SURSE: Poliţia nu primeşte datele bucureştenilor plasaţi în carantină sau izolare pentru verificarea la domiciliu. Câţi oameni sunt verificaţi zilnic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Doar jumătate din cei carantinaţi sunt şi verificaţi de Poliţie    FOTO  Shutterstock
Doar jumătate din cei carantinaţi sunt şi verificaţi de Poliţie    FOTO  Shutterstock

Doar aproximativ 350 de bucureşteni, infectaţi cu SARS-CoV-2, sunt verificaţi zilnic de poliţiştii bucureşteni dacă respectă măsurile de prevenire împotriva răspândirii noului coronavirus, deşi în cele mai multe zile, în Capitală sunt înregistrate peste 500 de noi cazuri de infectare.

De marţi până miercuri, în Capitală, au fost înregistrate nu mai puţin de 514 noi infectări cu SARS-CoV-2, ieri au fost 403, luni 562, iar vineri 517 noi cazuri. 

Cu toate acestea, Direcţia de Sănătate Publică prin Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă le cer poliţiştilor bucureşteni să verifice aproximativ 350 de oameni, plasaţi în carantină sau izolare, pentru a vedea dacă respectă regulile.

Practic, celelalte persoane plasate în izolare sau carantină la domiciliu pot părăsi locuinţele după bunul plac. „Problema este că Direcţia pentru Sănătate Publică nu transmite datele tuturor persoanelor diagnosticate si lăsate în carantină acasă. În Capitală sunt raportate zilnic între 350 şi peste 500 de îmbolnăviri, iar noi verificăm de două săptămâni, constant doar jumătate dintre acestea”, arată ofiţerii care fac aceste controale. 

Reamintim că autoizolarea/izolarea şi carantina înseamnă ca persoana diagnosticată cu noul coronavirus, cea care a intrat în contact cu un pacient declarat pozitiv cu COVID-19 sau care s-a întors dintr-o ţară cu mai multe cazuri decât înregistrează România, să rămână intr-un anumit loc destinat pentru aceasta sau la domiciliu timp de 14 zile. În cazul Bucureştiului, Poliţia Capitalei şi Poliţia Locală, subordonată primeia pe timpul stării de alertă, verifică zilnic prin vizite la domiciliu dacă cei carantinaţi sau izolaţi stau în locuinţe. Practic, cei aflaţi în această situaţie nu pot părăsi locuinţa iar dacă o fac riscă închisoare de la 6 luni la 2 ani sau amendă de până la 20.000 lei. 

După cele 14 zile pot părăsi carantina însă doar cu avizul epidemiologic eliberat de Direcţia de Sănătate Publică, care atestă că sunt sănătoase.

Aplicaţia de monitorizare a carantinaţilor a fost dată uitării

La începutul pandemiei, în luna martie, premierul Ludovic Orban promitea că Guvernul pregăteşte cu Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) o aplicaţie care să permită monitorizarea persoanelor aflate în izolare la domiciliu sau în carantină. Astfel, autorităţile ar fi putut să verifice în timp real dacă persoana care trebuie să stea izolată respectă acest lucru sau nu. Dezvoltarea aplicaţiei a rămas însă la stadiul de promisiune.

Astfel că, în ultimele zile, sute de poliţişti din Bucureşti au acţionat pentru a verifica dacă sunt repectate măsurile de izolare, carantină sau cele împotriva răspândirii noului coronavirus.

„Poliţiştii vor acţiona în continuare în principalele zone ale Capitalei – în toate sectoarele atât în mijloacele de transport subterane, dar şi de suprafaţă, în centrele comerciale, în magazine, precum şi în spaţiile aglomerate care de obicei au fost identificate ca fiind terase, discoteci, baruri şi restaurante. 

Rugăm cetăţenii să respecte normale legale în vigoare privind pandemia de COVID-19. În acest sens le recomandăm să poarte mască în spaţiile unde acest lucru este obligatoriu, în magazine, în mijloace de transport în comun, în spaţii închise, la locul de muncă. Totodată, să păstreze distanţarea socială şi în situaţia în care organizează evenimente să ţină cont de numărul maxim prevăzut de lege pentru participanţi la aceste evenimente”, a declarat inspector principal de poliţie Ciprian Romanescu.

În acelaşi timp, 20% dintre poliţişti vor patrula în civil şi vor da amenzi în cazul persoanelor şi firmelor care nu respectă regulile sanitare de purtare a măştii şi distanţare socială.

O altă măsură luată este înfiinţarea unei linii telefonice TelVerde (0800.800.165), la care cetăţenii pot reclama nerespectarea măsurilor sanitare. Aici vor putea fi trimise de către cetăţeni materiale foto/video necesare pentru aplicarea de amenzi ori deschiderea de cercetări ale poliţiei.

Teoretic, în acest moment pe teritoriul României, 11.965 de persoane confirmate cu infecţie cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar  24.600 de persoane se află în carantină la domiciliu.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite