Erdogan va anunţa mâine începerea „unei noi ere“: au fost descoperite rezerve importante de gaze naturale (posibil şi petrol) în Marea Neagră

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Chiar dacă prioritatea noastră naţională pare să nu fie niciodată politica energetică, poate, sper, să găsiţi interesant faptul că Turcia a anunţat această descoperire. Deocamdată, raportul este „pe surse“ şi a fost iniţial publicat de cotidianul Haberturk care a anunţat că nava de explorare Fatih-1 a descoperit „importante rezerve de gaze“ în două locaţii separate, una lână Dunăre, în apele internaţionale, alta în zona regiunii Kiyikoy.

Se confirmă astfel o mişcare despre care a vorbit luna trecută Fatih Donmez, ministrul turc al energiei.

Nava Fatih a plecat din portul Trabzon în data de 26 iunie, după finalizarea lucrărilor la instalaţiile navei - au transmis cei de ECONOMICA. Anterior, turnurile navei, care aveau o înălţime de 103 metri, au fost demontate în portul Haydarpaşa din Istanbul pentru a permite trecerea în siguranţă pe sub podurile din Bosfor. Nava are o lungime de 229 de metri şi o greutate de 5.283 de tone, fiind capabilă să efectueze foraje la o adâncime de maximum 40.000 de picioare. Perimetrul Tuna-1 este amplasat la intersecţia dintre frontierele maritime ale Bulgariei şi României cu apele teritoriale ale Turciei. Atât România cât şi Bulgaria produc de mai mulţi ani petrol şi gaze naturale la perimetre din Marea Neagră“

Nava de explorare Fatih-1 în momentul plecării din portul Trabzon în misiunea în Marea Neagră FOTO EPA-EFE

Nava de explorare Fatih FOTO EPA-EFE

Interesant că, imediat după ce Erdogan a anunţat evenimentul (cu ocazia inaugurării primei fabrici pentru producţia de panouri solare), bursele au reacţionat instantaneu, lira turcească apreciindu-se cu 2% faţă de dolar. Investitorii străini au reacţionat poate şi la asigurările date de Erdogan că va continua exploatarea unor rezerve submarine în estul Mediteranei, absolut indiferent la presiunile europenilor care încearcă - până acum fără niciun fel de succes - să susţină poziţiile (în acord cu dreptul internaţional) ale Greciei şi Republicii Cipru.

Nimeni nu poate să împiedice Turcia de bogăţia resurselor de petrol şi gaze estimate a se găsi în această regiune. Nu încălcăm drepturile nimănui. Nu dorim confruntare sau tensiuni în Mediterana, locul unde s-au născut civilizaţii. Dorim doar să apărăm drepturile naţiunii noastre şi a turcilor ciprioţi“ - a declarat Erdogan, al cărui ton devine din ce în ce mai dur înainte de perioada electorală şi încercând cu orice preţ să deseneze perspective economice mai pline de speranţă într-un context destul de lipsit de rezultate care să convingă opinia publică. Şi indicele bursieri Borsa Istanbul 100 Index a crescut cu 3%, iar acţiunile companiilor Turkiye Petrol Rafineri As sau ale companiei Petkim Petrokimya Holding AS au crescut cu 7,6% şi, respectiv, 9,9%.

Dar, evident, toată lumea aşteaptă anunţul care, dincolo de dimensiunea economică, poate declanşa o posibilă reechilibrare a raţionamentelor de supravieţuire ale Uniunii Europene. Pentru a estima amplitudinea posibilelor schimbări, va trebui să vedem care este locaţia exactă pe care o va anunţa Erdogan şi care sunt previziunile privind magnitudinea rezervelor. Este foarte important deoarece prin combinaţa a ce produce exploatarea din Marea Neagră cu noile deschideri din Marea Mediterană, ar alimenta ambiţiile Turciei de a deveni exportator primar important de resurse (în principal gaz) şi nu numai hub strategic pentru reunirea a ceea ce vine din Rusia.

TUNA-1 este o locaţie la doar 150 de km de Turcia şi este posibil să producă îndestul pentru ca Turcia să ofere un export substanţial de gaz natural de care au nevoie Bulgaria, Ucraina sau Grecia, dar, la fel de bine, poate decide să folosească una dintre reţelele de legătură existente acum înspre Europa, în primul rând printr-o legătură cu TurkStream.

Marea Neagra

În acelaşi timp, această discuţie incipientă, demonstrează cât de important ar fi fost ca România să fi mizat de construcţia unei linii de conducte care să lege direct, la un moment dat, resurse din Marea Neagră, alături de menţinerea unor capacităţi proprii de stocare şi prelucrare, inclusiv a unor instalaţii de lichefiere a gazului. Era o decizie politică niciodată luată, motivele invocate fiind diverse precum şi celebra remarcă „altele au fost priorităţile“, precum şi lipsa de informaţii strategice care ne-a înfundat odinioară în proiectul eşuat NABUCCO, abandonând relaţiile, fondurile şi deschiderile spre alte variante, invers faţă de ce au făcut vecinii noştri.

Dar, măcar acum, dacă ar interesa pe cineva, am putea identifica faptul că, asemeni tuturor ţărilor din zona noastră, suntem implicaţi - posibil de mâine la un nivel superior - într-o bătălie relansată pentru resurse. Poate să fie adevărată şi afirmaţia lansată de şeful unui partid aliat cu Erdogan care a spus că, din ceea ce ştie, nu ar fi vorba numai de rezerve considerabile de gaze ci şi de petrol, ceea ce ar face ca întreaga discuţie să fie şi mai relevantă.

La fel de limpede este că, dacă Erdogan va confirma un nivel relevant de resurse estimate, se relansează importanţa strategică a Mării Negre şi asa nu doar în geo-politica resurselor. Din cauza apariţiei Turciei ca actor direct interesat în exploatarea rezervelor de gaze şi petrol, vom avea şi o dezvoltare pe măsură a capacităţilor de asigurare a securităţii nu numai a exploatărilor propriu-zise, ci şi a navelor de transport sau, dacă va fi cazul, a construcţiei şi exploatării de conducte. Până acum, în Marea Neagră, sarcina asta revenea aproape exclusiv ruşilor. De acum, Turcia va fi obligată să aibă în zonă formaţiuni militare şi echipe de securitate mult mai importante, de un tip special, specializate în operaţiuni specifice pentru apărarea perimetrelor, obiectivelor şi personalului. Este un domeniu militar extrem de specializat, cu antrenamente specifice şi cu echipamente adecvate, de la cele folosite de echipele de scafandri militari, până la şalupele rapide de intervenţie şi elicopterele dotate cu instalaţii complexe de supraveghere, etc.

Urmează, în Marea Neagră, intrarea turcilor în marea competiţie. Să vedem pe ce bază. 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite