„Autostrada“ subterană a lui Ştefan cel Mare. Misteriosa reţea de tuneluri medievale de sub Botoşani, stabilită cu precizie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primăria Botoşani investeşte din fonduri transfrontaliere peste 500.000 de euro pentru scanarea misterioaselor catacombe care se întind pe o lungime de câţiva kilometri sub infrastructura oraşului. Sunt tuneluri medievale care ar fi făcut legătura dintre centrul economic al oraşului şi Mănăstirea Popăuţi.

Catacombele de sub municipiul Botoşani reprezintă unele dintre cele mai misterioase vestigii medievale din nordul Moldovei. Se presupune că se întind pe kilometri întregi şi că fac legătura dintre diferite zone ale oraşului cu mănăstirea Popăuţi, o ctitorie a lui Ştefan cel Mare de la finele secolului al XV-lea, situată la marginea oraşului şi împrejmuită cu ziduri. 

Pentru a vedea pe ce suprafaţă se întind şi unde duc aceste tuneluri, Primăria Botoşani a comandat o scanare profesională şi totodată o cercetare amănunţită a catacombelor. Acestea vor fi puse în valoare din punct de vedere turistic.

Catacombele bântuite care au băgat în sperieţi muncitorii

Reţeaua de tuneluri a fost descoperită în anii comunismului, atunci când s-au dărâmat casele din cartierele vechiului târg al Botoşaniului pentru a fi construite blocuri muncitoreşti. Muncitorii din aceea perioadă au împrăştiat cele mai multe legende privind aceste tuneluri. Săpând fundaţia blocurilor au dat peste o reţea întunecată de catacombe asemeni unui labirint. Mulţi dintre ei s-au speriat, zgomotul curenţilor de aer care trecea prin ele i-a făcut să creadă că sunt bântuite. Au aruncat uneltele şi au fugit fiind cu greu convinşi să se întoarcă. Cele mai multe catacombe au fost descoperite în zona Centrului Istoric al oraşului, zonă comercială încă din evul mediu şi inima vechiului târg medieval. Din acel moment au fost abandonate şi astupate. 

O reţea misterioasă de tuneluri

Din loc în loc, acest tuneluri vechi îşi fac simţită prezenţa. În repetate rânduri asfaltul cedează inclusiv în zone precum Împărat Traian sau chiar Bucovina, scoţând la iveală beciuri sau tuneluri adânci cu arcade din cărămidă. Existenţa lor este atestată de numeroase intrări, astăzi astupate, dar nimeni nu ştie cât de vechi sunt şi mai ales pe ce suprafaţă se întind. Au fost vehiculate numeroase ipoteze. Unii spun că ar fi din timpul invaziilor tătărăşti, secolul al XIII-lea, târgul Botoşaniului având o vechime considerabilă.

Oamenii ar fi săpat acele tuneluri pentru a ieşi în siguranţă departe de hoardele care atacau târgul. Alţii sunt de părere că ar fi fost făcute în timpul lui Ştefan cel Mare, tot pentru a scăpa localnicii de tătari. Tunelurile ar pleca din Centrul Istoric şi s-ar opri în curtea mănăstirii Popăuţi, singurul loc fortificat din zonă. Aceste tuneluri ar fi fost atât de late încât oamenii ar fi putut fugi şi ascunde vite, provizii. Sunt şi cei care spun că ar fi de fapt beciuri interconectate de secol XVII. 

Proiect de 500.000 de euro pentru catacombe

Primăria Botoşani, pentru a pune în valoare acest obiectiv, a realizat un parteneriat cu o primărie din Ucraina, din oraşul Ivano Frankivsk. Este un  parteneriat transfrontalier cu fonduri europene. Valoarea proiectului comun este de aproape 1 milion de euro, dar Primăria Botoşani va primi 500.000 de euro. Cu aceste fonduri, vor fi scanate toate tunelurile din oraş, pentru a se vede exact unde duc, ce suprafaţă ocupă şi mai ales cum pot fi valorificate turistic.

”Pentru prima dată, cu mijloace moderne, vom face o scanare a beciurilor din zona centrală. Nu ştiam niciodată ce se întâmplă cu ele, câte sunt, unde sunt. Ulterior să le punem în valoare şi la mai toate proiectele noastre ulterioare sigur vom şti cum să procedăm în momentul în care se va dori să fie ample investiţii, mai ales în zona centrală”, a precizat primarul Cătălin Flutur. Totodată în aceeaşi sumă intră şi realizarea unui muzeu multimedia a diversităţii etnice a Botoşaniului.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Cine sunt episcopii greco-catolici care ar putea fi beatificaţi de Papa Francisc. Cum a intrat biserica cu două milioane de credincioşi în catacombe

FOTO Misterioasele catacombe de sub Galaţi şi Brăila. Ce spun istoricii despre oraşele subterane construite în sute de ani, dar acum ruinate

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite