Specie de rac din Bihor, subiect de studiu pe banii prinţului moştenitor al Emiratului Abu Dhabi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O specie de rac descoperită recent în Bihor a ajuns subiect de studiu pentru ecologiştii care vor să-l introducă pe lista speciilor protejate din România, cercetarea fiind finanţată dintr-un fond al prinţului moştenitor al Emiratului Abu Dhabi, Mohamed bin Zayed al Nahyan.

Este vorba despre racul bihorean (Austropotamobius bihariensis), un crustaceu suplu, cu o lungime între 6 şi 12 cm, care este studiat în cadrul unui proiect demarat de Centrul pentru Arii Protejate şi Dezvoltare Durabilă (CAPDD) Bihor, ecologiştii vrând să-l introducă pe lista speciilor protejate din România.

"În acest scop, urmează a fi stabilit arealul în care trăieşte racul bihorean şi vor fi realizate hărţile de distribuţie a speciei. Se va face şi o analiză a calităţii habitatului, pentru a putea fi propuse măsuri de conservare, acolo unde acestea se impun.

Vor fi urmărite şi evaluate speciile invazive, care pot afecta existenţa racului bihorean. Şi, nu în ultimul rând, pe baza acestor demersuri ştiinţifice, vor fi realizate materiale şi campanii de informare a factorilor interesaţi", a transmis, printr-un comunicat, Andrei Acs, managerul proiectului. 

Imagine indisponibilă

FOTO: Centrul pentru Arii Protejate şi Dezvoltare Durabilă

Cercetarea demarată acum se face în cadrul unui proiect, "Conservarea racului bihorean", cu o durată de 12 luni şi este finanţat cu 6.500 de dolari de Fondul Mohamed bin Zayed pentru conservarea speciilor (The Mohamed bin Zayed Species Conservation Fund), un fond al prinţului moştenitor al Emiratului Abu Dhabi, Mohamed bin Zayed al Nahyan.

Potrivit lui Acs, racul bihorean a fost descoperit de dr. Lucian Pârvulescu, de la Universitatea de Vest din Timişoara, şi CAPDD Bihor, în urma unor cercetări făcute în ultimul deceniu iar anul trecut, comunitatea ştiinţifică internaţională a confirmat că acest crustaceu este a şasea specie de raci din Europa şi se găseşte numai în râurile de munte din judeţul Bihor.

Imagine indisponibilă

FOTO: Centrul pentru Arii Protejate şi Dezvoltare Durabilă

"Până acum, specialiştii au considerat că racul bihorean este, de fapt, racul de ponoare care, într-adevăr, trăieşte şi el în râurile montane din vestul României.

Timp de mai bine de zece ani, în colaborare cu dr. Lucian Pârvulescu, C.A.P.D.D. Bihor a desfăşurat o serie de studii şi analize ale râurilor şi speciilor de raci din munţii Pădurea Craiului.

În urma acestor demersuri ştiinţifice, specialiştii au concluzionat, fără echivoc, că racul bihorean este o specie aparte", se explică în comunicatul CAPDD.

Potrivit ecologiştilor, racul bihorean este ameninţat, însă, de proliferarea unei alte specii invazive de crustaceu, racul marmorat, Faxonius limosus, originar din America de Nord şi adus în Europa de acvarişti.

Cine este Mohamed bin Zayed al Nahyan

Imagine indisponibilă

Mohamed bin Zayed al Nahyan este prinţul moştenitor al Emiratului Abu Dhabi şi Comandantul Suprem al Forţelor Armate a Emiratelor Arabe Unite, lider al mişcării care luptă împotriva extremismului islamist în Peninsula Arabă.

Cunoscut filantrop şi preocupat de protecţia mediului,  şeicul a contribuit şi la înfiinţarea Agenţiei pentru Mediu - Abu Dhabi, făcând eforturi pentru a proteja specii rare şi pe cale de dispariţie, cum este şoimul, dropia gulerată şi antilopa din Peninsula arabică.

În 2008, şeicul a lansat un proiect ambiţios, finanţat cu 15 miliarde de dolari: realizarea primului oraş sustenabil din lume, 100% ecologic, Masdar. 

Proiectul nu şi-a atins ţinta, obiectivul de a atinge un stil de viaţă 100% ecologic fiind abandonat abandonat pe parcurs, însă managerii proiectului susţin că, şi în cazul în care  îşi vor atinge ţelul în proporţie de 50%, Masdar va fi o parte dintr-un proces evolutiv.

Citiţi şi: 

Curtea de Apel Oradea a oprit definitiv exploatarea de aur de la Certej. Ar fi ras peste 180 de hectare de păduri, în locul cumplitei tragedii din anii '70

Stejari seculari din pădurea Bârnova, puşi la pământ. Biolog: „Au aşteptat să crească pădurea ca s-o exploateze“

Oradea



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite