FOTO Explozie de culori în Retezat. Au înflorit o mulţime de plante sălbatice rare din masiv

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Claudia Danău, biolog ANPR.
FOTO: Claudia Danău, biolog ANPR.

Explozie de culori în Parcul Naţional Retezat. În această perioadă au înflorit o mulţime de plante sălbatice rare din masiv.

O treime din cele aproape 3.500 de specii de plante superioare cunoscute în România cresc pe teritoriul Parcului Naţional Retezat.

GALERIE FOTO

În această perioadă, cei care urcă pe traseele montane sunt întâmpinaţi de privelişti pline de culoare. Sunt zilele în care florile sălbatice ale Retezatului înfloresc.

„Retezatul este renumit prin diversitatea sa floristică, adăpostind 1.190 specii de plante superioare autohtone. În Parcul Naţional Retezat întâlnim opt din cele 15 specii de plante declarate Monumente ale Naturii în România. Existenţa aici a mai bine de o treime din flora vasculară a României este unul dintre motivele principale pentru care Retezatul a fost declarat Parc Naţional. În această perioadă ne bucurăm de frumuseţea Retezatului înflorit. Nu rupeţi plante în Parcul Naţional Retezat”, au informat reprezentanţii Parcului Naţional Retezat, pe pagina de Facebook.

retezat foto claudia danau



Parcul Naţional Retezat, unul dintre cele 22 de parcuri naţionale şi naturale administrate de Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva, este situat în sud-vestul ţării, în judeţul Hunedoara. Parcul are o suprafaţă de 38.047 de hectare, din care 19.988 hectare sunt păduri, 9.893 de hectare din acestea fiind în zone de protecţie strictă sau integrală. Aici trăiesc 108 specii de păsări şi pot fi găsite 1.190 de specii de plante, din care 90 sunt specii endemice. Parcul Naţional Retezat asigură un echilibru al faunei şi toate condiţiile de hrană, linişte şi adăpost pentru numeroase specii, precum ursul, lupul sau râsul, capra neagră, cerbul, căprioara sau mistreţul. Pe raza parcului sunt 80 de lacuri şi tăuturi, inclusiv Lacul Bucura, cel mai întins lac glaciar din ţară, şi Lacul Zănoaga, cel mai adânc lac glaciar din România.

retezat foto claudia danau


Fotografii: Claudia Danău, biolog ANPR.

image

Mai puteţi citi şi:

VIDEO Cabana Cheile Buţii de la poalele Retezatului Mic a fost mistuită de flăcări. Era cea mai veche din zonă

VIDEO Barajul Gura Apelor, invadat de turişti pe un drum de coşmar. Cum arată „perla de azur” din Retezat

FOTO Cele 7 minuni din Munţii Retezat. Poveştile lacurilor magice unde se scaldă legende cu prinţi şi uriaşi

Godeanu, „muntele sfânt al dacilor”, va fi reîmpădurit. Catastrofe i-au afectat în anii trecuţi 70 de hectare de pădure

Marea retrocedare a Retezatului: şapte ani de procese cu urmaşii baronilor Kendeffy, pentru 15.000 de hectare de pădure şi păşune

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite