Metoda de numărare a morţilor COVID-19, între lipsa de empatie şi încălcarea regulilor OMS

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bilanţul oficial din România al deceselor COVID-19 nu reflectă cu acurateţe realitatea, întrucât multe dintre persoanele cu comorbidităţi, diagnosticate ca infectate cu virusul SARS-CoV-2, erau deja într-o stare gravă din cauza bolilor cronice de care sufereau. Cel puţin asta susţine secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii, Horaţiu Moldovan, declaraţie dur criticată de sociologi.

Sunt raportate multe decese la pacienţi care mor din altă cauză. Urmărim în fiecare zi decesele, punctual, caz cu caz, şi 80% sunt pacienţi care au comorbidităţi, care ar fi murit oricum, care au un cancer terminal... Fenomenul morţii este un fenomen complex din punct de vedere medical. E o întreagă ştiinţă care se ocupă de chestia asta, se numeşte tanatologie. În momentul trecerii în nefiinţă sau, mă rog, la instalarea suferinţei terminale, pacientul dezvoltă multiple complicaţii - se infectează, îşi pierde imunitatea şi, până la urmă, într-o epidemie de COVID, ia şi COVID. Dar el moare de insuficienţă cardiacă terminală, moare de cancer cu boală metastatică avansată, moare de ciroză hepatică, se asociază cu vârste extreme, de 90 şi ceva de ani, şi aşa mai departe. Are test pozitiv, e infectat cu COVID, e raportat ca COVID, asta nu înseamnă că a murit din cauza asta. Incidenţa acestor pacienţi este relativ importantă, deci, după părerea mea, fără să fim în posesia unor date statistice precise, sunt foarte mulţi pacienţi despre care nu putem spune că au murit din cauza infecţiei cu COVID”, a declarat dr. Horaţiu Moldovan.

Oficialul spune că, în acest moment, o refacere a bilanţului „este dificil de realizat în detaliu pentru că este este o problemă mai specială din punct de vedere medical”. Totuşi, Moldovan anunţă că ia în calcul ca DSP-urile din ţară să împartă cele peste 800 de decese raportate până acum şi să facă o statistică separată a deceselor din alte cauze decât cele cauzate exclusiv de COVID-19, însă acest lucru este deocamdată la nivel de discuţii. Horaţiu Moldovan a dat şi exemplul Germaniei, care, după părerea lui, ar raporta la bilanţul deceselor doar persoanele care au încetat din viaţă exclusiv ca urmare a COVID-19, şi de aici „performanţa” ei în statistici, din care se vede că în ciuda numărului mare de cazuri de infecţii înregistrate, spre deosebire de alte ţări, are puţine decese. 

Metoda spartană

Sociologul Gelu Duminică susţine că declaraţia secretarului de stat Horaţiu  Moldovan arată cât de puţin empatică este o parte din societatea românească. „Păi, pe principiul domnului Moldovan, ar trebui ca pe bătrâni şi pe bolnavi să-i aruncăm în groapă. Fix ca spartanii. Exagerând, pe această logică, după un accident de circulaţie, dacă victima este un bătrân sau un bolnav cronic, nu mai facem dosar penal pentru că nu a murit în accident, ci în urma bolii sau vârstei”, spune Gelu Duminică.

Pe principiul domnului Moldovan, ar trebui ca pe bătrâni şi pe bolnavi să-i aruncăm în groapă. Fix ca spartanii. Gelu Duminică  sociolog

Sociologul susţine că, din păcate, o astfel de logică este adoptată şi de o mare parte a societăţii româneşti. „Nu avem o cultură bazată pe solidaritate care să se ghideze pe principiul «Fiecare individ contează». Formal, susţinem că toţi suntem egali, dar în realitate există indivizi care se cred «mai egali», mai şmecheri în comparaţie cu ceilalţi”, a precizat Gelu Duminică. 

OMS impune regulile

La rândul lui, sociologul Mircea Kivu atrage atenţia că modelul de numărare a victimelor COVID-19 din România respectă cerinţele Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS). „În definiţia de caz dată de OMS scrie negru pe alb că la decesul unui pacient care a avut o boală cronică, fie ea şi în fază terminală, şi care a fost şi infectat cu noul coronavirus, la cauza morţi se trece COVID-19. Asta din punct de vedere legal. Din punct de vedere moral, putem spune că respectivul bolnav în fază terminală poate mai avea o zi de trăit şi pe aia i-a luat-o COVID-19. Apoi, pot întreba dacă autorităţile ştiu cu exactitate câţi români au decedat la domiciliu de COVID-19 şi nimeni nu i-a diagnosticat cu respectiva boală? Nu cred că au răspuns. Revenind, este un model de calcul al OMS valabil pentru toată lumea”, a subliat Mircea Kivu.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite