Competiţia geopolitică se intensifică în zona arctică: SUA îşi sporesc capacităţile militare în nordul îndepărtat ca răspuns la activităţile Rusiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Distrugătorul USS Roosevelt FOTO wikimedia commons
Distrugătorul USS Roosevelt FOTO wikimedia commons

În contextul apariţiei unui submarin rus în apropiere de Alaska, SUA consolidează capacităţile de apărare a flancului nordic al NATO printr-o intensificare a activităţilor militare în nordul îndepărtat. Mişcarea SUA vine pe fondul revizuirii prezenţei trupelor sale în Europa.

Competiţia geopolitică se intensifică în zona arctică dovadă fiind recentele operaţiuni militare ale SUA în preajma coastelor norvegiene ca răspuns la activităţile Rusiei în regiune.

Începând de la mijlocul lui august activităţile militare ale SUA în nordul îndepărtat au cunoscut o amplificare pe fondul unei accesibilităţi mai mari a regiunii şi nivelului ridicat al tensiunilor cu Rusia.

Pe 17 august, distrugătorul american USS Roosevelt a staţionat la Tromsø, nordul Norvegiei, la capătul a 50 de zile de patrulări în nordul îndepărtat unde navele de luptă americane au primit „susţinere puternică din partea Norvegiei”, au anunţat forţele navale americane.

Pe 21 august, submarinul de atac USS Seawolf, detaşat pe coasta de vest a SUA, a făcut o scurtă oprire în apropiere de Tromsø după o expediţie de amploare în largul lumii.

Cel mai probabil SUA au făcut publică locaţia acestui submarin de asalt - conceput pentru a le contracara pe cele sovietice - pentru a transmite un mesaj, notează Business Insider.

„Sosirea submarinului Seawolf complimentează capacităţile noastre solide de apărare sub apă şi demonstrează angajamentul nostru susţinut pentru furnizarea securităţii maritime şi a unor acţiuni de descurajare în întreaga regiune”, a transmis contraamiralul Anthony Carullo, comandantul unei flote de submarine detaşate în Napoli.

Exerciţii militare au avut loc şi în aer: bombardierele americane B-52 s-au antrenat alături de avioanele de luptă norvegiene înainte ca primele să revină pe 22 august în Marea Britanie pentru alte operaţiuni.

Capacităţile militare ale Rusiei în regiunea Arctică s-au erodat după Războiul Rece, astfel că focusul NATO asupra regiunii „s-a diminuat rapid”, a spus Heather Conley, vicepreşedinte în materie de Europa, Eurasia şi Arctic la Centrul pentru Studii Internaţionale şi Strategice. Interesul a fost resuscitat pe fondul creşterii temperaturilor care au făcut zona mai uşor de navigat. În schimb, în ultimul deceniu, Rusia s-a reorientat asupra regiunii din necesităţi economice şi militare , a subliniat expertul.

„SUA şi NATO au intrat într-o fază de redescoperire acum circa doi ani de zile”.

Rusia, care dispune de cea mai întinsă zonă de coastă, şi-a recondiţionat bazele şi şi-a sporit exerciţiile militare.

Îngrijorată de mişcările Rusiei, mai ales în privinţa activităţilor implicând submarine în Atlanticul de Nord, dar şi bombardiere mai la sud, SUA şi-au mărit activităţile în Arctic, inclusiv reluând exerciţii militare care n-au mai avut loc de la sfârşitul Războiului Rece.

Cât despre exerciţiile militare recente din Norvegia, „USA semnalează, alături de partenerii NATO, că va descuraja şi apăra flancul nordic al NATO şi regiunea Atlanticului de Nord”, a explicat Conley, menţionând un exerciţiu militar recent al Rusiei în apropiere de Alaska.

Acestea au implicat un submarin şi vor să fie un „semnal” că „suntem oriunde vrem să fim”, a declarat un fost oficial al forţelor navale ruse pentru presa de stat din Rusia.

Ochii şi urechile NATO

Contextul mai larg al creşterii activităţilor militare americane este o revizuire a prezenţei trupelor SUA în Europa - în iulie, oficiali americani ai apărării au anunţat relocarea a mii de soldaţi staţionaţi în Germania în alte ţări în scopul unei eficienţe operaţionale sporite.

Infanteria SUA a anunţat luna aceasta că îşi regândeşte prezenţa în Norvegia renunţând la exerciţiile prin rotaţie care au loc din 2017 încoace în favoarea unei prezenţe „episodice” aliniate exerciţiilor militare efectuate aici.

Deşi riscul unui conflict iminent în nord este considerat scăzut, Norvegia şi vecinii săi au remarcat o intensificare a activităţilor militare ruse, în special testarea unor noi arme.

„Ca vecin al Rusiei în nord, Norvegia e martora unei capacităţi militare tot mai potente a Rusiei”,  a declarat Tone Skogen, secretar de stat în Ministerul norvegian al Apărării, notând că exerciţiile ruse reflectă apropierea de coastele „noastre” fiind efectuate tot mai la sud.

Exerciţiile Rusiei au demonstrat o abilitate - mai mult sau mai puţin de succes - de apropiere de Peninsula Scandinavă în scopul protejării instalaţiilor militare situate în apropiere, în peninsula Kola, unde se află puternica sa flotă nordică.

„Norvegia a fost şi continuă să fie vitală pentru protecţia Europei şi Americii de Nord prin calea de abordare dinspre nordul îndepărtat. Norvegia este santinela NATO în nord şi ochii şi urechile sale în privinţa detectării activităţii militare a Rusiei în preajma Peninsulei Kola şi a flotei sale nordice”, a apreciat expertul.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite