munca, exerciţiile fizice, orice treburi prin casă, apoi (la nivel de mediu) cititul, uitatul la TV, telefoanele, mesajele, muzica şi (la nivel biochimic) caloriile, medicamente/droguri, alcool şi stimulantele precum cafea, ceai.

În schimb stau tăcut, meditez, reflectez, scriu in jurnal, mă plimb, aţipesc...Când  nu mai sunt constant bombardat de stimuli pot să văd din nou imaginea de ansamblu. Mă simt împrospătat”, scrie James Sinka pe site-ul său SleepWeel. 

După post vine şi răsplata de plăcere recâştigată: sarcinile zilnic redevin „interesante şi distractive”, iar muncă începe din nou să ofere satisfacţie, susţine Sinka.

Experţii însă sunt reticenţi faţă de ideea că activităţile zilnice ale oamenilor provoacă adicţie.

Potrivit cercetătorului în neuroştiinţe Jaime Castrellon, care a scris despre impactul dopaminei  asupra capacităţii de apreciere valorică şi autocontrol, a te bucura de activităţi plăcute ale rutinei zilnice nu are puterea unui drog.

„Implicarea în felurite activităţi zilnice face parte din normalitate şi nu trebuie comparată cu adicţiile comportamentale sau faţă de substanţe”, a declarat Castrellon.

„Nivelurile ridicate de dopamină se asociază în general cu sentimente pozitive precum entuziasmul şi dorinţa de implicare în activităţi plăcute. Mai departe acestea susţin învăţarea din ce am obţinut bun în trecut ca urmare a deciziilor noastre, întărindu-ne motivaţia de a obţine şi altele în viitor”, a spus specialistul.

Acesta este de părere că „abstinenţa temporară poate să nu aibă nici un efect asupra nivelurilor de dopamină”, mai ales dacă postul are loc acasă unde sunt peste tot triggeri ai dopaminei; întrucât şi dacă nu te uiţi la programe preferate tot există dispozitivul asociat cu ele care are acelaşi efect la un anumit nivel.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite