VIDEO Indignare în Filipine după moartea bebeluşului unei deţinute politice. I s-a refuzat dreptul de a-l vedea deşi se zbătea între viaţă şi moarte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Proteste în Flipine la Comisia pentru Drepturile Omului în favoarea lui  Reina Mae Nasino condierată deţinută politică FOTO EPA-EFE
Proteste în Flipine la Comisia pentru Drepturile Omului în favoarea lui  Reina Mae Nasino condierată deţinută politică FOTO EPA-EFE

Tratamentul dur al unei activiste pentru drepturile omului căreia nu i s-a permis să fie alături de bebeluşul său aflat pe moarte a stârnit indignare în Filipine, în condiţiile în care femeia e considerată un deţinut politic închis pe nedrept.

Reina Mae Nasino, 23 de ani, activistă a grupului Kadamay, a fost arestată în noiembrie 2019 alături de alte zeci de militanţi de stânga în cadrul unei campanii de reprimare a preşedintelui Rodrigo Duterte. A fost acuzată de posesie ilegală de arme şi explozibili alături de alţi membri ai grupării, acuzaţii pe care le neagă, susţinând că autorităţile le-au plantat dovezile.

Femeia a fost separată de bebeluşul său şi nu a fost lăsată să-i fie alături după ce acesta a făcut pneumonie şi starea i s-a agravat. Incidentul a stârnit revoltă în Filipine unde deţinuţii VIP au parte de tratamente preferenţiale spre deosebire de toţi ceilalţi.

Reina Mae Nasino la priveghiul bebeluşului său FOTO captură Twitter

Nasino a descoperit sarcina în arest şi de atunci activiştii s-au străduit fără succes să-i obţină eliberarea motivând că a fost arestată din motive politice.

Femeia a născut pe 1 iulie un copil prematur. Susţinută de Uniunea Naţională a Avocaţilor Poporului (NUPL), ea a cerut să fie lăsată să-l îngrijească timp de şase luni. Solicitarea i-a fost refuzată. La începutul lunii, Nasino a rugat autorităţile să-i permită să fie alături de bebeluşul său de trei luni după ce acesta s-a îmbolnăvit de pneumonie şi starea i s-a deteriorat rapid zbătându-se între viaţă şi moarte.

Indignarea publică a crescut şi mai mult în Filipine când autorităţile au atacat un ordin judecătoresc care oferea tinerei mame o permisie de trei zile pentru a-şi înmormânta copilul. Oficialii închisorii au luptat în instanţă pentru scurtarea permisiei la două zile pe motivul unei lipse de personal. 

Eliberarea femeii din închisoare şi deplasarea ei la spital s-a transformat într-un eveniment mediatic.

„Reducerea permisei prizonierei politice Reina Mae Nasino este un crud act de tortură şi nedreptate”, a transmis alianţa pentru drepturile omului Karapatan.

Mai multe grupuri pentru drepturile omului cer autorităţilor o permisie de compasiune pentru ca Nasino să-şi poate plânge copilul alături de familie.

„Susţinem apelul pentru eliberarea Reinei Mae din închisoare pe motive de compasiune pentru a remedia această injustiţie crasă făcută ei şi copilului ei căruia nu i s-a acordat nicio şansă la viaţă”, a transmis Kapatid, un grup de suport pentru prizonierii politici citat de Philippine Inquirer.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite