Un manuscris vechi de 4.000 de ani, o introducere la „Cartea morţilor”, descoperit la sud de Cairo

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pictură la situl arheologic Saqqara FOTO EPA-EFE
Pictură la situl arheologic Saqqara FOTO EPA-EFE

Un manuscris, păstrat într-unul dintre cele 60 de sarcofage descoperite la începutul lunii octombrie în necropola Saqqara, la sud de Cairo, corespunde unuia dintre cele mai vechi texte funerare egiptene, „Cartea morţilor”.

La începutul lunii octombrie, aproape 60 de sarcofage în perfectă stare au fost descoperite în apropiere de oraşul Memphis, unde au fost îngropate acum mai mult de 2.500 de ani.

Unul dintre sarcofage a dezvăluit o mumie învelită într-un ţesut funerar ornat cu hieroglife în culori vii, relatează Daily Express. Potrivit cotidianului britanic, scrierile corespund textului „Book of Two Ways”, o introducere la unul dintre cele mai importante texte funerare egiptene, cunoscut sub numele de „Cartea morţilor”.

Această versiune veche de 4.000 de ani ar putea fi copia cea mai veche găsită vreodată, care oferă o privire interesantă asupra spiritului vechii civilizaţii, obsedate de viaţa de apoi.

„Cartea morţilor” însoţea defuncţii pentru a le proteja călătoria în lumea de dincolo. Conţine o varietate de vrăji magice scrise de numeroşi preoţi. Lucrarea conţine şi laude aduse divinităţilor, cântece şi rugăciuni. Obiecte personale ale mortului, precum hrană, bijuterii şi tot ceea ce iubea în viaţă erau îngropate cu el pentru a înfrunta obstacolele din călătoria către lumea de dincolo. 

Clasat în patrimoniul mondial Unesco, situl Saqqara a scos la lumină în ultimii ani comori arheologice, precum şi animale mumificate (şerpi, păsări, scarabei), scrie le Figaro. 

Egiptul speră ca toate aceste descoperiri şi noul său muzeu să redinamizeze turismul afectat de instabilitatea politică şi de atentatele de după revoluţia din 2011 care l-a alungat de la putere pe Hosni Mubarak, şi de pandemie.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite