Directorul DSP Neamţ: „Cu aviz sau fără, cred că explozia tot se producea“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
ImagineZece
ImagineZece

Şeful DSP Neamţ, Radu Firăstrău, a reiterat că instituţia pe care o conduce nu a primit nicio documentaţie pentru avizarea lucrărilor unui paravan la Secţia ATI a Spitalului de Urgenţă Piatra Neamţ, însă a admis că, probabil, reprezentanţii spitalului lucrau la ea pentru a o trimite DSP

Un subiect intens dezbătut după tragedia de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ, soldată cu moartea a zece pacienţi, a fost cel al avizului epidemiologic pentru un circuit la Secţia ATI, fiind vorba despre lucrările efectuate pentru crearea unui paravan între cele două saloane. Conducerea spitalului a susţinut că acest aviz există, dar fără a-l prezenta, în timp ce Direcţia de Sănătate Publică a informat că nu a primit nicio documentaţie în acest sens.

În 17 noiembrie, directorul spitalului nemţean Lucian Micu şi-a dat demisia din funcţie, însă nu a menţionat dacă avizul cu pricina este una dintre cauzele acestei decizii.

Pentru a lămuri acest aspect, „Adevărul” i-a contactat atât pe managerul demisionar, cât şi pe directorul Direcţiei de Sănătate Publică Neamţ, Radu Firăstrău.

„Nu învinovăţesc pe nimeni, s-a dorit a se face un lucru bun pentru pacienţi“

Şeful DSP Neamţ a declarat fără echivoc că nicio documentaţie pentru lucrările de la ATI nu a ajuns la DSP: „Se ştia că se lucrează la mărirea capacităţii Secţiei ATI, în ideea de a se face un lucru bun pentru pacienţii care aveau nevoie de îngrijiri speciale şi că urmau să fie mutaţi de la etajul trei la doi. Probabil că se lucra la o documentaţie pe care urmau să o trimită la DSP, una prin care să ni se ceară avizul. Aceasta nu a venit la noi. Direcţia de Sănătate Publică nu avizează circuite electrice, ci circuite epidemiologice. Nu vreau să învinovăţesc pe nimeni, pentru că ştiu că s-a dorit a se face un lucru bun pentru pacienţi“, a declarat Firăstrău pentru „Adevărul”.

Directorul DSP Neamţ, care este jurist, a mai declarat că, în opinia sa, catastrofa petrecută în Secţia ATI, sâmbătă seară, s-ar fi produs oricum: „Cu aviz sau fără aviz de la DSP, cred că explozia tot se petrecea. S-a vrut un lucru bun, dar... Aşteptăm să vedem ce va stabili ancheta despre cauza incendiului. Am tot respectul pentru toate cadrele medicale aflate în prima linie a luptei cu epidemia, cele de la ATI, pentru că ştiu în ce condiţii se lucrează acolo, şi asta de opt luni. Am fost şi eu internat în spital, fiind depistat pozitiv cu noul coronavirus“, a mai spus Firăstrău.

„Spitalul a anunţat DSP de lucrări?“, întrebare fără răspuns

Despre problema în cauză, a acceptat un dialog cu reporterul „Adevărul” şi directorul demisionar al Spitalului de Urgenţă din Piatra Neamţ, Lucian Micu. Întrebat dacă spitalul, în perioada în care a fost el director, a trimis vreo documentaţie la DSP, pentru obtinerea avizului la lucrările de la Secţia ATI, Micu a răspuns: „Sectia ATI nu a fost extinsă, lucrările au vizat realizarea unui paravan pentru crearea unui circuit“. La întrebarea dacă acest paravan nu trebuia însoţit de o documentaţie care să fie trimisă la DSP, deoarece se crea un circuit, Micu a menţionat: „După finalizarea lucrărilor, da. E vorba de o avizare în vederea prevenirii infecţiilor. Era în sarcina medicului epidemiolog acest lucru. Dar nu are legătură cu incendiul“.

Întrebat de „Adevărul” dacă lucrările respective erau sau nu gata, chiar dacă „nu aveau legătură cu incendiu”, Micu a spus: „Rămâne să aşteptăm ancheta Parchetului, nu vă mai pot da alte detalii, îmi pare rău“. Şi întrebarea dacă spitalul a anunţat DSP despre lucrările respective a rămas tot fără răspuns din partea directorului demisionar al spitalului.

De altfel, pe 15 noiembrie, DSP preciza, într-un comunicat de presă, că pentru mărirea capacităţii Secţiei ATI au fost modificate circuitele funcţionale de la etajul II - prin construirea unui perete şi că aici urmau să fie trataţi pacienţii pozitivi, în două saloane de câte opt paturi. „Până la acel moment, pacienţii pozitivi erau trataţi la etajul al treilea. Pentru aceste modificări, unitatea sanitară nu a solicitat aviz. Reconfigurarea Secţiei ATI şi mutarea pacienţilor covid pozitivi, de la etajul III la etajul II, a fost realizată fără aviz, în ziua de 14 noiembrie 2020“, menţiona DSP Neamţ.

După demisia managerului Lucian Micu, care a rezistat în funcţie 21 de zile, Ionel Arsene, preşedintele Consiliului Judeţean Neamţ, instituţie care administrează unitatea spitalicească unde s-a petrecut tragedia, i-a invitat la discuţii pe membrii partidelor care au reprezentare în CJ, pentru desemnarea unui nou director la spitalul respectiv, dar a fost refuzat.

Prin acest gest, şeful CJ s-a arătat dispus dialogului pentru desemnearea unui nou director la spitalul nemţean. Până acum, şase din cei opt manageri ai spitalului din Piatra Neamţ au fost numiţi de el în doar 11 luni fără consultarea altora.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite