Un tată a cerut anularea pensiei de întreţinere a fiicei influenţate de mamă să-l acuze de agresiune sexuală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doi părinţi îşi chinuie, după despărţire, copila pe care o au împreună ca să-şi plătească unul altuia poliţe. Psihologii au confirmat că fata a fost manipulată de mamă să-şi acuze tatăl de abuz sexual, iar bărbatul a cerut Tribunalului Bucureşti întreruperea plăţii pensiei de întreţinere.

Părinţii sunt despărţiţi din 2007, de când copila, acum în vârstă de 13 ani şi 10 luni, avea doar un an. Mama locuieşte cu fiica în Bucureşti, iar tatăl, în Cluj. 

Tot din 2007, bărbatul îi plăteşte fiicei o pensie de întreţinere reprezentând 25% din venitul mediu pe economie, pensie care, potrivit unei decizii a judecătoriei Cluj-Napoca, ar trebui achitată până la vârsta majoratului fetei.  

Tatăl reclamă o manipulare permanentă din partea mamei 

La începutul anului trecut însă, tatăl a solicitat Tribunalului Bucureşti să dispună întreruperea obligaţiei sale de întreţinere a minorei pentru fapte grave, contrare legii sau bunelor moravuri.

Bărbatul spune că până în anul 2015 a existat o relaţie normală tată-fiică, în sensul că, cel puţin o dată pe lună, a venit la Bucureşti, unde a stat cu fiica timp de cinci-şase zile, iar în fiecare an a avut vacanţe prelungite la munte, la mare şi în Austria cu copila. 

În baza acestor relaţii a şi solicitat în instanţă să i se acorde mai multe drepturi în exercitarea autorităţii părinteşti, pe care le-a şi primit în 2015, însă, un an mai târziu, când copila l-a acuzat de abuz sexual, i-au fost restrânse. O expertiză psihologică ulterioară a arătat însă că minora a fost influenţată de mamă şi de familia acesteia să dea declaraţii neconforme cu realitatea.

“Psihologii au constatat o influenţă exagerată şi o manipulare permanentă din partea mamei pentru a o îndepărta pe minoră de tată, precum şi un comportament intruziv al mamei când minora se afla în timpul şedinţelor de evaluare. Instanţa de apel a luat hotărârea de a-i reduce programul de legături personale cu minora pe baza mărturiilor acesteia, inoculate fetei sub o presiune permanent”, a arătat tatăl în solicitarea de înaintată Tribunalului Bucureşti (rolii.ro) în 2019 şi soluţionată după un an şi jumătate. 

Din 2015, fiica refuză să se întâlnească cu tatăl. Când sunt în aceeaşi cameră, cere ca uşa să fie deschisă, iar la telefon tatăl spune că sesizează un anumit control în vocea acesteia. 

“Ţinând cont că pârâta (n.red.  mama) a avut şi are o influenţă nefastă asupra minorei, inducându-i acesteia ideea că reclamantul este un agresor sexual, şi mai mult, un pedofil, minora are o atitudine de respingere faţă de tată, acest comportament fiind jignitor la adresa reclamantului, legătura dintre tată şi fiică nefiind reprezentată decât de plata întreţinerii”, mai argumentează tatăl în cererea înaintată instanţei.

DGASPC a recomandat consilierea psihologică pentru toţi trei 

Tatăl recunoaşte că întreruperea plăţii pensiei este, de fapt, o atenţionare a minorei că greşeşte, din punctul său de vedere fiind singurul mod în care îi poate arăta fiicei sale că trebuie să-şi schimbe comportamentul faţă de el.

Din înscrisurile depuse la dosar, respectiv hotărârile judecătoreşti, rapoartele de expertiză judiciară şi extrajudiciară, şi referatele DGASPC, rezultă că minora refuză să aibă relaţii fireşti cu tatăl, existând indiciile existenţei unei alienări parentale faţă de tată de către mama copilului, fiind recomandată consilierea psihologică pentru fiecare membru al acestei familii. 

„Comportamentul mamei nu poate afecta obligaţia de întreţinere a tatălui faţă de copil"

Doar că în raport de vârsta fiicei şi gradul de discernământ şi influenţabilitate de la această vârstă, instanţa nu a putut reţine în sarcina copilei săvârşirea cu vinovăţie a unor fapte grave, contrare legii sau bunelor moravuri, constatând că fata manifestâ doar comportamente de respingere, lipsă de încredere şi teamă faţă de tată, din motivele analizate şi descrise pe larg în documentele amintite.

“Este de înţeles că reclamantul se poate simţi jignit de faptul că minora refuză să aibă relaţii fireşti cu tatăl, însă acest lucru nu este suficient pentru a dovedi incidenţa dispoziţiilor art. 526 C.civ . pentru sistarea pensiei de întreţinere. Instanţa a observat că reclamantul face, în cuprinsul cererii de chemare în judecată, referiri în special la comportamentul pârâtei, care a influenţat-o negativ pe minoră în relaţia cu tatăl, or mama copilului nu este subiect al obligaţiei de întreţinere, iar comportamentul acesteia nu ar putea afecta obligaţia de întreţinere a tatălui faţă de copilul său”, se arată în considerentele deciziei 1356A/2020, pronunţate de Tribunalul Bucureşti. 

Şi, deşi mama a arătat că este de acord ca reclamantul să nu mai plătească pensia de întreţinere, instanţa a atras atenţia părţilor că obligaţia legală de întreţinere a unui minor de către părinţii săi este corelativă dreptului copilului de a primi întreţinere de la părinţi, iar asupra acestui drept al copilului părinţii nu pot dispune prin voinţa proprie, astfel că mama nu poate renunţa la acest drept în numele fiicei.

Prin decizia 1356A/2020, Tribunalul Bucureşti a respins solicitarea tatălui privind anularea plăţii pensiei de întreţiere a fiicei, părinţii fiind indrumaţi ca, împreună cu copila, să urmeze consiliere psihologică, de preferat cât mai curând, în cursul acestui an.

Vă recomandăm să mai citiţi:

Veteranul de război Gheorghe Popescu a împlinit 101 ani. „Eram mai aproape de moarte decât de viaţă“

Focul lui Sumedru şi petrecerile de Halloween au fost interzise în Argeş

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite