VIDEO Mii de moldoveni au protestat în centrul Chişinăului pentru a cere alegeri parlamentare anticipate. Maia Sandu: „Dodon încearcă să dea foc la ţară”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
x

Mii de cetăţeni s-au adunat în Piaţa Marii Adunări Naţionale din Chişinău duminică, 6 decembrie, la un protest organizat de către preşedintele ales, Maia Sandu, şi sprijinit de mai multe partide politice, precum Platforma DA (Andrei Năstase), PDM (Pavel Filip), Mişcarea Unirea (Dorin Chirtoacă), PUN (Octavian Ţîcu), Partidul Nostru (Renato Usatîi) etc. Manifestanţii au cerut demisia Guvernului şi declanşarea alegerilor parlamentare anticipate.

UPDATE 13.20 Protestul s-a încheiat.

UPDATE 13.10 Manifestanţii au votat o rezoluţie, în care cer demisia Guvernului Chicu şi declanşarea alegerilor parlamentare anticipate. „Acest Parlament este creaţia lui Plahotniuc şi Dodon. El nu mai reprezintă cetăţenii”. De asemenea, în rezoluţie se cere anularea legilor controversate adoptate pe 3 decembrie de majoritatea parlamentară Dodon-ŞOR, printre care reducerea atribuţiilor noului preşedinte al ţării. Protestatari scandează „Victorie!”. 

UPDATE 13.05 Organizatorii protestului au anunţat că la eveniment deja sunt circa 50.000 de oameni. 

UPDATE 13.00 Ex-primarul de Chişinău Dorin Chirtoacă a declarat că Igor Dodon seamănă din ce în ce mai mult cu Nicolae Ceauşescu şi că Dodon ar putea încheia ca dictatorul român. 

UPDATE 12.25 Liderul PUN, Octavian Ţîcu, a declarat, în faţa mulţimii, că oamenii s-au adunat din cauza unui „trădător”. Mulţimea scandează „Dodon trădătorul, noi suntem poporul”. El a mai spus că nu există altă soluţie decât unirea cu România. 

UPDATE 12.20 Organizatorii protestului au anunţat că la protest s-ar fi adunat peste 20.000 de manifestanţi. 

UPDATE 11.50 Maia Sandu a ieşit în faţa mulţimii. Ea a zis că oamenii au votat pe 15 noiembrie „împotriva hoţiei” şi „ca să scăpăm de hoţii de la guvernare, care fură de ani de zile, care ne fac de ruşine peste tot în lume”. „La doar câteva zile după alegeri, răbdarea noastră a fost pusă iarăşi la încercare. Dodon încearcă să dea foc la ţară. El încearcă să provoace haos, să ne ţină în izolare internaţională. Aşa încearcă el să se răzbune pe oameni pentru că nu l-au votat. Aşa încearcă el să se ţină de putere ca să poată să fure în continuare nepedepsit. El a făcut o majoritate parlamentară ruşinoasă. O majoritate parlamentară PSRM-ŞOR care este formată din deputaţi care au participat la furtu miliardului, care s-au vândut de trei ori pe perioada unui mandat, din deputaţi care îl slujesc pe Dodon, nu poporul. Această majoritate adoptă legi cu încălcarea Constituţiei. Legile adoptate de ei în aceste zile reprezintă un risc pentru securitatea statului. Aceste legi vin să reducă din puterea preşedintelui, ca să nu putem lupta împotriva corupţilor”, a afirmat Maia Sandu. 

UPDATE 11.40 Deputatul Platformei DA Alexandru Slusari a declarat că „ţara are nevoie de anticipate”. „Pentru a deschide calea spre anticipate, e nevoie de demisia acestui Cabinet de miniştri”, a precizat Slusari. El a mai adăugat că Guvernul ar trebui să demisioneze pe 10 decembrie, atunci când este validat mandatul de preşedinte al Maiei Sandu. 

UPDATE 11.30 Deputatul PAS Igor Grosu a declarat că „tâlharii” Igor Dodon şi Ilan Şor „vor să ne fure victoria”. Mulţimească scandează: „noi nu cedăm!”.

UPDATE 11.15 Mulţimea scandează „anticipate!”, „noi suntem poporul”, jos uzurpatorul!”. 

UPDATE 11.00 Mii de oameni deja s-au adunat în faţa Guvernului. Aceştia scandează: „Jos mafia!”, „La puşcărie!”; „Noi suntem poporul!”, „Maia Sandu îi poporul!”. „Nu vom permite unor majorităţi de hoţi să ne fure libertatea”, a declarat unui dintre organizatorii protestului, în faţa mulţumii.

Protestul este organizat în pofida restricţiilor impuse de autorităţi în contextul luptei cu pandemia COVID-19. În acest sens, Maia Sandu le-a cerut celora care vor veni la protest să poarte mască şi să respecte distanţa socială.

Prin acest protest, Maia Sandu încearcă să obţină demisia Guvernului şi, ulterior, provocarea alegerilor parlamentare anticipate. Maia Sandu a anunţat proteste imediat ce noua majoritatea parlamentară, formată din deputaţii lui Igor Dodon şi cei ai fugarului Ilan Şor, implicat în frauda bancară, au votat mai multe proiecte de legi criticate de opoziţie, precum proiectul legii bugetului de stat pentru anul 2021, proiectul politicii bugetar-fiscale, reducerea atribuţiilor preşedintelui ţării prin transferarea Serviciului de Informaţii şi Securitate din subordinea Preşedinţiei, în subordinea Parlamentului, dar şi alte proiecte controversate.

De partea cealaltă, Igor Dodon şi socialiştii spun că nu înţeleg motivul pentru care protestează Maia Sandu. Ei susţin că există proceduri juridice clare care prevăd dizolvarea Parlamentului, iar protestele nu pot contribui la acest lucru. În plus, Igor Dodon consideră că prin acest protest riscă să mai fie infectaţi cu COVID-19 câteva mii de persoane. Totodată, socialiştii au chemat toate partidele parlamentare la un dialog pentru a găsi soluţii privind dizolvarea Parlamentului. Atât Igor Dodon, cât şi socialiştii au declarat în repetate rânduri că ei îşi doresc anticipate, însă aşteaptă ca PAS şi Platforma DA să accepte dialogul pe acest subiect.

Amintim că la şedinţa Parlamentului de la Chişinău de joi, 3 decembrie, noua majoritate parlamentară, neoficială, formată din deputaţii socialişti şi cei ai Partidului Şor au votat, în grabă şi cu încălcarea procedurilor, o serie de legi controversate şi criticare dur de către Platforma DA şi PAS, printre care transferarea Serviciului de Informaţii şi Securitate din subordinea Preşedinţiei, în subordinea Parlamentului, cu scopul de a reduce atribuţiile Maiei Sandu, legea bugetului de stat pentru 2021, legea politicii bugetar-fiscale, abrogarea legii care permitea vânzarea terenului fostului stadion republican, acţiune criticată dur de Ambasada SUA, care avea deja un acord cu Chişinăul în acest sens. 

Votul s-a petrecut pe fundalul unui protest, organizat de Maia Sandu în faţa Legislativului, dar şi pe fundalul blocării tribunei Parlamentului de către deputaţii PAS şi ai Platformei DA, care au încercat în aşa fel să zădărnicească planurile majorităţii parlamentare, însă nu le-a reuşit. Totuşi, cei din Platforma DA şi PAS au anunţat că vor ataca legile respective la Curtea Constituţională, în speranţa că Înalta Curte le va anula.

Amintim că şi Uniunea Europeană a criticat votul deputaţilor socialişti şi a celor din Partidul Şor prin care au fost reduse atribuţiile noului preşedinte al Republicii Moldova. UE consideră că votul a fost unul pripit şi netransparent.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite