Revolta unui medic disperat de reacţia autorităţilor în epidemia de coronavirus: „Explică-le oamenilor ce trebuie să facă!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cetăţenii ar trebui să ştie să nu se prezinte în Urgenţe dacă suspectează că au contractat coronavirus
Cetăţenii ar trebui să ştie să nu se prezinte în Urgenţe dacă suspectează că au contractat coronavirus

Un medic din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina a reacţionat, revoltat de faptul că autorităţile nu comunică pe tema celei mai noi ameninţări, noul coronavirus COVID-19, iar cetăţenii care se întorc în România din zonele de risc sunt debusolaţi.

După ce dezorganizarea totală de pe aeroporturile din ţară şi-a spus cuvântul, românii care vin din zonele în care evoluează COVID 19 declarându-se uimiţi de modul cum au fost primiţi şi de măsurile de prevenţie aproape inexistente, un medic de la spitalul din Slatina a hotărât să tragă un semnal de alarmă, avertizând că suntem total nepregătiţi pentru ce cu siguranţă va veni.

„N-ai cum să opreşti virusul să intre-n ţară“, spune medicul Cătălin Dudu, preşedintele Sindicatului Camera Federativă a Medicilor din SJU Slatina, însă acesta cere comunicare din partea autorităţilor, fiind deja verificat faptul că sunt puţini cetăţenii care ştiu cu adevărat ce au de făcut pentru a se proteja, pe ei şi pe cei din jur, în schimb sunt mulţi cei care nici măcar nu conştientizează riscul.

„Avem proceduri, nu asta e problema, noi în spital ştim ce avem de făcut. Problema care mă deranjează pe mine este că nu se face nimic în sens general, nu se informează oamenii, nu se discută cu oamenii care vin din ţările afectate. Lasă formularul, sau completează-l şi pe ăla, dar bagă-i într-o cameră şi explică-le ce trebuie să facă!“, a declarat medicul.

„Ce faci cu cel care a venit cu maşina personală sau cu taxi şi stă în UPU?“

Desi niciuna dintre suspiciunile de până acum înregistrate pe teritoriul României nu s-a confirmat, noul coronavirus va afecta, mai devreme sau mai târziu, şi ţara noastră, a avertizat medicul, de aceea populaţia trebuie să ştie foarte bine ce are de făcut. Din păcate, cetăţenii care vin din state deja afectate au primit foarte puţine informaţii sau deloc de la autorităţi.

„Spitalele ştiu ce să facă, e protocolul clar, îl iei şi îl duci. Problema este ce faci cu cel care a venit cu maşină personală sau cu taxi, a venit în UPU şi s-a oprit în Triaj. Oamenii din triaj ştiu să bage acel pacient înainte, dacă spune. Dacă stă o jumătate de oră în Triaj însă, eu s-ar putea să am o problemă. Îl izolezi, avem unde în spital, dar problema e în prespital.

Trebuie să fim raţionali. N-ai cum să opreşti virusul să intre-n ţara, asta e o tâmpenie. Problema este că trebuie să înţeleagă toţi care sunt riscurile şi ce trebuie să facă, nu la primul semn de răceală să vii în spital. Că sunt vreo 2.000 de oameni aici care tuşesc. Şi dacă au virus? În mare parte o să fie gripă obişnuită, care e peste tot, or să fie şi cazuri de coronavirus, dar n-or să fie toate şi nu sunt toate grave. Nu mori de la el, nu e Ebola. Oamenii trebuie să ştie, dar de unde să ştie? De pe Facebook? De la jurnalişti? Ministerul Sănătăţii ar trebui să comunice cu oamenii mult mai bine pe tema asta şi ar trebui să le spună. M-aş fi bucurat să văd zilele astea afişe în aeroporturi, în autogări, în spitale, lista localităţilor cu risc“, a mai spus medicul.

„Bagi în carantină toţi oamenii care au venit în ţară?“

Lipsa de comunicare a autorităţilor este cea care generează, încet-încet, o adevărată isterie în rândul populaţiei. Sunt cetăţeni care vin din zonele de risc şi intră în ţară prin vămile terestre, mulţi dintre aceştia nefiind controlaţi. Aceştia ar trebui să ştie pe de o parte ce responsabilităţi au, iar pe de alta, căror riscuri se expun şi îi expun pe cei dragi lor nerespectând anumite reguli. Toate acestea ar trebui comunicate instituţional, spune medicul Cătălin Dudu. 

„Oamenii poate nu ştiu că localitatea de unde vin ei este sau nu pe lista de risc. Sau poate ştiu, dar nu declară. Să li se explice de ce trebuie să declare. Să se stea de vorbă cu ei atunci când ajung în ţară, să li se explice riscurile la care îşi expun rudele, în primul rând, şi să le explice ce trebuie să facă în continuare: să se spele pe mâini, să nu pună mâna la gură, să poarte mască dacă sunt răciţi, să stea acasă la primele semne, dacă nu sunt grave, ba chiar dacă sunt grave să stea acasă şi să sune la salvare... Dar să declare. Să sune la Urgenţă, nu să vină în UPU. Lucrurile astea trebuie să le spună cineva, şi m-aşteptam să le spună Ministerul Sănătăţii, să vină cu o campanie de informare, cum sunt clipurile acelea de interes public. Asta îmi doresc să văd, nu să spui că am făcut carantină. Păi, unde-i bagi în carantină, bagi toţi oamenii care au venit în ţară? Nici nu poţi să faci o carantină adevărată. Sunt 180 în avion şi trei au fost în zona de risc. Îi bagi pe toţi cei 180 în acelaşi loc? Îi pui pe cei trei separat? Îi pui pe fiecare separat, că poate unul  dintre ei are?! E complicat să faci asta, nu sunt infecţionist, dar gândesc că e aproape imposibil“, a mai comentat dr. Dudu, explicând de asemenea că, desi noul coronavirus poate fi „dus pe picioare“ de o persoană cu o bună imunitate, îi poate fi fatal unui bolnav cronic, de aceea populaţia ar trebui să cunoască toate riscurile.

„Cei care au venit din zonele de risc s-au simţit cumva nebăgaţi în seamă. De acord cu formularul, dar explică-i ce să facă atunci când ajunge acasă, explică-i să-nţeleagă. Nu e dator să se uite pe Internet. Să le explicăm că nu e atât de grav, că e o răceală normală, să le explicăm că nu trebuie să intre în contact cu bolnavii cronici acasă, foarte important. Mă duc să-mi văd bunica, dar e bolnavă, sărăcuţa, cu o grămadă de boli, cu inima, cu diabet, cu… Eu sunt sănătos, chiar dacă fac boala, poate o duc pe picioare. Ea s-ar putea să fie afectată. Să se ştie lucrurile astea.E un pericol real, pe care trebuie să-l manageriem. Nu-l putem îndepărta, nu-l putem nega, trebuie să-l manageriem. Cât mai aşteptăm?!“, a mai spus dr. Dudu.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite