Oamenii de ştiinţă sunt îngroziţi de mutaţia braziliană a coronavirusului, depistată şi în SUA VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Noile variante ale coronavirusului, cum ar fi cea britanică sau cea sud-africană, se răspândesc în întreaga lume. Dar oamenii de ştiinţă sunt îngrijoraţi îndeosebi de noua tulpină braziliană. Brazilia a fost devastată săptămâna trecută de un val de infecţii provocate de o nouă variantă a virusului, care se pare că e mai contagioasă. Spitalele din regiunea Amazonas sunt copleşite.

Aceasta este varianta numită  P.1, scrie pe pagina sa National Public Radio din Statele Unite. Tulpina a apărut la începutul lunii decembrie în Manaus, Brazilia şi până la jumătatea lunii ianuarie a provocat deja o creştere masivă a cazurilor din oraşul cu 2 milioane de oameni.

Problema cu P.1 este dublă: oamenii de ştiinţă nu înţeleg de ce varianta s-a răspândit atât de exploziv în Brazilia şi apoi sunt  mutaţiile deosebit de periculoase.

În timp ce varianta britanică a avut nevoie de aproximativ trei luni pentru a domina focarul din Anglia, în cazul P.1 a durat doar aproximativ o lună pentru a domina focarul din Manaus.

În plus, Manaus fusese deja lovit extrem de puternic de virus în aprilie. Un studiu a estimat că populaţia ar fi trebuit să atingă imunitatea de turmă şi virusul nu ar fi trebuit să se răspândească uşor în comunitate.

Deci, cum se explică această creştere, 10 luni mai târziu?

Ar putea P.1 să se sustragă anticorpilor produşi împotriva versiunii anterioare a virusului, facilitând reinfectările? Ar putea fi mult mai contagios? Ar putea fi ambele adevărate?

Cercetătorii nu au un răspuns exact. Reinfecţiile sunt o preocupare serioasă din mai multe motive. De exemplu, virusul se sustrage de la anticorpi sau nu mai poate fi recunoscut de către aceştia. În esenţă, mutaţiile oferă virusului un tip de mantie de invizibilitate.

Astfel, acum avem un joc de-a pisica şi şoarecele.

Iar producătorii de medicamente trebuie să refacă vaccinurile, în caz contrar, riscăm să ne infectăm de două ori.

S-a mai întâmplat asta şi cu gripa. Trebuie să trăim cu gripa şi să găsim o modalitate de a rămâne înaintea virusului prin vaccinuri, pe o bază anuală.

Cercetători brazilieni afirmă că au descoperit bolnavi prezentând co-infecţii cu două tulpini diferite

Cercetători de la o universitate din sudul Braziliei au anunţat că au depistat pacienţi infectaţi simultan cu două tulpini diferite ale noului coronavirus, o descoperire ce confirmă îngrijorările legate de numărul în creştere de variante aflate în circulaţie în această ţară, transmite vineri Reuters.

Cercetătorii, care şi-au publicat miercuri descoperirile pe site-ul medical medRxiv, afirmă că studiul lor este primul din lume care confirmă co-infecţia cu două tulpini ale coronavirusului. Studiul nu a fost încă publicat într-o revistă ştiinţifică şi nu a fost supus procedurii de peer-review.

Potrivit studiului, pacienţii în cauză, ambii între 30 şi 40 de ani, au fost infectaţi la sfârşitul lui noiembrie cu varianta P.2 a coronavirusului identificată la Rio, cunoscută şi ca lineajul B.1.1.28, şi, simultan, testaţi pozitiv la o a doua variantă a virusului.

Bolnavii au avut simptome uşoare, de tuse seacă într-un caz şi tuse, dureri în gât şi de cap în al doilea caz, şi nu au necesitat spitalizare.

Aceste cazuri arată cât de multe variante s-ar putea afla deja în circulaţie în Brazilia şi ridică îngrijorări în rândul oamenilor de ştiinţă că o co-existenţă a două tulpini în acelaşi organism ar putea accelera mutaţii ale noilor variante.

„Aceste co-infecţii pot genera combinaţii şi noi variante chiar mai rapid decât se întâmplă în prezent“, a declarat şeful echipei de cercetători, Fernando Spilki, virusolog la Universitatea Feevale din statul Rio Grande do Sul.

„Ar fi o altă cale de evoluţie pentru virus“, a adăugat el.

Noile variante aduc cu ele riscul unei mai mari transmisibilităţi şi al posibilei rezistenţe la vaccinurile în curs de a fi dezvoltate.

Mutaţii identificate în variante ale coronavirusului în Marea Britanie şi, mai recent, în statul brazilian Amazonas par să fi crescut contagiozitatea virusului.

Aceste cazuri indică spre încărcătura virală semnificativă care circulă în Brazilia, întrucât co-infecţiile pot avea loc numai atunci când virusuri diferite sunt transmise în cantităţi mari, a mai explicat virusologul brazilian.

Oraşul cu 2 milioane de locuitori devastat de Covid

brazilia coronavirus

Brazilia a fost devastată săptămâna trecută de un val de infecţii provocate de o nouă variantă a virusului, care se pare că e mai contagioasă. Spitalele din regiunea Amazonas din Brazilia sunt copleşite, multe fiind lipsite chiar şi de cele mai de bază materiale, informează The Guardian. Situaţia a fost atât de critică, încât au fost aduse în grabă rezervoare cu oxigen din Venezuela.

„Este o situaţie foarte haotică. Nu putem ţine pasul cu numărul de pacienţi care vin la noi”, a declarat Marcus Lacerda, un specialist în boli infecţioase din Manaus, capitala districtului Amazonas.

Săptămâna trecută, multe spitale au rămas fără oxigen fiindcă guvernul nu a prevăzut amploarea dezastrului iminent şi nu s-a îngrijit de dotarea spitalelor cu materialele necesare. Manaus, cu 2 milioane de locuitori, se află acum în stare de carantină 11 ore pe zi. Imaginile din cimitirul Nossa Senhora Aparecida, unde sunt îngropaţi pacienţii morţi de Covid-19, s-au viralizat în ultimele luni. În ianuarie peste 3000 de morţi au fost îngropaţi aici.

Ne putem imagina că vom face ceva similar cu coronavirusul. Acest proces va costa omenirea o mulţime de bani - şi va dura. Aşa că, după cum spun experţii citaţi de NPR, nu va apărea ceva în 2021 care să ne facă să spunem: „Gata, am terminat”.

„Ceea ce vedem este un masacru total, o situaţie disperată, un film de groază”, a spus un angajat al clinicii medicale Alvorada din Manaus.

În cea mai mare parte, furia oamenilor este îndreptată asupra guvernului de extremă dreapta al Braziliei, condus de preşedintele Jair Bolsonaro, care a luat în râs pandemia, deşi ţara sa este a doua la nivel mondial, ca număr de morţi.

Deşi ministrul brazilian al Sănătăţii, Eduardo Pazuello, un general de armată, fără experienţă medicală, a vizitat Manaus înaintea colapsului sanitar de săptămâna trecută şi a avut câteva zile la dispoziţie să rezolve problema lipsei de oxigen din spitale, el nu a făcut altceva decât să dispună aprovizionarea inutilă cu clorochină, a scris jurnalistul Luiz Fernando Vianna în revista Época, dând vina pe Bolsonaro şi Pazuello pentru „măcel”.

În Manaus, un oraş înconjurat de junglă şi accesibil doar cu avionul sau cu barca, oamenii au încercat să se ajute singuri. Zeci de grupuri de voluntari, multe formate din tineri, au început să strângă fonduri pentru a pune la dispoziţia sistemului de sănătate al oraşului oxigen, echipamente şi alimente.

„Este o situaţie dantescă… ne simţim ca şi cum am trăi într-un loc lipsit de conducere”, a declarat Vinícius Lima, în vârstă de 16 ani, care foloseşte Twitter şi Instagram pentru a face rost de cilindri, oximetre şi echipament de protecţie.

brazilia coronavirus

Situaţia tragică şi absurdă trăită în Manaus este rezultatul unui serviciu sanitar precar şi al izolării geografice. Lacerda e de părere că o astfel de situaţie va fi trăită însă în viitor şi în alte părţi ale Braziliei, deoarece sezonul ploios din Amazon a făcut ca sezonul de gripă să vină aici mai devreme.

Într-un final a început şi vaccinarea duminica trecută, la câteva săptămâni după alte ţări din America Latină, precum Chile sau Mexic. Dar Brazilia, care are 212 milioane de cetăţeni, a asigurat până acum doar 6 milioane de doze de vaccin CoronaVac din China şi 2 milioane de doze de la AstraZeneca / Oxford.

Aprovizionarea insuficientă cu vaccinuri este o consecinţă a izolării internaţionale a Braziliei în timpul lui Bolsonaro.

Raissa Floriano, profesoară în vârstă de 27 de ani, al cărei tată de 73 de ani este internat în spital, cu Covid, a declarat că cel puţin şase dintre colegii de salon ai tatălui său au murit după ce au rămas fără oxigen.

„Dacă s-ar fi luat decizii mai bune, toată această tragedie ar fi putut fi evitată”, a declarat aceasta.

Primul caz de infectare în SUA cu varianta braziliană, identificat în statul Minnesota

Departamentul Sănătăţii din statul american Minnesota a informat luni despre descoperirea primului caz din Statele Unite al unei persoane care a fost infectată cu tulpina braziliană a noului coronavirus, considerată a fi mult mai contagioasă, relatează EFE.

Într-un comunicat, autorităţile sanitare americane au precizat că persoana infectată este un rezident din Minnesota care a călătorit în Brazilia şi că probele sale biologice au fost prelevate pe 9 ianuarie.

"Persoana s-a îmbolnăvit în prima săptămână (...) şi a informat că a călătorit în Brazilia înainte de a se îmbolnăvi", informează în comunicat Departamentul Sănătăţii din Minnesota.

Varianta braziliană a noului coronavirus este una dintre cele trei mutaţii ale virusului SARS-CoV-2 care au atras atenţia întregii planete, alături de cea britanică şi cea sud-africană.

Această variantă îşi are originea la Manaus, capitala statului federal Amazonas, şi este considerată puternic contagioasă, deoarece conţine mutaţii genetice similare celor întâlnite în Marea Britanie şi în Africa de Sud.

Italia a anunţat tot luni primul său caz de infectare cu varianta braziliană, în timp de în Germania primul caz a fost anunţat vinerea trecută.

Compania farmaceutică Moderna a informat luni că vaccinul său, deja utilizat în mai multe ţări, protejează împotriva variantelor britanică şi sud-africană, dar nu deţine încă date despre o eventuală protecţie împotriva tulpinii braziliene. 

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite