Care sunt zonele roşii cu COVID-19 ce riscă intrarea în carantină

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bucureştiul şi zece judeţe din ţară, în topul infectărilor cu noul coronavirus Imagine: Covid19.geospatial.org
Bucureştiul şi zece judeţe din ţară, în topul infectărilor cu noul coronavirus Imagine: Covid19.geospatial.org

România a ajuns să aibă circa 700 de noi infectări pe zi, de la puţin peste 100, câte erau la începutul perioadei de „relaxare”, în 15 mai. În Capitală şi în alte zece judeţe se manifestă cele mai numeroase infectări cu noul coronavirus, astfel că ele ar putea fi primele vizate de eventuale măsuri mai drastice prevăzute de Legea carantinei şi a izolării care intră astăzi în vigoare.

Autorităţile ar putea impune mai curând decât ne aşteptam măsuri de restricţie „zonale sau regionale” acolo unde se va constata o creştere alarmantă a numărului de infectări cu SARS-CoV-2. Mai exact, zonele unde numărul cazurilor creşte periculos de mult ar putea fi pur şi simplu închise, aşa cum s-a procedat în perioada stării de alertă cu municipiul Suceava, de exemplu. Anunţul a fost făcut de şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, ieri, cu doar o zi înainte de intrarea în vigoare a Legii carantinei şi a izolării.

Potrivit ultimelor date ale oficialităţilor, bilanţul total al persoanelor confirmate în România cu noul coronavirus a ajuns, ieri, la 38.139 de cazuri, după ce în ultimele 24 de ore fuseseră confirmate alte 681 de noi îmbolnăviri. În acelaşi timp sunt înregistrate 2.038 de decese, iar 25.213 de persoane s-au vindecat.

„Aceste cazuri cresc deja cu câteva sute pe zi. Numărul vindecaţilor este mai mic decât numărul celor care se îmbolnăvesc şi înseamnă că avem o creştere continuă a numărului cazurilor active. Dacă populaţia nu respectă măsurile minime care sunt recomandate – mască, distanţare –, riscul există (...) să vedem că situaţia în România poate să se înrăutăţească în continuare în lipsa măsurilor compensatorii care au fost recomandate sau impuse populaţiei.(…) Este posibil să se ajungă la măsuri regionale, zonale, de restricţie, acolo unde apar zone afectate”, a afirmat Raed Arafat.

Cum arată ultimele date: top 10 zone „roşii”

În cazul în care autorităţile vor înăspri măsurile de protecţie, este de aşteptat ca această decizie să vizeze Capitala şi alte 10 judeţe, unde s-au înregistrat cele mai multe cazuri confirmate de infectare cu noul coronavirus.

Starea de alertă, conform noii OUG 68/2020 şi Legii 55/2020, se declară la nivel local, al municipiului Bucureşti, judeţean sau naţional, atunci când analiza factorilor de risc indică necesitatea amplificării răspunsului la o situaţie de urgenţă, pentru o perioadă limitată de timp, care nu poate fi mai mare de 30 de zile. Potrivit datelor oficiale, în Bucureşti sunt cele mai multe infectări cu SARS-CoV-2, mai exact 4.467. Judeţele „roşii” din ţară, acolo unde se manifestă cele mai multe cazuri confirmate de infectare cu noul coronavirus, sunt: Suceava (4.268), Braşov (2.381), Argeş (2.079), Galaţi (1.626), Vrancea (1.378), Dâmboviţa (1.194), Iaşi (1.139), Prahova (1.126), Botoşani (1.104), Neamţ (1.059).

La acestea se pot adăuga alte nouă judeţe „galbene” din vestul şi centrul ţării, unde numărul de infectări variază între 723 (Bihor) şi 891 (Cluj) de cazuri. De asemenea, în judeţele Gorj, Olt, Ialomiţa şi Buzău se manifestă între 550 şi 990 de cazuri. Pe litoral, în judeţul Constanţa sunt 645 de cazuri confirmate, iar în Tulcea sunt 230.

Cum a surclasat Capitala judeţul Suceava

Evoluţia infectărilor este dinamică, iar virusul se răspândeşte în mod exponenţial, nu aritmetic. Municipiul Bucureşti a depăşit judeţul Suceava în ceea ce priveşte numărul total al cazurilor active de pacienţi care s-au infectat cu noul coronavirus, potrivit datelor Grupului de Comunicare Strategică (GCS). Joi, 16 iulie, numărul cazurilor active din Bucureşti a sărit de 4.000. În Capitală erau 4.096 de cazuri, iar la Suceava – 4.218 cazuri. La doar două zile distanţă, duminică, în Bucureşti au fost raportate 4.360 de cazuri, pe când în Suceava 4.257. Ieri, Bucureştiul avea 4.467 de cazuri active, iar Suceava, 4.268.

Legea carantinei, în vigoare de azi

România a intrat în stare de alertă în data de 15 mai, după ce în precedentele două luni fusese în vigoare starea de urgenţă. Premierul Ludovic Orban a declarat, ieri, că imediat ce intră în vigoare noua Lege a carantinării şi izolării, Guvernul va lua toate măsurile pentru a lupta „eficient” împotriva epidemiei de COVID-19, precizând că astăzi, cel mai probabil, va avea loc o şedinţă a Executivului pe această temă. Legea privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătăţii publice în situaţii de risc epidemiologic şi biologic a fost publicată, sâmbătă, în Monitorul Oficial, după ce a fost promulgată de preşedintele Klaus Iohannis. Legea intră în vigoare astăzi, 21 iulie.

În forma ei finală, legea prevede carantina persoanelor care fie sosesc din zone în care riscul epidemiologic este ridicat, fie au intrat în contact cu cel puţin o persoană confirmată cu o boală infecto-contagioasă.

De asemenea, legea prevede că izolarea persoanelor bolnave sau purtătoare ale „agentului înalt patogen”, dar care nu prezintă simptome, poate fi făcută pentru maximum 48 de ore, însă medicul poate recomanda prelungirea măsurii. „Izolarea se instituie pentru persoanele bolnave cu semne şi simptome sugestive specifice definiţiei de caz, precum şi pentru persoanele purtătoare ale agentului înalt patogen, chiar dacă acestea nu prezintă semne şi simptome sugestive”, se arată în lege.

Cum arată cele mai negre previziuni

Cel mai negru scenariu al unui document intern al Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă arată posibilitatea ca în luna septembrie România să atingă pragul de un milion de cazuri active de COVID-19, cu peste 2.000 de cazuri pe zi, dacă se păstrează indicele actual al distanţării sociale. Studiul mai subliniază că în contextul actual, la 1 august vom avea între 20.000 şi 24.000 de cazuri active şi că s-ar crea condiţiile pentru impunerea din nou a stării de urgenţă.

Raed Arafat a confirmat studiul şi interpretarea lui. „Dacă populaţia nu respectă măsurile minime care sunt recomandate, riscul ca acest studiu să continue în realitate există. Să continue creşterea numărului de cazuri active şi să vedem că situaţia în România se poate înrăutăţi în continuare”, a explicat Raed Arafat.

Ultimele date ale Institutului pentru Măsurători şi Evaluare în domeniul Sănătăţii (IHME) din cadrul Universităţii Washington arată că România ar putea avea peste 10.000 de morţi la 1 noiembrie, dacă se va păstra actualul trend de respectare a măsurilor de protecţie. Numărul deceselor pe zi ar putea să crească – potrivit acestor estimări – de la 26, în ziua de 1 august, la 357 în ziua de 1 noiembrie.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite