Proiectul de suflet al lui Daea şi-a găsit sfârşitul. Singurele două aprozare deschise prin Casa de Comerţ Unirea se închid

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aprozarele de stat din Bucureşti şi Sibiu, deschise prin Casa de Comerţ Unirea pentru a vinde produsele direct de la fermierii români, fie sunt închise, fie sunt în curs de închidere. Artizanul acestui proiect este fostul ministru Petre Daea.

Aprozarul deschis anul trecut cu fast de fostul ministru al Agriculturii Petre Daea în centrul Bucureştiului, care a costat aproximativ 60.000 de euro, a funcţionat doar câteva luni, iar acum este închis.

Un alt magazin de stat, inaugurat tot acum un an, este în Sibiu. A fost deschis pentru a vinde brânză de la ciobanii din zonă, dar în ultima perioadă a avut probleme de aprovizionare. Peste câteva zile şi acest magazin va fi închis, scriu stiri.tvr.ro.

Actualul ministru al agriculturii, Adrian Nechita Oros, a pus pe hold proiectul Casei de Comerţ Unirea. Ministrul spune că s-au găsit nereguli la societatea de stat care administrează aceste magazine şi că activitatea nu era rentabilă.

Ministrul a dispus Corpul de Control încă din prima zi în noua funcţie, în condiţiile în care membrii Consiliului de Administraţie au semnalat „grave probleme privind modul de cheltuire a bugetului alocat Casei de Comerţ Unirea”. El spunea la acea vreme că firma cu capital de stat nu a avut impact economic şi social.

Proiectul ar fi devenit rentabil dacă se deschidea întreaga reţea de 80 de magazine şi nu doar două, câte au fost până la urmă, susţine fostul director al Casei de Comerţ Unirea.

Problemele găsite de corpul de control

Raportul corpului de control trimis de Ministerul Agriculturii, obţinut de profit.ro, arată că există numeroase nereguli cu privire la activitatea Casei de Comerţ Unirea. 

De exemplu, până la finalul anului trecut, pentru a obţine 1.000 de Iei venit, Casa de Comerţ Unirea a cheltuit 3.712 Iei.

Totodată, pentru a realiza o cifră de afaceri de 259.340 lei au fost cheltuiţi peste 1 milion Iei cu salariile, reprezentând astfel de 4 ori mai mult decât cifra de afaceri, dar şi 700.176 lei pentru reclamă şi publicitate, adică de 3 ori mai mult cifra de afaceri.

De asemenea, a fost achiziţionat un obiectiv de investiţii, constând din bunuri mobile şi imobile, în valoare de 9 milioane Iei şi a fost plătit un avans de un milion de euro, cu clauză contractuală prin care se garantează finalizarea contractului, în caz contrar, Casa Unirea - implicit Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale - urmând să piardă acest avans.

„Activitatea principală a S.N. Unirea S.A. nu a fost crearea unui cadru în care producătorii autohtoni să fie sprijiniţi în mod real să îşi promoveze şi valorifice produsele. Astfel, producătorii nu au fost plătiţi conform contractelor încheiate, produsele fiind puse în vânzare cu preţuri mult mai mari decât cele practicate pe piaţa liberă, fapt ce a condus la imposibilitatea valorificării acestora (a se vedea cazul magazinului deschis la Sibiu). În consecinţă, se poate observa că principalul scop al S.N. Unirea S.A. nu a fost promovarea consumului de produse agroalimentare româneşti şi a producătorilor din România, ci crearea unei instituţii al cărei capital să fie la dispoziţia clientelei de partid a PSD”, consideră actualii guvernanţi.

Buget şi în 2020

Deşi activitatea Casei de Comerţ Unirea a fost cvasi-suspendată încă de anul trecut, fiind un eşec, Ministerul Agriculturii a aprobat şi în acest an un buget, unul extrem de optimist.

Casa de Comerţ Unirea a avut anul trecut venituri de sub 2 milioane lei, dar cheltuieli de 9 milioane de lei.

În ciuda acestui lucru, Guvernul a bugetat pentru acest an venituri de 71 milioane de lei, adică de 37 de ori mai mari, şi cheltuieli de 64 de milioane, faţă de 9,06 milioane lei, cheltuielile totale realizate anul trecut.

Pentru acest an, Guvernul estima că Unirea va realiza un profit brut de 7,3 milioane de lei, deşi anul trecut a înregistrat pierderi de 7,1 milioane lei.

Casa Română de Comerţ Agroalimentar Unirea estimează pentru finalul anului un număr de 40 de angajaţi, faţă de 59 angajaţi la finalul lui 2019. Câştigul mediu lunar pe salariat determinat pe baza cheltuielilor de natură salarială a fost stabilit la 6.038 lei, comparativ cu 6.925 lei anul trecut.

Daea: „Inadmisibil”

Petre Daea, artizanul Casei de Comerţ Unirea, a declarat recent că este „inadmisibil” ca în România să nu existe un lanţ de magazine în care fermierii să îşi valorifice „direct” produsele, arătându-se „extrem de supărat” de soarta Casei Române de Comerţ Agroalimentar Unirea.

„Este inadmisibil în România să nu găseşti voinţă politică să îţi faci o reţea comercială proprie. Nu vom avea produse româneşti şi nu vom putea valorifica munca fermierilor şi să asigurăm hrană de calitate consumatorilor dacă în România nu ne facem lanţul de magazine pe care să-l gestioneze românii noştri şi prin care să poţi aduce produsele în piaţă”, a susţinut Petre Daea.

Casa de Comerţ Agroalimentar Unirea a fost înfiinţată de fostul ministru al Agriculturii Petre Daea în ianuarie 2019, cu capital integral de stat de 93 milioane lei. Compania îşi propunea să facă un lanţ de 60 de magazine cu produse româneşti care să concureze cu marii retaileri.

Doar două magazine au fost deschise în anul 2019, în Sibiu şi în Bucureşti, fiind de asemenea închiriate spaţii pentru încă două magazine şi depozite.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite